Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEHNIČKI PROBLEMI

Sindikat policije prijeti štrajkom jer novca ima, a plaća kasni

'27.10.2011., Zagreb - Na Trgu bana Jelacica sindikat policije Hrvatske odrzao je prosvjed policijskih sluzbenika, clanova SPH, protiv prijedloga Uredbe o placama policijskih sluzbenika.  Photo: Marko
Foto: 'Marko Lukunic/PIXSELL'
1/3
07.12.2017.
u 13:01

U MUP-u kažu da isplata neće biti do petka zbog kvara u sustavu centralnog obračuna plaća koje je u nadležnosti Ministarstva uprave

Ako policajci ne dobiju plaću za studeni do petka, Sindikat policije Hrvatske najavljuje štrajk. Naime, zbog tehničkih problema u sustavu centralnog obračuna plaća (COP) – za koji se ne zna kada će biti otklonjen – policajci neće danas dobiti plaće iako novca za njih ima. Navodno su poteškoće s isplatama u cijelom sustavu državne uprave, no manja su ministarstva “prošla”, a Ministarstvo unutarnjih poslova u kojem je više od 20 tisuća zaposlenih ne.

Predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić upozorava da će kasnija isplata plaće brojnim zaposlenicima prouzročiti probleme s bankama zbog dozvoljenih minusa, kredita... te će stoga članstvo pozvati na pokretanje sporova za isplatu zateznih kamata i naknadu eventualno nastalih dodatnih troškova:

– Bilo koja isplata plaće nakon petka predstavlja izravno kršenje odredbe Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike i Zakona o radu i jedan je od razloga za najavu štrajka – navodi šef SPH. U MUP-u potvrđuju postojanje problema i kažu da je više nego izgledno da plaće neće biti do petka. Objašnjavaju kako oni tu ne mogu ništa učiniti jer je COP u nadležnosti Ministarstva uprave koje treba otkloniti kvar u svom sustavu. Stoga su svim ustrojstvenim jedinicama te sindikatima jučer slali dopis u kojem ih obavještavaju da plaća kasni zbog tehničkih poteškoća Fine u COP-u. Kada će plaća biti, ne znaju no jučer popodne njihove su stručne službe uspjele “probiti” sustav i poslati dio podataka.

“Kao što smo u sličnim situacijama napominjali, smatramo da u 21. stoljeću tehnička pomagala, a osobito ona poput COP-a, trebaju biti na korist i uslugu djelatnicima, a ne otežavajuće sredstvo zbog kojeg im plaća kasni. Zaposlenici Ministarstva unutarnjih poslova nisu brojke, već su žive osobe čija primanja, životi i socijalni status ne bi smjeli ovisiti o tehničkim poteškoćama COP-a. Stoga, ako se navedeni problemi u skorije vrijeme ne riješe, zahtijevamo povratak MUP-a na sustav obračuna plaća koji se koristio prije uvođenja COP-a. U vrijeme njegove primjene plaća nikada nije kasnila zbog tehničkih poteškoća, već su obračuni i isplata bili mogući početkom mjeseca”, navodi u dopisu odaslanom Vladi šef Sindikata policije Hrvatske. S poduzimanjem daljnjih aktivnosti sindikalisti će, kaže Jagić, nastaviti u ponedjeljak.

'27.10.2011., Zagreb - Na Trgu bana Jelacica sindikat policije Hrvatske odrzao je prosvjed policijskih sluzbenika, clanova SPH, protiv prijedloga Uredbe o placama policijskih sluzbenika.  Photo: Marko
1/26

Komentara 13

NO
nogogaz
13:21 07.12.2017.

Prije neki dan bia sam sa zenom u zg. Kad se vracam prema schengenskoj granici zaustavi me policija. Traže od mene zarulje...one okrugle, volframom! A moj mercedes sl amg ima ledice...hr zakon jasno traži bas one ko što jih imao yugo 45.....iako mozes citat na internetu kako vozila sa xenon bi xnenon i led ne tribaju rezervne zarulje. Balkan! Dva put u životu su policajci tražili od mene pare. Direkt!

MO
mozdaznam
15:18 07.12.2017.

policajac sam 8 godina i nikad nije bio mjesec da nisam primio placu. i smatram ovo nepotrebnom izjavom sindikalista d. jagica koji bezveze dize tenzije o nekakvom strajku bas na dan kad potpisuje kolektivni ugovor. o kolektivnom ugovoru nam nije rijec prenio (potpisuje ga u moje ime ) pa mi tako nece reci niti kad cu ja i zasto strajkat. ljudi ne prime po 6mj placu i sute. nema strajka i ovo je objava koja skodi ugledu policije koji je ionako srozan. pozz

DU
Deleted user
13:30 07.12.2017.

ajd štrajkajte

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije