Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRKOSE OSTATKU EUROPE

Susjedi su ogorčeni na njih: Sve se može zatvoriti zbog korone, skijaške staze – nikako

Ski Resorts Stay Open Amid Coronavirus Pandemic - Switzerland
Foto: Glories Francois/ABACA/PIXSELL
1/5
10.12.2020.
u 16:35

Dok će skijališta u Njemačkoj, Austriji, Italiji i Francuskoj odlukom tamošnjih vlasti mirovati do siječnja, a možda i nakon toga, Švicarska ostaje europska oaza za sve ljubitelje snijega, što izaziva bijesne reakcije u susjednim zemljama, a pogotovo u Njemačkoj

Dok se cijela Europa zatvara, a zemlje srednje i sjeverne Europe prisiljene su zatvarati i svoja skijališta koja imaju važnu ulogu u njihovim gospodarstvima, pogotovo u Austriji i Italiji, mnogi sa zavišću i čuđenjem promatraju situaciju u Švicarskoj. Švicarci, naime, tvrdoglavo odbijaju zatvaranje svojih skijališta i ugostiteljskih objekata, unatoč činjenici da je zaraženih po stanovniku u Švicarskoj dvostruko više nego, primjerice, u susjednoj Njemačkoj.

Davos preseljen u Singapur

U Švicarskoj je ovogodišnja skijaška sezona otvorena koncem listopada, a tako će po svemu sudeći i ostati, unatoč pandemiji koronavirusa. Dok će skijališta u Njemačkoj, Austriji, Italiji i Francuskoj odlukom tamošnjih vlasti mirovati do siječnja, a možda i nakon toga, Švicarska ostaje europska oaza za sve ljubitelje snijega, što izaziva bijesne reakcije u susjednim zemljama, a pogotovo u Njemačkoj. Njemačka kancelarka Angela Merkel željela je sveeuropski dogovor o zatvaranju skijališta do 10. siječnja kako bi se zaustavilo širenje smrtonosnog virusa, s obzirom na to da su upravo skijališta bila žarišta širenja zaraze na početku pandemije, ali ta je ideja naišla na razumijevanje samo pojedinih zemalja, ali i na žestoko protivljenje drugih, među kojima je i Švicarska koja nije članica EU.

VIDEO: Margaret (90) prva je osoba koja se cijepila protiv koronavirusa: "Ovo je najbolji poklon za rođendan!"

Švicarske su vlasti odbile ideje o zatvaranju skijališta, poručujući kako će turisti i ove zime moći skijati na švicarskim skijalištima, ali uz planove o zaštiti. To je njemačku kancelarku dovelo u nezavidnu situaciju. Vlada u Berlinu, naime, najavljuje još strože mjere i potpuni lockdown kako bi se ograničilo širenje pandemije, što nije jednostavno objasniti njemačkim građanima u trenutku kada u susjednoj Švicarskoj, u kojoj je situacija dvostruko gora nego u Njemačkoj, uopće ne provode stroge epidemiološke mjere, pa čak ni u kantonima u kojima se govori njemački, iako imaju puno više zaraženih od Njemačke. Njemački mediji objašnjenje ovakvog ponašanja švicarskih vlasti pronalaze u švicarskom liberalizmu i snažnom federalizmu, zbog čega se u Švicarskoj sumnjičavo gleda na državni intervencionizam, unatoč činjenici da takav odnos može biti poguban u zdravstvenoj krizi kao što je pandemija koronavirusa.

Švicarska je, naime, na putu da postane druga Švedska. Iako je epidemiološka situacija u toj državi iznimno teška, a Švicarska je i po broju zaraženih i po smrtnosti među najgorima u Europi, ograničenja su ostala minimalna. Situacija se naglo pogoršava od početka rujna kada je uslijedio drugi pandemijski val, no švicarska politika reagirala je opušteno i bez panike, a švicarski ministar financija Ueli Maurer koji dolazi iz desničarske Narodne stranke, poručio je da Švicarska sebi ionako ne može priuštiti drugi lockdown. Bijes u Švicarskoj izazvala je odluka o privremenom preseljenju ovogodišnjeg Svjetskog gospodarskog foruma iz švicarskog Davosa u Singapur.

U većini mjesta kafići, restorani i kina ostaju otvoreni – iako je rad kafića i restorana ograničen do 19 sati – baš kao i trgovački centri, teretane, kockarnice, pa čak i javne kuće. Švicarci će razmisliti o potpunom zatvaranju ugostiteljskih objekata tek poslije 18. prosinca, i to samo u slučaju da se broj zaraženih ne počne smanjivati, a jedino se ne razmišlja o zatvaranju – skijališta. Švicarska je na početku pandemije u proljeće na četiri tjedna zatvorila sve trgovine i restorane, što su kantonalne vlasti prihvatile, no nakon što se epidemiološka slika poboljšala krizni je stožer raspušten, a savezna vlast odgovornost za upravljanje krizom prepustila je kantonima. A oni je, čini se, ne namjeravaju više tek tako ispustiti iz ruku, što nije iznenađenje u jednoj od najdecentraliziranijih zemalja na svijetu, iako se i u Švicarskoj vodi živa rasprava o tome je li važnija zarada ili zdravlje.

German Chancellor Angela Merkel delivers a speech on the government's response to the coronavirus disease (COVID-19) pandemic in Berlin German Chancellor Angela Merkel wears a protective face mask after delivering a speech on the government's response to the coronavirus disease (COVID-19) pandemic in the country's parliament, the Bundestag, in Berlin, Germany, November 26, 2020. REUTERS/Hannibal Hanschke HANNIBAL HANSCHKE
Foto: Hannibal Hanschke/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Bune se čak i ekonomisti

Zatim je, kao i u nizu europskih zemalja, u listopadu uslijedilo naglo povećavanje broja zaraženih, a osobito ozbiljna situacija zabilježena je u Ženevi, gdje su morali uvesti epidemiološke mjere na lokalnoj razini. Situacija se toliko pogoršala da su u jednom trenutku čak i ekonomisti, koji su u pravilu uvijek na strani liberalizacije epidemioloških mjera i davanja prednosti zaradi, u otvorenom pismu početkom studenoga poručili kako Švicarska treba drugi lockdown, koliko god to bilo teško i bolno, s opsežnim fiskalnim mjerama potpore, jer je to jedini način da se zaustavi daljnja šteta izazvana pandemijom. Međutim, u ovom trenutku u Švicarskoj i dalje sve uglavnom funkcionira kao da je situacija normalna. U trgovačkim centrima počela je predbožićna prodaja, a u međuvremenu je ukinuto i ograničenje da na velikim priredbama može biti najviše 1000 gledatelja. Sve u svemu, Švicarska u ovom trenutku, u odnosu na veći dio Europe, predstavlja svijet za sebe.

Komentara 29

Avatar Leftard_logic
Leftard_logic
17:18 10.12.2020.

Bravo za švicarce. Šta koga boli rac kako će urediti svoju državu, pogotovo susjede

DU
Deleted user
17:07 10.12.2020.

Što sad nekom u Berlinu smeta što je otvoreno skijalište u St Moritzu? Ako se bojiš da ćeš se zarazit jednostavno ostani doma....

MA
Maux
17:06 10.12.2020.

Angela se ljuti jer će Nijemci shvatiti da je sitacija u otvorenoj Švicarskoj manje-više ista nego u zatvorenoj Njemačkoj ... pa sad ne zna kako će to objasniti i opravdati lockdown? LOL HAHAHA PA TKO JE OVDJE LUD?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije