Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podravski čvor

Spor na Ipsilonu ne mogu riješiti sami pa će platiti 60.000 kn

ipsilon
Pixsell
02.08.2011.
u 08:00

Ugovor o gradnji Podravskog ipsilona potpisan je uoči lokalnih izbora 2009. godine te spor Strabaga i HAC-a jasno otkriva da je to bilo isključivo u predizborne svrhe.

Hrvatske autoceste i poslovna udruga Strabaga, Viadukta i Skladgradnje potpisale su sporazum o rješavanju spora na Podravskom ipsilonu, za što će trojici neovisnih stručnjaka platiti 60.000 kuna. No, iako je taj sporazum potpisan 6. travnja ove godine, članovi vijeća odluku o imenovanju dobili su tek početkom srpnja!

Strabag, uime udruge, naime, traži od HAC-a, o čemu smo nedavno pisali, 24,3 milijuna kuna odštete zbog nemogućnosti izvođenja radova na budućoj podravskoj autocesti.

Predizborna autocesta

Udruga je ugovor o gradnji objekata na Podravskom ipsilonu s HAC-om potpisala u proljeće 2009., a dosad su uspjeli sagraditi samo jedan nadvožnjak iako je cijeli posao trebao biti gotov najesen 2010.

No, kako HAC nije otkupio zemljište ni izradio projekte za tu autocestu, izvođači radova ne mogu obaviti ugovorene poslove vrijedne 571 milijun kuna plus PDV. Ugovor o gradnji Podravskog ipsilona potpisan je uoči lokalnih izbora 2009. godine te spor Strabaga i HAC-a jasno otkriva da je to bilo isključivo u predizborne svrhe.

Kako ni Strabag ni HAC ne odustaju od svojih stajalište – Strabag da mu HAC treba platiti penale jer ne mogu raditi što su ugovorili, a HAC da Strabag nema pravo na naknadu tih dodatnih troškova jer nije ispunio svoje obveze iz ugovora poput dostave punog bankarskog jamstva – odlučili su angažirati neovisne stručnjake da odluče tko je u pravu.

Avans od 50 posto

U Vijeće su imenovali neovisnog konzultanta Vladimira Skendrovića, inženjera građevine Željka Perovića te odvjetnika Marinka Miletića. No, Miletić je odvjetnik koji zastupa Strabag d. o. o., sestrinsku tvrtku Strabaga AG.U sporazumu se navodi da će vijeće kojim predsjeda Skendrović odluku o opravdanosti zahtjeva Strabaga donijeti u roku od 60 dana od dana kad svi članovi vijeća dobiju obavijest naručitelja ili izvođača o sklapanju sporazuma. Pritom će članovi vijeća svaki dobiti po 20.000 kuna neto honorara za taj posao, s time da im 50 posto tog iznosa uplaćuju kao predujam u roku od osam dana od potpisa sporazuma.

Komentara 7

Avatar tkozna
tkozna
08:24 02.08.2011.

Da je Jadranka iskrena političarka ona bi označila HDZ-ove pogreške,kao što je ovaj, odrekla ih se te osudila. A ne samo tamo gdje je lova (Podravka) jurila ljude sa Friščićem da bi instalirali svoje ljude da bi bilo sve popo starom. Ne i gdje je sirotinja (Sloga) tu im užano smrdi i tu se ne bi šteli mešati. Sve je isto k\'o i ranije! Samo se pitam kad će Belupo biti na tapetu!

DU
Deleted user
08:53 02.08.2011.

ovo je valjda još jedna nepismenost večernjakovih novinara, gdje trošak od 60.000 kuna za posao vrijedan 571 milijun kuna oni izgleda smatraju prevelikim. u biti to je mizerna svota za koju vjerojatno neće odraditi posao dovoljno kvalitetno pa će see spor otegnuti u nedogled, ali u glavama večernjakovih novinara valjda samo za javne bilježnike je normalno da svojim pukim udaranjem pečata ili hss-traktoristi sa svojim paradama po prometnicama mlate silne novce, a za stvarno stručne poslove ima kerum uvijek nekog rođaka sa sela koji će \"odraditi jeftinije\". već smo se pretvorili u afričku zemlju gdje će novinari i političari udruženim snagama omalovažiti svaku struku i znanje.

OB
-obrisani-
08:05 02.08.2011.

Spor na Ipsilonu u Piranskom zaljevu ne mogu riješiti sami pa će vjerovali ili ne platiti pola od 70 milijona kuna koliko če koštati EU arbitražni sud oko granice između Hrvatske i Slovenije..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije