Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LEGENDARNI HRVATSKI PILOT

Borović o padu MiG-21: U slučaju katapultiranja oni lete brzinom 800-900 kilometara

Gornji Kneginec: Umirovljeni pilot Danijel Borović
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/3
06.12.2022.
u 16:26

Ministarstvo obrane objavilo je da je MiG-21 pao na nenaseljenom šumovitom području u Virovitičko-podravskoj županiji tijekom obuke.

Prije nego što su pronađena obojica pilota hrvatskog MiG-21 koji se srušio kod Slatine nešto prije 14 sati, proslavljeni umirovljeni hrvatski vojni pilot Danijel Borović komentirao je za Večernji list u kojem smjeru bi mogla ići potraga za pilotima.

U trenutku kad smo razgovarali, pronađen je bio samo jedan pilot dok se za drugim tragalo. Premijer Andrej Plenković je kasnije potvrdio da je pronađen i drugi pilot te da je jedan od njih dvojice ozlijeđen.

Borović je istaknuo na samom početku razgovora da nema dovoljno informacija u ovom trenutku da kvalitetno komentira sam pad bojnog aviona.

"Potraga ide u smjeru lokacije koja je zadnja poznata. Nemamo informacije o tome koja je vrsta leta bila, a to je je li bio let po nekakvoj ruti ili su pak radili tamo nešto u zoni. Vjerojatno je bila neka ruta. U slučaju katapultiranja oni lete brzinom 800-900 kilometara. Pitanje je u kojoj su bili brzini u tom trenutku. Ako je instruktor ušao u sustav katapultiranja, onda bi oba sjedišta izletjela. Znači, jedan pilot aktivira za obojicu. Ali zbog brzine leta i padobrana, oni ne padaju na isto mjesto već su raštrkani", napomenuo nam je umirovljeni pilot.

"Tamo je šuma, nepristupačni teren. Nije lako ih naći, jer ne znamo što je bilo kod pada, je li povrijeđen, može li se javiti", kazao nam je umirovljeni pilot.

Photo: Dino Stanin/PIXSELL
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Pronađeni piloti, jedan ozlijeđen

Podsjećamo, Ministarstvo obrane objavilo je da je MiG-21 pao na nenaseljenom šumovitom području u Virovitičko-podravskoj županiji tijekom obuke.

"Avion MIG-21 tijekom planske obučne aktivnosti srušio se na nenaseljenom šumovitom području u Virovitičko-podravskoj županiji. Avion Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MIG-21 tijekom planske obučne aktivnosti u utorak 6. prosinca 2022. godine prije 14,00 sati srušio se na području kod Slatine u Virovitičko-podravskoj županiji. Poduzete su sve mjere i radnje u cilju pronalaska i spašavanja posade", rečeno je tada iz Ministarstva obrane.

Premijer Andrej Plenković je, u međuvremenu, potvrdio da su obojica pilota pronađena i da je jedan od njih ozlijeđen.

GALERIJA MiG-21 pao na nenaseljenom šumovitom području u Virovitičko-podravskoj županiji tijekom obuke

Gornji Kneginec: Umirovljeni pilot Danijel Borović
1/13

Komentara 3

ED
edvardl
18:49 06.12.2022.

To su oni Migovi, koje je Milovanovićev ministar, Kotramanović popravio??? Hvala Bogu, piloti preživjeli! Ne vidim izjavu "vrhovnog komadanta"???

BI
Binkić
17:08 06.12.2022.

Kakav ministar takvi avioni.

DU
Deleted user
19:31 06.12.2022.

Kilometar je jedinica za dužinu a kilometar u sekundi je jedinica za brzinu. To je gradivo iz osnovne škole zbog kojeg se, ako se ne savlada, u normalnoj zemlji pada razred. Ali ovo je Hrvatska u kojoj su takvi ponavljači ministri, novinari, piloti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije