Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Veterinarska inspekcija utvrdila da su psi nestali, a policija da nema kaznenog djela jer nema uginulih životinja

Prošle godine iz istog prostora u sklonište je smješteno pet pasa, protiv vlasnika podignute su i prijave, a gdje su psi koje je svjedokinja vidjela u sobi punoj iznutrica nadležne ne zanima
24. lipnja 2021. u 12:20 2 komentara 1683 prikaza
Foto: Screenshot
Pogledajte galeriju 1/2

Nakon dojave da su u naselju Ervenik, zaseok Prklje, u razrušenoj i napuštenoj kući i staji na rubu šume zatvoreni psi koje vlasnik obilaze jednom tjedno, Ž. M. (podaci u redakciji) ni trena nije dvojila. Odmah je obavijestila policiju.

– Bio je neradni dan i već kasno poslijepodne, nije im baš bilo drago što ih zovem. No, ipak su došli. Sva sreća, jer da ih nije bilo možda bismo od vlasnika, koji se samo pojavio, dobile i batina – priča nam. Prizor koji su zatekle dugo neće zaboraviti. Psi su bili u mraku jer su prozori i vrata na kući bili zakucani daskama, nisu imali ni zraka. Nije sigurna koliko je bilo pasa, ona je vidjela tri. Po podu su bile razbacane iznutrice nekih životinja, s njima je vlasnik D. O. hranio pse, a prostorijom se širio nesnosan smrad.

– Dojavljeno nam je da nekad ne dođe i dva tjedna, a oni tako zatvoreni čekaju hranu i vodu. Ne znam u kakvom su stanju bili psi, unutra nismo smjeli. Policija je obavijestila inspekciju i otišla – kaže nam Ž. M. Kako se ništa nije događalo, sama je ponovila prijavu inspekciji. A onda je obavijestila i nas. Iako je od njezine prijave policiji i inspekciji prošlo gotovo mjesec dana, iz DIRH-a su nam rekli kako veterinarska inspekcija nema prijavu koja bi upućivala na zanemarivanje i zlostavljanje pasa u naselju Ervenik. Slijedom našeg upita, navode, obavit će inspekcijski nadzor i o njemu nas obavijestiti. No, iz njihova odgovora očito je da im D. O., ali ni lokacija, nisu nepoznati. Jer početkom rujna 2020. veterinarski inspektori bili su u nadzoru na istoj lokaciji.

– Zbog neprikladnih uvjeta držanja pet pasa je zbrinuto u skloništu za životinje, izdano je rješenje o uklanjanju nesukladnosti utvrđenih inspekcijskim nadzorom, prekršajni nalog, a dva optužna prijedloga upućena su nadležnom sudu – kažu iz DIRH-a. Dodaju kako su u još jednom nadzoru bili u siječnju 2021., ovaj put na području Općine Jasenice. Tada je utvrđeno kako su svi psi označeni propisanim identifikacijskim sredstvom i cijepljeni protiv bjesnoće.

A što su napravili u novom nadzoru odgovaraju nam nakon gotovo mjesec dana.

– Veterinarska inspekcija po zaprimljenoj je prijavi zajedno s komunalnim redarom općine Ervenik pristupila inspekcijskom nadzoru. Utvrđeno je da se na navedenoj lokaciji nalazi napuštena kamena kuća s dvije prostorije koje su bile štale, ograđene suhozidom. Nisu zatečeni psi, utvrđeno je da je kuća napuštena te da je vlasnik preminuo 1980. – kažu iz DIRH-a. Iz odgovora nije potpuno jasno nakon koje prijave je inspekcija bila u nadzoru, one koju je podnijela policija, svjedokinja ili pak nakon našeg upita, jer u prvom odgovoru tvrdili su nam da prijavu nisu ni dobili. Gdje su i kako su psi nismo doznali.

Odgovore smo potražili i u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj. Potvrđuju nam da je na dojavu o mogućem ubijanju ili mučenju životinja u mjestu Prklje izišla ophodnja Policijske postaje Knin.

– Utvrdila je da na mjestu događaja nema uginulih životinja već se radi o četiri živa psa koja su hranjena iznutricama drugih umrlih životinja (ne radi se o psima). Kako nisu utvrđeni elementi kaznenog djela, o svemu je obaviještena veterinarska inspekcija, sanitarni inspektor kao i komunalni redar općine Ervenik. S obzirom na to da vlasnik pasa prebiva na području druge županije, poslan je dopis i nadležnoj Policijskoj postaji. U međuvremenu smo utvrdili da psi više nisu na mjestu gdje su bili zatečeni – kažu iz ureda načelnika Policijske uprave.

Očito je da inspekciju, a ni policiju, ne zanima gdje su psi. Iako je njihov vlasnik poznat otprije, prijavljivali su ga mještani iz istih razloga više puta. Zbog uvjeta u kojem su u istom prostoru živjeli psi inspekcija mu ih je prošle godine i oduzimala. Ne mari inspekcija ni za obvezu odgovaranja na upite građana, jer svjedokinji nisu niti odgovorili na prijavu. Policija nije pronašla ništa zbog čega bi trebala postupati, kažu nema mrtvih životinja pa onda nema ni kaznenog djela. Da je i mučenje istih kazneno djelo nisu zaključili. Što se dogodilo sa životinjama koje su nestale nitko ne zna, a vlasnika očito nitko nije ni pitao. Po svemu sudeći, nadležni su mu čak dali dovoljno vremena da pse premjesti.

Kako žive psi U Skloništu u Kutini inspekcija premještala pse iz oštećenog boksa i naredila uklanjanje nedostataka Zbrinut u Našicama Briga za napuštene Pas danima lutao u Donjoj Motičini, s ceste ga zbrinuli u Našicama STRAVA KOD VINKOVACA Iz vinkovačke udruge objasnili što se dogodilo kujici koja je pronađena obješena u šumi

 


 


 

Taekwondo - Women's Welterweight 57-67kg - Medal Ceremony
SVE JE OBJAVILA
Zlatna hrvatska olimpijka Matea Jelić prima jezive i prijeteće poruke zbog izjava o Oluji
Algebra
NEKI NOVI KLINCI
To kako se vaše dijete igra danas, imat će presudnog utjecaja na budućnost sutra: Upoznajte generaciju Z
  • sisavac:

    kaže ona, 'sva sreća, jer da nije bilo njih možda bismo mi cure od vlasnika koji se samo pojavio dobile i batina..'. sad mi nije jasno, ona je jedna od cura vlasnika? vlasnik ima cure? kolko njih?