Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKAZAO MOTOR?

Srušio se MiG-21: Piloti prebačeni na daljnju medicinsku obradu

pad MIG-a
Foto: icv.hr
1/9
06.12.2022.
u 20:17

Pronađen je i avion. Radilo se o redovitom letu, riječ je o tehničkom kvaru, a istraga će utvrditi zbog čega je došlo do pada - kazao je premijer Plenković.

Kod Voćina se srušio MiG-21 nešto prije 14 sati. Ministarstvo obrane objavilo je da je MiG-21 pao na nenaseljenom šumovitom području u Virovitičko-podravskoj županiji tijekom obuke. Pronađena su obojica pilota, a jedan od njih je ozlijeđen.

Tijek događaja:

20:05 - O nesreći koja se dogodila danas nešto prije 14 sati na konferenciji za novinare na Plesu govorio je, uz ministra Marija Banožića i admirala Roberta Hranja, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec. Otkrio je što mu je pilot kojega su pronašli ozlijeđenog u šumi rekao. 

- Bio je u nosilima i pozvao me k sebi i rekao: 'Zapovjedniče ja ću opet letjeti'. Mislim da to govori dovoljno o njegovom mentalnom stanju, a i sumnjam da bi on precijenio svoje ozljede - kazao je Križanec koji je objasnio trenutke prije nesreće. Opširnije ovdje. 


19:10 - Dogodio se incident prilikom redovne obuke unutar HRZ-a koja je bila dio plana za ovu godinu. Na svu sreću, obojica pilota su pronađena živa, oni su sada na pregledu s liječnicima, nadam se da će biti sve u redu. Htio bih zahvaliti svim pripadnicima HV-a, HGSS-a, vatrogasaca, policije, lovaca, svima onima koji su se uključili u potragu za drugim pilotom i na taj način doprinijeli da ga pronađemo prije mraka. On ima određene tjelesne ozljede, trenutačno je u bolnici na pregledu. Ovo je još jedan od trenutaka koji nam potvrđuju da i dalje trebamo ulagati u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Incident poput ovoga najbolje pokazuje spremnost Hrvatske vojske na način da uspješno obavljaju svoje zadaće unatoč izazovnim trenucima i stanju opreme - kazao je na konferenciji za novinare ministar obrane Mario Banožić. Više ovdje.  


19:01 - Akcija spašavanja pilota pripadnika HGSS-a je okončana u 16.25 sati, a s Večernjim listom porazgovarao je voditelj potrage HGSS-a Zvonimir Miller. 

- Cijela potraga pokrenuta je putem 112. Akcija je pokrenuta u 14.18 sati, a u 15.05 naši su pripadnici bili na terenu. Pola sata nakon lociran je prvi pilot i ostaci zrakoplova, a u 16.25 sati je evakuiran i zbrinut medicinski. Drugi pilot je nekako sam uspio doći do naselja te je vrlo brzo zbrinut - objasnio je Miller. >> Opširnije


18:40Pukovnik Zvonimir Milatović i bojnik Ivan Lukan piloti su koji su se uspješno katapultirali iz MIG-a 21 netom prije pada u nenaseljenom šumskom području u blizini Voćina u Virovitičko-podravskoj županiji. Piloti su u stabilnom stanju, izvan životne opasnosti te su prevezeni u bolnicu na liječnički pregled. Do pada zrakoplova došlo je nešto prije 14 sati. Jedan je pilot sam izašao iz šume nakon pada aviona i došao do sela, a drugog je locirao vojni helikopter te su ga HGSS-ovci uz pomoć mještana izvukli iz šume. 

>> Opširnije o pilotima čitajte ovdje. 


17:55 - U ovom trenutku najvažnije je da su oba pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva živa te da nema žrtava ni ozlijeđenih na mjestu pada zrakoplova, kao ni štete na imovini građana. Ozlijeđenom  pilotu HRZ-a želim brz oporavak. U stalnom sam kontaktu s načelnikom Glavnog stožera OSRH admiralom Robertom Hranjem koji me obavještava o situaciji. Očekujem da se što prije utvrde okolnosti i razlog pada zrakoplova  MiG-21 - rekao je predsjednik Zoran Milanović


17.48 - Piloti aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva prevezeni su u Zagreb, gdje su sanitetskim prijevozom prebačeni na daljnju medicinsku obradu. Piloti aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MIG-21 dvosjeda, koji se srušio danas 6. prosinca 2022. tijekom planske obučne aktivnosti u Virovitičko-podravskoj županiji, prevezeni su helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s mjesta nesreće u Zagreb te sanitetskim prijevozom prebačeni na daljnju medicinsku obradu.

pad MIG-a
1/13

17:24 - S Mikom Matićem koji je pronašao drugog pilota razovarala je i naša novinarka Suzana Lepan Štefančić. 


17:18 - Piloti su zbrinuti medicinski. Mjesto pada zrakoplova preuzele su nadležne službe i što se nas tiče u 16.25 je akcija zaključena, rekli su novinarima HGSS-ovci. 

- Pilot kojeg je HGSS zbrinuo nije imao teže ozljede - kazao je pripadnik HGSS-a. 


17:15 - Novinari portala icv.hr razgovarali su s mještankom Voćina Anđom Ašić koja je pomogla prvom pilotu. Katapultirao se iz aviona u šumu te sam krenuo potražiti pomoć.

– Izašao je iz šume dezorijentiran. Rekao je kako se ničeg ne sjeća i da je bila magla. Odmah smo pozvali policiju i Hitnu pomoć, koji su brzo došli i pružili mu pomoć – rekla je.  Drugog pilota pronašao je hrvatski branitelj Mika Matić iz Voćina koji je pomogao spašavateljima snaći se u nepristupačnom području. 

>> OPŠIRNIJE OVDJE 


17:10 - In formativni centar Virovitica objavio je na Facebooku snimku vojnog helikoptera koji je tragao za pilotima iz MiG-a. 


16:35 - Pogledajte fotografiju s mjesta pada MiG-21

Foto: icv.hr


16:33 - Prije nego što su pronađena obojica pilota hrvatskog MiG-21 koji se srušio kod Slatine nešto prije 14 sati, proslavljeni umirovljeni hrvatski vojni pilot Danijel Borović komentirao je za Večernji list u kojem smjeru bi mogla ići potraga za pilotima.

- Potraga ide u smjeru lokacije koja je zadnja poznata. Nemamo informacije o tome koja je vrsta leta bila, a to je je li bio let po nekakvoj ruti ili su pak radili tamo nešto u zoni. Vjerojatno je bila neka ruta - kazao je.

Više o tome što je rekao slavni pilot, pročitajte OVDJE.


16:16 - Premijer Andrej Plenković u Tirani je komentirao pad zrakoplova MiG-21 kod Daruvara. Zrakoplov je pao nešto prije 14 sati. 

- Maloprije sam razgovarao s ministrom Banožićem, oba pilota su živa, jedan je ozlijeđen. Pronađen je i avion. Radilo se o redovitom letu, riječ je o tehničkom kvaru, a istraga će utvrditi zbog čega je došlo do pada - kazao je premijer Plenković.

Više o tome što je rekao, pročitajte OVDJE


16:08 -  Hrvatski umirovljeni vojni pilot Ivan Selak komentirao je za Večernji TV pad MiG-21 kod novinarke Petre Balije.


15:59 - Neslužbeno, pronađen je i drugi pilot. Živ je.

Podsjećamo, prvi pilot se sam javio zbog čega je njegova lokacija bila odmah poznata.


15:35 -  Nakon vijesti da se kod Slatine srušio MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, izjavu o tome u Saboru je novinarima dao predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović (Socijaldemokrati), kojeg su novinari upitali ima li u ovom trenutku ikakvu informaciju više te kani li nešto poduzeti kao predsjednik Odbora.

- Kako je MORH pokrenuo akciju traganja i spašavanja pilota, a neslužbeno se čuje da se jedan pilot javio, a drugi nije, najprije želim reći kako se nadam da će oba pilota na kraju biti dobro. Što reći? Iznenađen sam, kao i cijela javnost. No s druge strane, i to sad pokazuje koliko je bila opravdana odluka o kupnji novih zrakoplova. Nažalost, naši piloti lete na prastarim aparatima i uzalud je tu bilo kakva njihova umješnost, uzalud im sve ako taj aparat nije kako treba. Sigurno će biti pokrenuta istraga i onda ćemo znati sve detalje. Ovog trenutka sam u mislima s obiteljima pilota. Ono što je sad najvažnije jest to da se nadam kako će oba pilota biti pronađena, živa i zdrava - kazao je Vidović. 

Više o tome, pročitajte OVDJE.


15:05 -  Na mjesto nesreće dolazi ministar Banožić i načelnik Glavnog stožera Hranj.

 

- Nakon informacije o padu MIG-a, ministar obrane Mario Banožić, u dogovoru s predsjednikom Vlade, zaputit će se prema lokaciji pada MIG-a kod Daruvara, a gdje će doći i načelnik Glavnog stožera Hranj i ravnatelj HRZ-a Križanec, potvrdio je glasnogovornik Vlade Marko Milić za medije.


14:58 -  Umirovljeni vojni pilot Danijel Borović kratko je komentirao pad MiG-a za 24sata.

-Teško mi je bilo što reći bez konkretnijih informacija, je li se radilo o letenju po ruti ili akrobatskom. Kod dvosjeda instruktor sjedi iza i kada aktivira sustav za iskakanje, katapultiraju se obojica - naveo je.

Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Podsjećamo, Borović je preletom MiG-21 iz Bihaća u Pulu dobio vrijedan plijen Hrvatskoj na samom početku rata. On je zato nedavno i odlikovan od strane predsjednika Z. Milanovića. Više o njemu, pročitajte OVDJE


14:44 - Helikopteri su pripravni, ali još zbog magle ne mogu tragati. Novi je podatak da im je otkazao motor i to je razlog katapultiranja


14:35 - Očito se radi o dvosjedu i vjerojatno je bila riječ o obuci pilota. Neslužbeno se doznaje da je jedan pilot odmah pronađen, a za drugim katapultiranim se još traga, jer je na tom području gusta magla, ali su u potrazi i helikopteri HRZ-a.


14:34 - Ministarstvo obrane (MORH) objavilo je priopćenje vezano uz navedeni incident.

"Avion MIG-21 tijekom planske obučne aktivnosti srušio se na nenaseljenom šumovitom području u Virovitičko-podravskoj županiji. Avion Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MIG-21 tijekom planske obučne aktivnosti u utorak 6. prosinca 2022. godine prije 14,00 sati srušio se na području kod Slatine u Virovitičko-podravskoj županiji.

Poduzete su sve mjere i radnje u cilju pronalaska i spašavanja posade", rečeno je iz Ministarstva obrane.


14:30 - Srušio se hrvatski MiG kod Daruvara


Komentara 124

Avatar Beograđaninn
Beograđaninn
15:07 06.12.2022.

To su stare kante od aviona. To niko vise ne koristi mnogo su stari. U svoje vreme su bili odlicni avioni. Problem je sto pilot mora da stavi glavu u torbu kada sedne i leti u tom avionu. Pomozi boze da su ova dvojica dobro i da su zivi i zdravi.

BE
Berri
14:43 06.12.2022.

Avioni se ruše i to nije ništa čudno i senzacionalno, jedino što ćemo sada svjedočiti međusobnom optuživanju političara. a možda je pilot napravio neku grešku?! Ni prvi ni zadnji puta da se vojni avion ruši u mirnodopskim uvjetima.

Avatar kvasac60
kvasac60
15:18 06.12.2022.

Samo da su ljudi ostali živi..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije