Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Sklonište je zbrinulo jedno ostavljeno štene, bilo ih je 12, gdje su ostali?

Prema Jedinstvenom informacijskom centra, a potvrđuje nam i sklonište, preuzeli su samo jednog psa. No, inspekcija kaže da je sklonište prikupilo štence, a Općina da su postupili sukladno Zakonu
05. srpnja 2021. u 17:50 0 komentara 1773 prikaza
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/4

Bilo ih je 12, tek su krenuli u život i nisu još ništa znali. Odvojili su ih od mame i ostavili, da prežive ako se uspiju snaći. Ostavljeni su na rubu šume, u blizini dječjeg igrališta u Krčevini, Općina Đurđenovac. Prigrlile su ih dječje ruke, danima su ih hranili i pokušavali zaštititi, pomogli su i roditelji.

A onda su shvatili da ih ne mogu sve zbrinuti, potražili su i pomoć volontera iz susjednih općina. Obavijestiti su Općinu, sve kako nalaže Zakon o zaštiti životinja. Posljednji put čuli su ih u noći prije nego je Općina reagirala.

– Nema ih više, tko zna gdje su ih odnijeli i pobacali. Ne bi bilo prvi put da tako nešto naprave – doznajemo od ljudi koji su se brinuli za štence, a koji su o svemu obavijestili i veterinarsku inspekciju. Iz Državnog inspektorata odgovaraju nam još isti dan kako je u tijeku inspekcijski nadzor nad Općinom Đurđenovac.

– Općina Đurđenovac ima ugovor za zbrinjavanje napuštenih životinja sa skloništem Beli Manastir. Općina je prijavila skloništu napuštene štence te ih je sklonište Beli Manastir prikupilo – kažu iz Državnog inspektorata Republike Hrvatske. S obzirom na potvrdu skloništa da su pronašli samo jedno štene, pitamo inspekciju gdje su drugi štenci i imaju li saznanja što im se dogodilo, no odgovor nismo dobili. Iz Općine Đurđenovac kažu nam da imaju sklopljen ugovor o pružanju usluga zbrinjavanja napuštenih i izgubljenih životinja s Veterinarskom stanicom Beli Manastir i Veterinarskom stanicom Vetam.

 | Autor : Privatni album Foto: Privatni album

– Odmah po vašoj dojavi obaviješteni su o psima u naselju Krčevina te je Općina Đurđenovac u navedenom predmetu postupila sukladno Zakonu i predmetnom Ugovoru – stoji u odgovoru službenika za informiranje Općine Đurđenovac. Na ponovljeni upit gdje su ostali psi, njih 11,  ni oni nisu odgovorili.

U Jedinstvenom informacijskom centru upisano je da je jedno štene iz Općine Đurđenovac 24. lipnja zbrinuto u skloništu. Prema podacima, to je i jedini pas iz ove Općine u skloništu od početka 2020. Ako su podaci točni, Općina je prvi put aktivirala navedeni ugovor. Niti na ponovljeni upit što je s 11 štenaca koje sklonište nije prikupilo odgovor veterinarske inspekcije nismo dobili. Jesu li završili po provjerenom receptu brojnih lokalnih zajednica kojima je preskupo brinuti se za napuštene životinje, ali istovremeno ne rade baš ništa konkretno da nemaju napuštenih životinja. Ne bi bilo prvi put da se psi viđeni u jednoj općini nakon nekog vremena pronađu u susjednim općinama, drugome na trošak.

Ne znamo ni kakvi su rezultati nadzora veterinarske inspekcije u Općini Đurđenovac, možda još uvijek traže izgubljenu štenad. Doznajemo samo da su proteklog vikenda na području iste općine pronađeni novi napušteni psi. Hoće li i oni netragom nestati?

Kako se provodi zakon Veterinarska inspekcija utvrdila da su psi nestali, a policija da nema kaznenog djela jer nema uginulih životinja Zbrinut u Našicama Briga za napuštene Pas danima lutao u Donjoj Motičini, s ceste ga zbrinuli u Našicama
Taekwondo - Women's Welterweight 57-67kg - Medal Ceremony
SVE JE OBJAVILA
Zlatna hrvatska olimpijka Matea Jelić prima jezive i prijeteće poruke zbog izjava o Oluji
Algebra
NEKI NOVI KLINCI
To kako se vaše dijete igra danas, imat će presudnog utjecaja na budućnost sutra: Upoznajte generaciju Z
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.