Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sindikat policije prijeti štrajkom jer novca ima, a plaća kasni

U MUP-u kažu da isplata neće biti do petka zbog kvara u sustavu centralnog obračuna plaća koje je u nadležnosti Ministarstva uprave
07. prosinca 2017. u 13:01 13 komentara 1752 prikaza
'27.10.2011., Zagreb - Na Trgu bana Jelacica sindikat policije Hrvatske odrzao je prosvjed policijskih sluzbenika, clanova SPH, protiv prijedloga Uredbe o placama policijskih sluzbenika. Photo: Marko
Foto: 'Marko Lukunic/PIXSELL'
Pogledajte galeriju 1/3

Ako policajci ne dobiju plaću za studeni do petka, Sindikat policije Hrvatske najavljuje štrajk. Naime, zbog tehničkih problema u sustavu centralnog obračuna plaća (COP) – za koji se ne zna kada će biti otklonjen – policajci neće danas dobiti plaće iako novca za njih ima. Navodno su poteškoće s isplatama u cijelom sustavu državne uprave, no manja su ministarstva “prošla”, a Ministarstvo unutarnjih poslova u kojem je više od 20 tisuća zaposlenih ne.

Davor Božinović Izmjene ZKP-a Policija će snimati ispitivanja i koristiti ih kao dokaz na sudu

Predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić upozorava da će kasnija isplata plaće brojnim zaposlenicima prouzročiti probleme s bankama zbog dozvoljenih minusa, kredita... te će stoga članstvo pozvati na pokretanje sporova za isplatu zateznih kamata i naknadu eventualno nastalih dodatnih troškova:

– Bilo koja isplata plaće nakon petka predstavlja izravno kršenje odredbe Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike i Zakona o radu i jedan je od razloga za najavu štrajka – navodi šef SPH. U MUP-u potvrđuju postojanje problema i kažu da je više nego izgledno da plaće neće biti do petka. Objašnjavaju kako oni tu ne mogu ništa učiniti jer je COP u nadležnosti Ministarstva uprave koje treba otkloniti kvar u svom sustavu. Stoga su svim ustrojstvenim jedinicama te sindikatima jučer slali dopis u kojem ih obavještavaju da plaća kasni zbog tehničkih poteškoća Fine u COP-u. Kada će plaća biti, ne znaju no jučer popodne njihove su stručne službe uspjele “probiti” sustav i poslati dio podataka.

“Kao što smo u sličnim situacijama napominjali, smatramo da u 21. stoljeću tehnička pomagala, a osobito ona poput COP-a, trebaju biti na korist i uslugu djelatnicima, a ne otežavajuće sredstvo zbog kojeg im plaća kasni. Zaposlenici Ministarstva unutarnjih poslova nisu brojke, već su žive osobe čija primanja, životi i socijalni status ne bi smjeli ovisiti o tehničkim poteškoćama COP-a. Stoga, ako se navedeni problemi u skorije vrijeme ne riješe, zahtijevamo povratak MUP-a na sustav obračuna plaća koji se koristio prije uvođenja COP-a. U vrijeme njegove primjene plaća nikada nije kasnila zbog tehničkih poteškoća, već su obračuni i isplata bili mogući početkom mjeseca”, navodi u dopisu odaslanom Vladi šef Sindikata policije Hrvatske. S poduzimanjem daljnjih aktivnosti sindikalisti će, kaže Jagić, nastaviti u ponedjeljak.

'27.10.2011., Zagreb - Na Trgu bana Jelacica sindikat policije Hrvatske odrzao je prosvjed policijskih sluzbenika, clanova SPH, protiv prijedloga Uredbe o placama policijskih sluzbenika. Photo: Marko
1 / 26
Policija prodaje pronađene stvari kojima je istekao jednogodišnji rok čuvanja
policija REAGIRALI NA NAPISE Sindikat policije odgovara na kritike: 'Možda bi policajci, o vlastitom trošku, mogli nabaviti romobile' Varaždinske Toplice 'mi ga privedemo, sudac ga pusti' Sindikat policije napao sudove: I sami policajci se zapitaju u učinkovitost pravne države Zdravko Mamić nezadovoljni Sindikat policije pita: Zašto se policija boji Zdravka Mamića?
Mala škola financija
Edukativni projekt
Učenici, prijavite se na nagradni natječaj i osvojite 15 tisuća kuna za svoju školu

A1 izdvaja za Vas

 • mozdaznam:

  policajac sam 8 godina i nikad nije bio mjesec da nisam primio placu. i smatram ovo nepotrebnom izjavom sindikalista d. jagica koji bezveze dize tenzije o nekakvom strajku bas na dan kad potpisuje kolektivni ugovor. o kolektivnom ugovoru nam nije ... prikaži još! rijec prenio (potpisuje ga u moje ime ) pa mi tako nece reci niti kad cu ja i zasto strajkat. ljudi ne prime po 6mj placu i sute. nema strajka i ovo je objava koja skodi ugledu policije koji je ionako srozan. pozz

 • nogogaz:

  Prije neki dan bia sam sa zenom u zg. Kad se vracam prema schengenskoj granici zaustavi me policija. Traže od mene zarulje...one okrugle, volframom! A moj mercedes sl amg ima ledice...hr zakon jasno traži bas one ko što jih imao ... prikaži još! yugo 45.....iako mozes citat na internetu kako vozila sa xenon bi xnenon i led ne tribaju rezervne zarulje. Balkan! Dva put u životu su policajci tražili od mene pare. Direkt!

 • konoplja:

  Mislite da narod ima sluha za vas dok mlatite i kažnjavate građane samo zato što su protiv HDZ-a! Mislite da imate pravo na veće plaće u zemlji u kojoj kriminal i korupcija prožimaju sve pore društva dok vi držite ljestve vladajućima?!?