Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bjelovarsko-bilogorska županija

Samo Beseda ima plesnu grupu bračnih parova

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/8
27.07.2018.
u 12:00

Jedna od najznačajnijih tradicija koju Češka beseda njeguje i održava su svakako 'Končenske maškare' čija je tradicija duga gotovo 200 godina

Udruženja nacionalnih manjina u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nudi različit i bogat turistički program koji svake godine privuče na stotine posjetitelja u taj kraj. Jedna od najistaknutijih svakako je Savez Čeha Republike Hrvatske, čije se središte, logično, nalazi u Daruvaru gdje i obitava najveći broj pripadnika češkog naroda.

Suprug pleše sa suprugom

Riječ je o udruženju Čeških beseda, škola, klubova, pojedinaca – pripadnika češke manjine u području kulture, prosvjete, umjetnosti, znanosti i sporta. Aktivnost im je bogata i razgranata – čine je različite akcije i manifestacije tijekom cijele godine, a usmjerena je na njegovanje češke kulture i jezika te očuvanje nacionalne samobitnosti. Jedna od takvih aktivnosti su i žetvene svečanosti poznate kao „Dožinky“ koje ujedno predstavljaju i najveću manifestacija hrvatskih Čeha.

To je proslava završetka žetve, kojom žeteoci izražavaju radost spremanja ljetine. Najatraktivniji je nedjeljni žetveni mimohod žitom bogato okićenih alegorijskih kola s prikazima postupka dobivanja kruha, za kojima slijede razne skupine u narodnim nošnjama.

Program se održava svake druge godine u srpnju, a završava spektakularnim zajedničkim plesom svih sudionika te je ove godine održan pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Osim Dožnikyja, važno je spomenuti i kazališnu, puhačku i pjevačku smotru češke dječje pjesme, folklornu smotru „Vonička“ i smotru dječjeg stvaralaštva “Naše jaro” koje se održavaju u sklopu Dana Čeha 20-ak dana tijekom ljeta.

– Kako djeluje u samom središtu češke manjine u Hrvatskoj, Češka beseda Daruvar svojevrsni je stožerni stup ostalim češkim manjinskim udrugama u Hrvatskoj. U Republici Hrvatskoj postoji 29 Čeških beseda, a od toga u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji djeluje njih 14 (Daruvar, Doljani, Gornji Daruvar, Brestovac, Veliki i Mali Zdenci, Ljudevit selo, Bjelovar, Končanica, Ivanovo Selo, Treglava, Dežanovac, Garešnica, Donji Sređani i Golubinjak).

Češka beseda Daruvar bavi se kulturnim amaterizmom te pod njom djeluju sekcije – kazališna sekcija, pjevačka sekcija, folklorni ansambl “Holubička” i knjižnica Frante Buriana. Valja istaknuti kako je Češka beseda Končanica jedina Beseda koja ima plesnu skupinu bračnih parova i uvjet je da suprug pleše isključivo sa svojom suprugom – objasnila je Ana Maria Štruml-Tuček, predsjednica Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj.

Jedna od najznačajnijih tradicija koju Češka beseda njeguje i održava su svakako “Končenske maškare” čija je tradicija duga gotovo 200 godina, a održava se u veljači. Također, važan faktor svakako su, napominje Šruml-Tuček, i staročeški sajmovi u sklopu navedenih manifestacija koje posjećuju ponajviše turisti iz Hrvatske, ali u velikom broju dolaze i Česi te Rumunji.

Kako bi se doživio pravi češki duh u Ivanovu Selu nedaleko od Grubišnog Polja gdje se nalazi etnokuća Staveni izgrađena u 19 stoljeću. Zidovi su prekriveni zemljom te obojeni u bijelo. Unutrašnjost kuće podijeljena je na nekoliko dijelova: ganjek – predvorje, seknjic – prednju sobu, kychune – kuhinju i komoru – malu sobu.

U svim je prostorijama tradicionalni zemljani pod. U stambenom dijelu izloženi su dijelovi pokućstva i tekstil, u kuhinji kuhinjski namještaj, oprema za stol i ostali kuhinjski pribor. U dvorištu je krušna peć, staje, kukuružnjak, spremište za žito, kokošinjac... Izloženi su i predmeti za poljodjelstvo, stočarstvo, preradu mlijeka i obradu drva.

Osim Čeha, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji prevladavaju i Mađari čiju kulturu se najbolje može doživjeti u etnokući „Bilogora“ u Grubišnom Polju. U etnokući postoji zbirka starih alata i pomagala koji su se stoljećima koristili na selu, tako da se na jednom mjestu može vidjeti kako je prije 150 godina bila opremljena spavaća soba, kuhinja, komora-ulaz na tavan, kovačnica i nadstrešnica bogato opremljena eksponatima.

Jabuka je simbol plodnosti

Tijekom godine se u dvorištu etnokuće odvija niz manifestacija kao što su seosko kolinje, čijanje perja, podizanje majpana, olimpijada starih sportova, običaji Uskrsa i Božića, a posjeti ih 1500 ljudi godišnje. U priči o nacionalnim manjinama na Bilogori poseban je značaj dala Udruga Roma Lovara  jedne od osam skupina Roma koji danas žive u Hrvatskoj.

Poseban turistički doživljaj je romska kuća koja se nalazi u selu Maglenča. Jedinstveni je turističko-kulturni objekt koji istovremeno nudi atraktivnu i autentičnu turističku uslugu prezentacije nepoznate romske povijesti, tradicije, jezika i običaja kao sastavnog dijela bogate hrvatske baštine te mnogih proizvoda po kojima su Romi Lovari nekad bili prepoznatljivi, a sve s mogućnošću prezentacije izvornih romskih jela i pića obližnjih OPG-a.

U prvoj Romskoj kući u Hrvatskoj, ali i Europi, smještena je Stalna izložba o povijesti autohtonih hrvatskih Roma Lovara te proizvodi od lavande koje izrađuju sami Romi. Pri gradnji romske etnokuće, pomno se pazilo na svaki detalj. Na ulazu u imanje simboličan je putokaz na kojemu se mogu vidjeti pravci prema velikim europskim gradovima gdje Romi još traže svoje mjesto pod suncem, a sam ulaz u kuću okrenut je prema istoku na kojem sunce najprije izlazi.

Ispred ulaza je i stablo jabuke, simbol plodnosti i blagostanja u obitelji.

>> Hoće li zanosna češka prva dama zasjeniti atraktivnu Melaniju?

1/8

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije