Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZLOGLASNA SKUPINA

Kotromanović o Wagner grupi: 'Njihov utjecaj rapidno slabi jer trpe teške gubitke'

Funeral for a Wagner Group fighter in Saint Petersburg
Foto: IGOR RUSSAK/REUTERS
1/3
24.01.2023.
u 17:20

Čuo sam da u zadnje vrijeme Wagnerovci operiraju po Srbiji s ciljem regrutacije novih vojnika. Ne bi me čudilo da šef Wagnera "padne kroz prozor" ili "misteriozno nestane", komentirao je Ante Kotromanović u studiju Večernjeg lista

Vojni analitičar i bivši ministar obrane Ante Kotromanović ovoga je utorka gostovao u Večernjakovoj emisiji u kojoj je komentirao tijek rata u Ukrajini. Kotromanović je tako komentirao značaj isporuke tenkova Leopard na koje je pristalo dvanaest država, no ne i Njemačka čija je proizvodnja tih tenkova. Osim toga, dotaknuo se i pitanja elitne plaćeničke postrojbe Wagner, za koju neka izvješća navode kako je ''pred raspadom''.

- Pred Rusijom je više izazova. Pitanje je hoće li uopće uspjeti održati svoju frontu u Ukrajini, a istodobno im se pojavljuju problemi s Wagner grupom i Čečenima dok njihovi povijesni saveznici poput Kine i nekih bliskoistočnih zemalja stoje sa strane i ne žele se miješati - naveo je Kotromanović pa objasnio o kakvoj se organizaciji radi.

- Wagner grupa je privatna i paravojna organizacija pod neformalnom kontrolom Vladimira Putina. Oni su poznati po tome što regrutiraju osuđenike, zatvorenike, kriminalce i društveni talog koji ne prolazi vojnu obuku. Riječ je o zločincima koji krše ljudska prava i sve ratne konvencije. Ukratko, riječ je o "ruskim Arkanovcima" - objasnio je Kotromanović u studiju Večernjeg lista.

Bivši ministar obrane isto je tako mišljenja kako utjecaj Wagnerovaca rapidno slabi jer ''njihove postrojbe trpe teške gubitke i sve se više dezertira''.

- A ruskom establišmentu nije u interesu da je svjetski medijski fokus na jednoj opskurnoj organizaciji. Čuo sam da u zadnje vrijeme Wagnerovci operiraju po Srbiji s ciljem regrutacije novih vojnika. Ne bi me čudilo da šef Wagnera "padne kroz prozor" ili "misteriozno nestane" kad se s vremenom prokažu njihovi zločini u Ukrajini - zaključio je tako Ante Kotromanović.

Komentara 43

Avatar pad sa Patrie 2
pad sa Patrie 2
17:45 24.01.2023.

kotromanoviću pogledaj svoje komentare sa početka ruske agresije u ukrajini, je li te danas iti malo sram zbog toga. isti kao i mentor

DU
Deleted user
18:56 24.01.2023.

Ajde moj analitičaru tko tebe uopće ozbiljno shvaća.

KO
koraknaprijed
17:38 24.01.2023.

Nije mi jasno mentalno stanje spodoba koje podržavaju ove razbojnike?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije