Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Biden šalje moćno oružje Ukrajini: Poslat ćemo 31 tenk Abrams. Nema ofenzivne prijetnje Rusiji

Foto: REUTERS/Evelyn Hockstein/PIXSELL
1/7
Autori: Vecernji.hr, Hina
25.01.2023.
u 23:33

Njemačka je danas službeno odlučila isporučiti 14 tenkova Leopard 2 Ukrajini i dozvolila drugim državama da učine isto, ali neće slati postrojbe niti zrakoplove

Sjedinjene Američke Države i Njemačka navodno su spremne pružiti značajan poticaj ukrajinskim snagama isporukom teških borbenih tenkova, no službene potvrde za to još nema. Njemačka odluka očekuje se danas, a njemački kancelar Olaf Scholz odgovarat će na pitanja u Bundestagu na raspravi kojom će vjerojatno dominirati odluka o tenku.

Poštovani čitatelji, ovaj članak s praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku. 

Tijek događaja: 

23:00-  Za obranu Ukrajine od Rusije ključna je brzina isporuke i količina tenkova, rekao je u srijedu navečer ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. U svom večernjem video obraćanju, Zelenski je također rekao da je razgovarao s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom i zatražio isporuku projektila dugog dometa i zrakoplova, nakon što su se Sjedinjene Države i Njemačka obvezali da će isporučiti napredne borbene tenkove.

"Sada je ključna brzina i količina. Brzina u obuci naših snaga, brzina u opskrbi Ukrajine tenkovima. Brojke u tenkovskoj potpori", rekao je Zelenskij. "Moramo formirati takvu tenkovsku silu, takvu silu slobode da nakon što udari, tiranija nikada više ne ustane."

Rusija, koja je izvršila invaziju na svog zapadnog susjeda Ukrajinu prije 11 mjeseci u, kako je nazvala, "specijalnoj vojnoj operaciji" za zaštitu ruske sigurnosti, osudila je odluku o tenkovima kao opasnu provokaciju.

Ukrajina i njezini zapadni saveznici opisuju rat Moskve kao otimanje teritorija u imperijalnom stilu. Zelenski se osvrnuo na svoj razgovor sa Stoltenbergom rekavši da se "mora postići napredak u drugim aspektima naše obrambene suradnje", naime projektilima dugog dometa, topništvu i zrakoplovima za Ukrajinu.

"Ovo je san. Ali to je i zadatak. Važan zadatak za sve nas", rekao je Zelenski.


18:04 - Američki predsjednik Joe Biden objavio je kako će SAD poslati Ukrajini 31 tenka M1 Abrams. SAD također uspostavlja opsežan program obuke za vozila, koja su komplicirana za upravljanje i održavanje, rekli su Bidenovi dužnosnici novinarima ranije u srijedu.

 

Biden je na samom početku svojeg govora istaknuo kako je SAD podržavao Ukrajinu tijekom " svakog trenutka ovog užasnog rata".  Zahvalio se njemačkom kancelaru Olafu Scholtzu koji je danas objavio kako će Njemačka dopustiti slanje tenkova Leopard 2.

Američki predsjednik inzistira na tome da se oružje koristi za pomoć Ukrajini u obrani i zaštiti svoje zemlje. "Nema ofenzivne prijetnje Rusiji", rekao je i dodao: "Ako se trupe vrate u Rusiju, ovaj rat bi danas bio gotov."

Biden je istaknuo kako "neće dopustiti zemlji da silom otme teritorij susjeda".


17:47 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio je u srijedu kancelaru Olafu Scholzu i Njemačkoj na obećanoj isporuci tenkova Leopard 2.

"Njemački glavni borbeni tenkovi, daljnje širenje vojne potpore, misija obuke i zeleno svjetlo za isporuku sličnog oružja. Upravo sam čuo za ove važne i pravovremene odluke u razgovoru s (Olafom Scholzom). Iskreno sam zahvalan kancelaru i svim našim prijateljima u Njemačkoj", tvitao je Zelenski.

Neposredno prije njega, svoje oduševljenje izrazio je i ministar obrane Oleksij Reznikov.

"Koalicija za Leoparde s partnerima je uspjela! Doista, Leopardi izgledaju dobro u Ukrajini! Puno hvala kancelaru Olafu Scholzu, mom kolegi Borisu Pistoriusu, (njemačkom) narodu i svima koji su nas podržali", napisao je na Twitteru.


17:00 - Ruski predsjednik Vladimir Putin izbjegao je u srijedu komentirati njemačku odluku o slanju tenkova Ukrajini za vrijeme posjeta moskovskom sveučilištu Lomonosovu i umjesto toga davao je studentima savjete o karijeri i odgovarao na pitanja o drugim temama. 

Njemačka najava da će poslati tenkove Leopard 2 u Ukrajinu nakon višetjednih pritisaka njezinih saveznika izazvala je bijesnu reakciju ruskog ministarstva vanjskih poslova i veleposlanstva u Berlinu, ali predsjednik se klonio tog pitanja. Putin se obrušio na zapadne zemlje sugerirajući da neki koriste rat u Ukrajini kao izgovor za "poništavanje" ruske kulture - što je često ponavljana, ali neutemeljena tvrdnja Moskve - ali je rekao da će Rusi nastaviti uživati u Beethovenu i Bachu.

“Mi smo dio svjetske kulture”, istaknuo je.

U svojim primjedbama, Putin je tek neizravno aludirao na trenutne međunarodne napetosti, rekavši da je Njemačka "strogo govoreći" ostala pod američkom vojnom okupacijom, misleći na savezničke snage stacionirane u zemlji NATO-a. "Velik dio onoga što se (sada) događa ima duboke korijene... Europi će biti vraćen suverenitet, ali čini se da će za to trebati vremena", dodao je.

Ranije je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova na Telegramu napisala da je njemačka odluka o slanju tenkova Ukrajini potvrda upletenosti Berlina u "rat koji je isplaniran unaprijed". Rusko veleposlanstvo u Njemačkoj priopćilo je da odluka Berlina znači da odustaje od svoje "povijesne odgovornosti Rusiji" koja proizlazi iz nacističkih zločina u Drugome svjetskom ratu.


15:15 -  Njemački kancelar Olaf Scholz obrazložio je u srijedu u Bundestagu odluku vlade o isporuci tenkova Leopard 2 Ukrajini te je istodobno isključio mogućnost slanja postrojbi i zrakoplova u Ukrajinu. "Nećemo slati ni postrojbe niti zrakoplove u Ukrajinu. To smo već, isto kao i američki predsjednik Joe Biden, jasno dali do znanja još prije nekoliko mjeseci", rekao je njemački kancelar Olaf Scholz odgovarajući na pitanja zastupnika.

Prije toga Scholz je obrazložio ranije danas objavljenu odluku vlade od slanju tenkova Laopard 2 Ukrajini te opravdao zadršku u donošenju ove odluke. "Mi imamo rat u Europi i to ne daleko od Berlina. Zato je moj cilj od samog početka bio spriječiti proširenje tog rata na NATO članice. I zbog toga je ispravno da ove oružane sustave nikada ne bi isporučili sami, nego u prisnoj suradnji s našim partnerima", rekao je Scholz u Bundestagu. Njemačka vlada je prije toga objavila odluku o slanju 14 tenkova Leopard 2 te izdavanju dozvola za isporuku ovog oružja drugim zemljama.

German Chancellor Olaf Scholz addresses the lower house of parliament Bundestag in Berlin, Germany January 25, 2023. REUTERS/Fabrizio Bensch Photo: Fabrizio Bensch/REUTERS
Foto: Fabrizio Bensch/REUTERS

Scholz se obratio i građanima Njemačke koji "brinu zbog ove odluke". "Imajte povjerenja u moje i odluke njemačke vlade. Ja ću skrbiti za to da sve odluke budu i dalje donošene u dogovoru s međunarodnim partnerima", rekao je Scholz te dodao kako će i dalje pomagati Ukrajini ali tako da to neće povećavati rizike za Njemačku. Njemački kancelar je objasnio kako će i dalje biti važno ne donositi ishitrene odluke kako bi se spriječio sukob Rusije i NATO-a, ali je dodao kako "nema matematičke" sigurnosti gdje počinje opasnost od eskalacije.

Scholz je reagirao na kritike, koje su dolazile i iz redova stranaka vladajuće koalicije, da je Njemačka predugo čekala s odlukom o isporuci. "Vrlo je važno da pod pritiskom ne donosimo ishitrene odluke nego da u punoj mjeri surađujemo s partnerima iz NATO-a", rekao je Scholz.

On je naglasio kako će Njemačka i dalje pomagati Ukrajini koliko god je to u njezinoj mogućnosti. "Njemačka će uvijek biti u prvim redovima kada se radi o pomoći Ukrajini", rekao je Scholz. "Mi smo do sada poslali oklopna vozila, protuzračne sustave, a sada i tenkove Leopard", rekao je njemački kancelar.


13:35 - Srbija već plaća "previsoku cijenu" izbjegavajući uvesti sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, izjavio je u srijedu američki veleposlanik u Beogradu Christopher Hill dodavši da SAD razumiju iskustva Srbije sa sankcijama kojima je ranije bila izložena.

"Shvaćamo da Srbija ima povijesni odnos i iskustvo sa sankcijama, ali počinje plaćati previsoku cijenu za svoju suzdržanost u pogledu sankcija protiv Rusije, usvojenih da bi se zaustavio brutalni napad na susjeda (Ukrajinu)", rekao je Hill novinarima uoči jednog panela referirajući se na sankcije pod kojima je Srbija bila u više navrata u vrijeme vlasti Slobodana Miloševića.

Na pitanje koliko je realno da Bruxelles uvede sankcije Beogradu ukoliko Srbija ne prihvati novi europski prijedlog za rješenje kosovskog  pitanja, američki veleposlanik je rekao da nije u poziciji govoriti o mogućim sankcijama, ocijenivši da je EU ozbiljna u pogledu sankcija koje primjenjuje međunarodna zajednica.

Hill je rekao da Sjedinjene Države "100 posto podržavaju prijedlog EU za Kosovo" i da ima napretka jer su Europljani uložili veliki trud da približe dvije strane.


12:43 - Ukrajinske snage povukle su se iz Soledara u istočnoj Ukrajini, potvrdio je to ukrajinski vojni glasnogovornik Sergej Čerevatij, navodeći kako su ''nanijeli više gubitaka Rusiji nego u oba čečenska rata''.

"Ukrajinske snage napustile su Soledar i zauzele bolje strateške položaje. Povlačenje naših snaga bilo je dobro kontrolirano, planski, disciplinirano i mirno. U Soledaru smo neprijatelju nanijeli više gubitaka nego što ih je pretrpio tijekom oba čečenska rata", rekao je za Sky News..

Moskva je preuzela kontrolu nad Soledarom prije više od tjedan dana. 


12:00 - Njemačka će poslati 14 tenkova Leopard 2 u Ukrajinu i ovlastila je zemlje partnere da ih također pošalju – unatoč upozorenjima Rusije. To znači da druge zemlje - poput Poljske, Španjolske i Norveške - koje imaju zalihe tenkova po NATO standardima sada ih mogu donirati Kijevu.

''Ova odluka slijedi našu dobro poznatu liniju potpore Ukrajini koliko god možemo. Na međunarodnoj razini djelujemo usko koordinirano'', poručio je to danas njemački kancelar Olaf Scholz.

Inače, Sky News neslužbeno doznaje i kako će američki dužnosnici uskoro objaviti svoju namjeru da pošalju tenkove Abrams kako bi pomogli Kijevu u borbi protiv ruske invazije.


10:59 - Bivša američka tenisačica Billie Jean King pozvala je organizatore Grand Slam turnira u Wimbledonu da ukinu zabranu ruskim i bjeloruskim igračicama da igraju na londonskom turniru.

"Radite kao drugi Grand Slam turniri. Život je prekratak", rekla je Billie Jean King novinarima u srijedu u Melbourneu na marginama Australian Opena. 

All England Tennis Club, organizator engleskog turnira, planira zadržati zabranu i ove godine, nakon što je donesena prošle godine zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

"Mislim da bi trebali dobiti bonuse. Neka igraju i dobiju svoj novac", dodala je Billie Jean King, osvajačica 12 grand slam naslova.

Prošle godine, nakon pritiska vlade da uvede zabranu, Britanska teniska federacija (LTA) i All England Tennis Club zabranili su ruskim i bjeloruskim igračima sudjelovanje na Wimbledonu.


10:32 - Peskov: Američki Abramsi gore kao i svi ostali

Kremlj je u srijedu rekao da će svi tenkovi Abrams koje će SAD poslati u Ukrajinu „izgorjeti“, nazvavši očekivanu isporuku skupom ludošću. 

Američki dužnosnici u utorak su agenciji Reuters rekli da je Washington spreman poslati desetke svojih borbenih tenkova M1 Abrams u Ukrajinu, što je promjena ranijeg stava SAD-a. 

To izvješće stiglo je nakon što se pokazalo da će Njemačka poslati svoje tenkove Leopard 2 u Ukrajinu te dopustiti drugim državama koje ih posjeduju da učine isto, nakon što se Berlin također ranije protivio tom prijedlogu. 

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima na dnevnom brifingu da bi potencijalne isporuke Abramsa bile bacanje novca. 

"Siguran sam da mnogi stručnjaci razumiju apsurdnost ove ideje. Plan je u tehnološkom smislu katastrofalan ", rekao je.

"Ali iznad svega, on precjenjuje potencijal koji će dobiti ukrajinska vojska. Ovi tenkovi gore kao i svi ostali", dodao je.

Kijev je mjesecima tražio zapadne tenkove za koje govori da su mu nužni da za probijanje ruskih obrambenih linija i oslobađanje okupiranih teritorija. 

Kremlj je u srijedu također rekao da je "istinski alarmantno" što se "sat sudnjeg dana" više nego ikad prije približio ponoći, pa je pozvao na oprez kako bi se spriječio rizik od nuklearnog rata.

Sat sudnjeg dana kojeg je izradila neprofitna organizacija Bilten nuklearnih saveznika kako bi ilustrirali koliko se čovječanstvo približilo kraju svijeta, u utorak je pomaknuo svoje 'vrijeme' u 2023. na 90 sekundi do ponoći, 10 sekundi bliže nego što je bio posljednje tri godine.

Predsjednik Biltena u obrazloženju novog vremena naveo je „slabo prikrivene prijetnje Rusije da će upotrijebiti nuklearno oružje“.  Ponoć na ovom satu označava teoretsku točku uništenja.

"Situacija je u cjelini doista alarmantna", rekao je Peskov novinarima,  pozivajući na trezvenu procjenu napetosti između Rusije i Zapada oko ukrajinske krize.

Rekao je da nije izgledan bilo kakav detant zbog "linije koju je odabrao NATO pod vodstvom SAD-a".

“To nam nameće dužnost da budemo posebno oprezni i pripravni te poduzmemo odgovarajuće mjere ”, dodao je.


9:59 - Guverner okupirane ukrajinske regije Donjeck kojeg je postavila Rusija u srijedu tvrdi da paravojna skupina Wagner napreduje u gradu Bahmutu te da se borbe vode u četvrtima koje su ranije držali Ukrajinci. 

Reuters nije uspioneovisno potvrditi tvrdnju Denisa Pušilina o situaciji na bojnom polju.

„Jedinice, posebice Wagnerovea, napreduju u samom Artjomovsku“, prenosi ruska novinska agencija riječi guvernera, koristeći ruski naziv za taj grad. 

"Borbe se već vode na periferiji i u četvrtima koje je donedavno držao neprijatelj", rekao je Pušilin.

Područje Bahmuta poprište je najžešćih borbi u 11 mjeseci dugom ratu, pa njegova sudbina ima veliku simboličnu važnost i za Kijev i za Moskvu, iako zapadni vojni analitičari ističu da taj grad, koji je prije imao oko 70 tisuća stanovnika, strateški nije značajan. 

Rusija je ranije ovaj mjesec objavila osvajanje Soledara, smještenog sjeveroistočno od Bahmuta, te Kliščivke na jugu, u sklopu napretka skupine Wagner Jevgenija Prigožina. 

Ruska novinska agencija RIA citirala je Pušilina koji tvrdi da je zauzimanje Soledara omogućilo blokiranje ukrajinskih opskrbnih lanaca i kontrolu nekih područja s kojih su ukrajinske snage pokretale osvetničke akcije. 


9:42 - Rusko ministarstvo obrane u srijedu je priopćilo da je fregata Admiral Gorškov testirala svoje udarne sposobnosti na zapadu Atlantskog oceana.

Ministarstvo je priopćilo kako je fregata provela računalnu simulaciju hipersoničnih projektila Cirkon. 

Oni imaju domet od 900 kilometara i mogu putovati brzinom nekoliko puta većom od brzine zvuka, što značajno otežava obranu protiv njih. U priopćenju se ne navodi da je fregata lansirala projekti. 

Napetosti između Zapada i Rusije dosegle su najvišu točku u posljednjih nekoliko godina zbog sukoba u Ukrajini.

Ruski dužnosnici u nekoliko su navrata sugerirali da bi Rusija mogla upotrijebiti svoj nuklearni arsenal, najveći na svijetu, ako se osjeti ugroženom zbog zapadne potpore Ukrajini.


7:52 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski oprezno je reagirao na izvješća da je njemački kancelar Olaf Scholz pristao isporučiti Ukrajini borbene tenkove Leopard 2. "Puno truda, riječi i obećanja", rekao je u svom dnevnom video obraćanju u utorak kasno navečer.

"Ali važno je vidjeti stvarnost", dodao je ukrajinski predsjednik. "Ne radi se o pet, ili deset, ili petnaest tenkova. Potreba je veća. Svaki dan radimo sve što je potrebno da popunimo manjak. I zahvalan sam svima koji nas u tome podržavaju."

Zelenski je mjesecima apelirao na Berlin da Kijevu ponudi teško naoružanje oružje kako bi uzvratio udarac ruskim snagama. Rasprave o isporuci tenkova sada moraju "završiti odlukama. Odlukama o stvarnom jačanju naše obrane od terorista", rekao je ukrajinski čelnik. Nakon tjedana rastućeg pritiska na Berlin, izvori su rekli u utorak da je njemačka vlada odlučila opskrbiti Ukrajinu tenkovima Leopard 2.


7:30 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovio je da Rusija planira novi val agresije, a prvi znakovi toga vidljivi su na jugoistoku Ukrajine. 

- Rusija se priprema za novi val agresije sa snagama koje može mobilizirati. Okupatori već pojačavaju pritisak u Bahmutu, Vuhledaru i drugim pravcima. I žele povećati pritisak na veće razmjere. Kako ne bi priznali pogrešku agresije, gospodari Rusije žele ubaciti više svojih ljudi i tehnike u borbu - rekao je Zelenski.

Borbe oko istočnog grada Bakhmuta intenzivirale su se posljednjih tjedana, a Rusija tvrdi da je tamo postigla niz uspjeha u svojoj kampanji.


7:00 - Moguće isporuke borbenih tenkova od strane Washingtona Ukrajini bit će "još jedna očigledna provokacija" protiv Rusije, izjavio je u srijedu Anatolij Antonov, ruski veleposlanik u Sjedinjenim Državama.

"Očito je da nam Washington namjerno pokušava nanijeti strateški poraz", rekao je Antonov u primjedbama objavljenim u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram veleposlanstva.

"Ako Sjedinjene Države odluče isporučiti tenkove, onda opravdavanje takvog koraka argumentima o 'obrambenom oružju' definitivno neće uspjeti. To bi bila još jedna očigledna provokacija protiv Ruske Federacije." Očekuje se da će Sjedinjene Države već u srijedu objaviti da će poslati teške tenkove u Ukrajinu.


6:30 - Njemačka je primila službeni poljski zahtjev za isporuku njemačkih tenkova Leopard 2 Ukrajini, a Reuters tvrdi, pozivajući se na svoje izvore, da će kancelar Olaf Scholz to i odobriti. Službene potvrde za to još nema, a pravila za ponovni izvoz njemačke vojne opreme su stroga i složena. Sve oružje proizvedeno u Njemačkoj ima u ugovoru o prodaji klauzulu o "krajnjem korisniku" što znači da njihov novi vlasnik treba odobrenje Berlina ako želi proslijediti to oružje drugoj zemlji. 

Zahtjevi za ponovni izvoz obično dobiju zeleno svjetlo ako se oružje namjerava poslati drugim članicama Sjevernoatlantskog saveza (NATO) ili zemljama koje su bliske saveznice. Odobrenje će biti uskraćeno "ako postoji razlog za pretpostavku da bi isporuka bila u suprotnosti s ambicijom Njemačke da održava dobre odnose s drugim zemljama".

Isto vrijedi i za slučajeve u kojima bi se oružje moglo koristiti za vođenje napadačkog rata ili bi odobrenje za ponovni izvoz moglo prekršiti obveze Njemačke prema međunarodnom pravu. 

Budući da je vojni izvoz osjetljivo pitanje u Njemačkoj, strane zemlje obično ne podnose izravno službeni zahtjev za ponovni izvoz njemačkim vlastima. One će radije razjasniti stav Berlina tako što će napraviti takozvani "preliminarni upit", dajući Njemačkoj priliku da signalizira je li spremna isporučiti traženo oružje ili ne. U suprotnom, strana država se suzdržava od podnošenja službenog zahtjeva za ponovni izvoz i ne čini se nikakva diplomatska šteta.

Ovaj mehanizam znači da Poljska može, podnošenjem službenog zahtjeva za ponovni izvoz, prisiliti njemačkog kancelara Olafa Scholza da se izjasni je li spreman da Poljska šalje svoje Leoparde u Ukrajinu ili ne. Međutim, u prošlosti je njemačka vlada odgađala odluku i dugo nije odgovarala na zahtjeve za izvoz u osjetljivim slučajevima. 

VIDEO Ruska privatna vojska Wagner dovodi se u vezu sa Srbijom i regrutiranjem dobrovoljaca za rat u Ukrajini

Ključne riječi

Komentara 269

VO
Vookov
18:27 25.01.2023.

Poraz Putlera u Ukrajini je poraz srpskog sveta na Balkanu. ✌

Avatar Elya iz 🇺🇦 Avdiivke
Elya iz 🇺🇦 Avdiivke
19:07 25.01.2023.

bravo: Slovačka je spremna razgovarati o prebacivanju svojih MiG-ova 29 u Ukrajinu, rekao je ministar obrane Yaroslav Nagy.

NO
Noštromo
18:37 25.01.2023.

Neki mislili da će Nato pakt pratit rat u Ukrajini na TV ekranima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije