Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SRUŠIO SE KOD VOĆINA

Zapovjednik HRZ-a otkrio što mu je ozlijeđeni pilot rekao nakon pada MiG-a 21

Konferencija za medije na Plesu povodom pada MiG-a
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/7
06.12.2022.
u 20:00

U 13.44 smo dobili prvi signal da je jedan od aviona objavio poziv u nuždi, u 13.48 posada je javila da će izvršiti katapultiranje zbog određenih problema s motorom, rekao je Križanec

Pukovnik Zvonimir Milatović i bojnik Ivan Lukan piloti su koji su se uspješno katapultirali iz MIG-a 21 netom prije pada u nenaseljenom šumskom području u blizini Voćina u Virovitičko-podravskoj županiji, a jedan od pilota je ozlijeđen, no nije u životnoj opasnosti. 

O nesreći koja se dogodila danas nešto prije 14 sati na konferenciji za novinare na Plesu govorio je, uz ministra Marija Banožića i admirala Roberta Hranja, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec. Otkrio je što mu je pilot kojega su pronašli ozlijeđenog u šumi rekao. 

- Ministar i ja smo bili na Lučkom kad su dovezeni helikopterom. Bio je u nosilima i prizvao me k sebi i rekao: 'Zapovjedniče, ja ću opet letjeti'. Mislim da to govori dovoljno o njegovom mentalnom stanju, sumnjam da bi on precijenio svoje ozljede - kazao je Križanec koji je objasnio trenutke prije nesreće.  

- U 13.44 smo dobili prvi signal da je jedan od aviona objavio poziv u nuždi, u 13.48 posada je javila da će izvršiti katapultiranje zbog određenih problema s motorom. Ubrzo nakon toga, odletio je prvi helikopter s Lučkog, nakon toga i drugi helikopter. U 15.28 su posade helikoptera su uočile oba padobrana. U 16.25 su piloti već bili u helikopteru na putu prema Lučkom. Radi se o avionu dvosjedu koji je bio remontiran 2013./14. godine. Ovo su vrlo iskusni piloti s impozantnim naletom. Radi se o pilotu koji je nastavnik letenja i probni pilot, pilot u drugoj kabini samo ove godine ima 80 sati naleta - rekao je Križanec. 

Podsjetimo, avion MIG-21 tijekom planske obučne aktivnosti srušio se na nenaseljenom šumovitom području u Virovitičko-podravskoj županiji. 

VIDEO Voćin, mjesto gdje se srušio MiG-21 nešto prije 14 sati

Komentara 6

Avatar Matija Gubec
Matija Gubec
20:21 06.12.2022.

Ovaj general Krizanec zna o borbenih avionima isto ko i Banozic o dronovima.

BR
bravar88
21:31 06.12.2022.

Hoće li istraga konačno otkriti koliko je kriv ovoj nesreći i drugima kriminal milanovića i kromanovića koji su u aferi MIG-ovi opljačkali , ugrozili državu, i prouzročili takve tragedije. Nažalost u DORH-u i institucijama su zločinci poput bajića koji čuvajuu takve kriminalce i zločince od ruke pravde.

ST
starivol
20:51 06.12.2022.

Pretpostavljam da bi ozlijeđeni pilot prvo rekao: Bole me noge.Naravno,moja pretpostavka se temelji na jednoj drugoj pretpostavci: da ga je zapovjednik pitao: Kako si? A što bi bio red.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije