Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKONOMSKI OPORAVAK

Što bi za Hrvatsku značio 4. val pandemije? Ljude će udariti jače nego ekonomiju

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
06.07.2021.
u 09:18

Iscrpljenim građanima liječenje će biti nedostupno, štete će pretrpjeti turizam

Morat ćemo naučiti živjeti s virusom, posljednja je ovotjedna poruka britanskog premijera Johnsona koja dolazi uoči očekivanog ukidanja ograničenja u toj zemlji sredinom srpnja. Turističke zemlje vjerojatno bi se složile s Johnsonom, no ne i kontinentalne, koje pune popularna ljetovališta pa i Jadran.

Hrvatsko se gospodarsko u ovoj godini snažno oporavlja sa zaposlenošću, industrijskom proizvodnjom, izvozom te građevinskim i IT sektorom kod kojih je stanje bolje nego što je bilo pretpandemijske 2019. godine. Optimisti vjeruju da bi ekonomski rast u ovoj godini mogao biti veći i od šest posto, a taj solidni oporavak zasad bi moglo usporiti jedino snažnije širenje korone i taj četvrti val s kojim bi se vratile restrikcije u međudržavnim putovanjima. Dovoljno je da Njemačka svima koji se vraćaju iz neke zemlje nametne obaveznu šestodnevnu ili desetodnevnu karantenu, pa da ta zemlja ostane bez turista.

Trenutačno takvu muku muči prerano otvoreni Portugal, a nešto više brojke zaraženih imaju i Španjolska, Grčka te Malta, sve odreda zemlje ovisne o turizmu. Hrvatska posljednja dva tjedna živi novi turističkim bum, no mnoge muči koliko on može potrajati. Ako se delta-varijanta proširi, ekonomist Velimir Šonje vjeruje da Hrvatska može izgubiti znatan postotak očekivanoga rasta broja dolazaka i noćenja ove turističke sezone, no i u tom slučaju gospodarstvo će ostati u usponu.

Sve ovisi o cijepljenju

– Dvojba glasi hoćemo li rasti bliže godišnjoj stopi od 4 posto, u slučaju vrlo pesimističnog ishoda delta-varijante koji podrazumijeva da će problemi započeti za koji dan ili će se rast kretati u sklopu očekivanog intervala od 5-6 posto – ističe Šonje koji ne vjeruje da će delta varijanta proizvesti “ekonomsku dramu”, ali to ne znači da se može ignorirati.

– Ona je potencijalna i uskoro vjerojatno stvarna opasnost, osobito za zemlje u kojima ranjive skupine nisu masovno procijepljene – navodi Šonje.

Hrvatska ni u prošlom zimskom valu nije imala stroge mjere, pa ih ne bi trebalo očekivati ni u slučaju mogućeg četvrtog vala, no stanje u domaćem uslužnom sektoru ne ovisi samo o nama nego i o potezima susjednih zemalja iz kojih nam dolaze gosti. Turizam i ugostiteljstvo su, prema fiskaliziranim računima, prošli tjedan bili u zaostatku za pretpandemijskom 2019. godinom samo 15 posto, što je bolje i od najopstimističnijih predviđanja. No, gleda li se cijela godina, a ne samo posljednja dva tjedna, tada je pad veći i kreće se oko 40 posto.

Sve su druge djelatnosti po prihodima tu negdje u odnosu na 2019. godinu, od minus dva do plus dva posto, a i ministar financija Zdravko Marić naglašava da se u prvom dijelu godine proračun punio čak i nešto bolje (jedan posto) u odnosu na stanje iz 2019. godine. Na to su sigurno utjecale i masovne državne potpore koje su sačuvale zaposlenost i pomogle brojnim tvrtkama da prežive teško razdoblje. Porezi i doprinosi donijeli su državnom proračunu u prvih šest mjeseci nepunih 50 milijardi kuna poreznih prihoda i doprinosa, no neovisno o tome ministar se prošli tjedan morao zadužiti za devet milijardi kuna.

Prihodi se uravnotežuju i vraćaju u okvire koje smo imali prije korone, no to nije slučaj s rashodima. Novi troškovi jednim su dijelom očekivani i posljedica COVID-19, ali većinom su oni odraz strukturnih problema u javnom sektoru, posebno zdravstvu. Poduzetnici iz dvaju najugroženijih sektora: turističko-ugostiteljskog i prijevoza očekuju daljnju financijsku pomoć države, no iz Vlade su poručili da trenutačno nema potrebe za široke horizontalne mjere.

Nove mjere trebale bi biti ciljane te vezane uz cijepljenje, o kojemu ovisi koliko će novi val biti snažan. Očekuje se da će ovaj tjedan Europska komisija dati zeleno svjetlo na hrvatski Plan otpornosti i oporavka, što će također utjecati na dinamiku gospodarskih aktivnosti u ovoj, ali i u idućih desetak godina. Ako ga i bude, četvrti val ne bi trebao biti fatalan za Hrvatsku, no ministar gospodarstava Tomislav Ćorić podsjeća da je u jednom trenutku naš javni dug preskočio 90 posto.

– Ne želimo zamišljati scenarij u kojem bi sezona završila 15. kolovoza ili prije jer bi taj scenarij za Hrvatsku bio jako težak – kazao je Ćorić.

Vlada želi u ovoj godini preokrenuti trend rasta javnog duga i proračunskog deficita te se od iduće godine spuštati u okvire koji će omogućiti pristupanje eurozoni i uvođenje eura. Zdravstveni sustav prvi je na udaru krene li četvrti val. COVID odjeli rasformirali su se i bolnice opet rade uobičajeno. Međutim, zdravstveni resursi su se u velikoj mjeri proteklih mjeseci bavili COVID krizom, bilo da je riječ o hospitaliziranim pacijentima, cijepljenju bilo novom granom, postcovid liječenjem, što je uvelike potisnulo u drugi plan sve druge zdravstvene tegobe pa je zdravstvena skrb hrvatskih građana već u zaostatku. Ovisno o intenzitetu novog vala korone, liječenje bi opet moglo postati nedostupno što znači još veći broj neprepoznatih, uznapredovalih i neliječenih bolesti.

Situaciju značajno otežava velik udio necijepljenih građana. Četvrti val izravno je u koleraciji s brojem cijepljenih, ističe dr. Krešimir Luetić, predsjednik Liječničke komore. Koliko je cijepljenje važno, Luetić oslikava usporedbom situacija u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje je velik broj cijepljenih i malo hospitaliziranih, i u Rusiji, gdje je malo stanovništva cijepljeno, a broj hospitaliziranih je golem.

– Četvrti val već je stigao, delta cirkulira. Prema posljednjim informacijama, 45 posto izoliranih uzoraka koronavirusa u Hrvatskoj je delta-soj, a poučeni britanskim primjerom, očekivati je da će se brzo proširiti – kaže prof. Bruno Baršić, glavni infektolog i voditelj Koordinacije za COVID bolesnike u KB Dubravi. Prema njegovim predviđanjima, zdravstvenom sustavu opet predstoji novo opterećenje, no ipak ne kao što je to bilo protekle zime.

– S obzirom na dob bolesnika te procijepljenost starijeg stanovništva, računamo da će biti dosta pozitivnih na virus i lakše bolesnih, ali ne očekujemo veliku smrtnost – kaže prof. Baršić. Ipak, među 6087 COVID pacijenata koji su prošli kroz KB Dubrava, 8 posto ih je bilo mlađe od 50 godina, što nije malo.

Depresija i tjeskoba

Neizvjesnost i strah od zaraze građane uvelike psihički iscrpljuje, a svako produljenje tog stanja sve teže nam pada. Pokazalo je to i nedavno istraživanje “Kako smo? Život u Hrvatskoj u doba korone” koje je provela istraživačka skupina s Filozofskog fakulteta u Zagrebu i koje je utvrdilo kako se više od 40 posto osjeća često ili uvijek psihički iscrpljeno od pandemije, a 22 posto osjeća i fizičku iscrpljenost od nje. Ipak, još uvijek većina sudionika procjenjuje da se dobro prilagođava promjenjivom načinu života (67 posto). Stručnjaci su pritom ustanovili manje zadovoljstvo životom i optimizam u pogledu budućnosti nakon drugog vala nego nakon prvog vala pandemije.

– Također nakon drugog vala utvrdili smo veći broj osoba s izrazito jakim simptomima depresivnosti i tjeskobe. Zanimljiv je podatak iz tog istraživanja kako osobe koje, kad god mogu, izbjegavaju pridržavati se propisanih mjera za sprečavanje pandemije, izvještavaju o manjem optimizmu i većoj depresivnosti – ističe prof. Gordana Kuterovac Jagodić, pročelnica Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. 

EKONOMSKI OPORAVAK ZASAD NIJE UGROŽEN, ŠTO BI DONIO NOVI VAL KORONE?  

1. Sezona je počela snažno, posljednja dva tjedna turizam i ugostiteljstvo s prihodima zaostaju samo 15 posto za pretpandemijskom 2019. godinom, ostali sektori su tu negdje, plus minus 2 posto

2. Četvrti val neće ugroziti snažan oporavak gospodarstva koji traje od početka godine, no zbog turizma taj bi rast mogao biti niži

3. Proračun se u prvih šest mjeseci dobro punio te su porezi i doprinosi oko jedan posto veći od 2019. godine, no problem je što snažno rastu troškovi, koji su tek jednim dijelom vezani za koronu

4. U novom valu korone liječenje bi opet moglo postati nedostupno, što znači još veći broj neprepoznatih, uznapredovalih i neliječenih bolesti

 

>> Pogledajte i ovaj video: Andrej Plenković o delta soju i cijepljenju

Komentara 111

DV
Dvaispodzemlje
09:27 06.07.2021.

Plandemije.Ispravak krivog navoda.

JO
jorgen
09:34 06.07.2021.

Prvo se dogovorite sami sa sobom, pa onda pišite. Dakle naslov nam govori da će 4. val "ljude udariti jače" i da "liječenje neće biti dostupno" (izvor ove "informacije"?) Međutim u članku saznajemo, citiram: "45 posto izoliranih uzoraka koronavirusa u Hrvatskoj je delta-soj" - samo za napomenu, jučer smo na razini RH imali 9(!) slučajeva zaraze, što baš i ne upućuje na veliku zaraznost delta-soja koji čini već gotovo polovicu - a u Indiji i Velikoj Britaniji je amplituda delta-soja već završila na dnu Drugi citat iz članka: "računamo da će biti dosta pozitivnih na virus i lakše bolesnih, ali ne očekujemo veliku smrtnost" - ček, znači ono navedeno u naslovu je potpuno neistinito?

MK
mksdk
09:34 06.07.2021.

Podatci iz Velike Britanije za delta soj po razini procjepljenosti (broj zaraženih/ broj umrlih) od 18.06.2021.: Necjepljeni: 53,822/ 44, smrtnost 1/1223; cijepljeni 1 dozom (do 21. dana): 6,242/1, smrtnost 1/6242; cijepljeni 1 dozom (nakon 21. dana): 13,715/19, smrtnost 1/722; dvostrukoko cijepljeni: 7,235/50, smrtnost 1/144. Podatci su dobiveni na uzoru od 92.029 ljudi. Zaključci: Inicijalna smrtnost od delta varijante za necjepljene je 0,08%, što je u razini s običnom gripom. Smrtnost za dvostruko cijepljene je 8,45x veća nego za necjepljene. No, ono što bi najviše trebalo zabrinuti sve cijepljene je razlika između smrtnosti za jednostruko cijepljene prije 21. dana i nakon 21.dana. Naime, inicijalna smrtnost nakon prve doze cjepiva pada u odnosu na necjepljene (pad sa 0,08% na 0,01%) i tu se vidi nekakav inicijalni pozitivan učinak cjepiva koji je u skladu s onim što se službeno propovjeda (druge nuspojave su posebna tema i ovdje ih neću komentirati). No, nakon 21. dana dolazi do drastičnog povećanja smrtnosti u grupi jednostruko cijepljenih, što ukazuje na pojavu nekakvog sekundarnog mehanizma u organizmu. Taj sekundarni proces u potpunosti anulira početni pozitivan učinak cjepiva i dovodi do toga da povećava vjerojatnost smrtnog ishoda za oboljelog od covida u odnosu na necjepljenu populaciju (smrtnost raste sa 0,08% na 0,13%). Druga doza cjepiva dovodi do pojačavanja tog negativnog sekundarnog mehanizma i smrtnost još drastičnije raste (0,69% za dvostruko cjepljene).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije