Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nosework

Svaki nos može se staviti u pogon, bez obzira na veličinu psa

Foto: Ivana Presečki
1/3
25.08.2020.
u 12:15

Nosework je disciplina u kojoj psi pronalaze skrivene mirise upravo onako kako to rade psi za detekciju droge, eksploziva i oružja na granicama, aerodromima ili nogometnim stadionima. Svi psi mogu njušiti, bez obzira na pasminu, dob, veličinu ili temperament

Nosework je disciplina u kojoj psi pronalaze skrivene mirise upravo onako kako to rade psi za detekciju droge, eksploziva i oružja na granicama, aerodromima ili nogometnim stadionima. Svi psi mogu njušiti, bez obzira na pasminu, dob, veličinu ili temperament. Kako se to radi, gdje trenirati i što vam sve treba objašnjava Ana Jurenić, udruga K9 NoseWork Hrvatska.

Psi koji završe tečaj K9 Nosework vrlo će lako pretražiti sobu vašeg tinejdžera, njegov auto pa i njega osobno u potrazi za malim zelenim smotuljkom koji ne bi smio posjedovati. Iako ovi psi ne traže kanabis, oni bi njegov miris u vrlo kratkom roku lako usvojili te ga s jednakim žarom tražili na svojim treninzima kao i mirise propisane pravilnikom discipline. Psi svih pasmina, dobi, veličina, temperamenata mogu njušiti i svi će na svoj način i svojim tempom savladati Nosework te u tome biti uspješni i uživati sa svojim vodičima. Cijeli tečaj odvija se na povodcu te svaki pas ima osobni prostor – ne prilaze mu drugi psi kako bi na satu lakše radio. Tečaj je idealan za male pse, koji su inače nepravedno zapostavljeni u kinološkim disciplinama. Ne mora se provoditi po velikoj hladnoći, vrućini ili kiši i na blatnjavoj livadi kao neke druge discipline. Vodiči vrlo brzo zavole ovu disciplinu kao vrlo praktičnu, a mali pas često iznenadi svojim sposobnostima, jer svaki nos može se staviti u pogon, bio pas velik ili malen. Trening je uvijek prilagođen veličini psa – mirisi se skrivaju tako da ih svaki pas može pronaći, i ono važnije – pokazati. Treninzi na tečaju 1. stupnja (NW1) obično se odvijaju u zatvorenom, a cilj je da psi do kraja tečaja nauče pretražiti posudice i pokazati upravo onu u koju je sakriven miris. Napredniji treninzi odvijaju se na najrazličitijim lokacijama kako bi psi imali uvijek neko novo iskustvo, a u obzir dolaze parkovi, kafići, trgovine za kućne ljubimce, skladišta i garaže, centar grada, sprudovi na Savi, sportski tereni. Psi s treninga odlaze izmoreni pa često zaspu u autu na povratku kući.

Foto: Ana Jurenić

Za početak potrebna je epruveta s mirisom i jedna plastična kutija, a nakon toga radi se na manjim posudicama, čunjićima i kartonskoj kutiji. Osim jednostavne opreme, ljepota discipline je i u tome što se rad u prvim tjednima odvija kod kuće, u uvjetima bez puno ometanja. To je izvrsna zanimacija za cijelu obitelj, a iznenadili biste se kako neke bake, mame i djeca uživaju u radu s kućnim ljubimcem – pomažu skrivati miris, mjere vrijeme, snimaju trening kako bi poslali snimku u grupu. Za razliku od potrage za igračkom koja mu je nagrada sama po sebi, pas ovdje traži miris eteričnog ulja koji mu ništa ne znači. Zbog toga ga u početku dosta nagrađujemo hranom pa se može reći da hranimo psa kroz rad. To ne znači da pas jede više nego inače, umjesto hrane u zdjelici nudimo mu hranu uz miris. Već nakon 8-9 tjedana tečaja pas i vodič imaju osnove koje se mogu koristiti u svakodnevnom životu čak i ako pas ne nastavi na 2. stupanj.

Stariji, invalidni i privremeno slabije pokretni psi mogu učiti i trenirati K9 Nosework jer pravila propisuju da je miris skriven tako da ga svaki pas nosom može dosegnuti. Treninzi se prilagođavaju psima i vodičima, pa ih mogu odraditi i psi koji se oporavljaju od nekog zahvata, jednako kao i stariji, slabije mobilni vodiči. Štenci su izvrsni kandidati za rad nosom jer to je jedno od prvih osjetila na koje se oni oslanjaju. Ovu disciplinu savjetujemo i vlasnicima plahih i reaktivnih pasa kako bi uz fokus na miris lakše prebrodili izazove koje pred njih postavljaju događaji i okolina. Koliko vremena dnevno treba vježbati? To je individualno, važno je prilagoditi se psu i situaciji. Netko vježba i više puta tijekom dana, ali to onda moraju biti vježbe ne dulje od nekoliko minuta jer pretjerivanje može biti kontraproduktivno.

Zaštitni znak udruge K9 NoseWork Hrvatska je narančasta njuškica koja se nalazi na njihovoj Facebook i Instagram stranici gdje možete potražiti i dodatne informacije o tečaju koji počinje početkom rujna, a prijaviti se možete na mail 9noseworkhrvatska@gmail.com ili telefon 095/90-03-666.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije