Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ruše cijenu rada: Umirovljenicima koji rade treba umanjiti mirovinu

Pavić pozvao stručnjake, a sve pripremio bez njih. Nestić svoje mišljenje objavio na webu Ekonomskog instituta, prof. Vukorepa i Potočnjak dostavili radnoj skupini.
16. kolovoza 2018. u 19:40 90 komentara 24671 prikaza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Troje stručnjaka koje je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić uključio u radnu skupinu kako bi sudjelovali u pripremi mirovinske reforme tvrde da ih je ministar doveo pred svršen čin, prezentirao je prijedloge u čijoj pripremi oni nisu sudjelovali, tako da se pred novi krug usuglašavanja ministar Pavić neće moći pohvaliti podrškom iz stručnih krugova.

Marko Pavić u tjednu od 20. kolovoza Ide novi krug usuglašavanja o dodatku na mirovine 2. stupa

To su Danijel Nestić, istraživač Ekonomskog instituta te profesori s katedre za radno i socijalno pravo Pravnog fakulteta Zagreb Željko Potočnjak i Ivana Vukorepa, svi troje stručnjaci za mirovinski sustav i autori niza radova u tom području. Svi troje kažu da među prijedlozima ima dobrih, ali i jako loših rješenja. Danijel Nestić je preko matičnog Ekonomskog instituta ponudio alternativno rješenje za mirovine drugog stupa, koje podrazumijeva priznavanje dodatka drugom stupu bez povratka u prvi, dok su se pravnici odlučili na analizu ministrovih prezentacija. Stavovi dvoje profesora s Pravnog fakulteta dosad nisu javno objavljeni, a dostavljeni su članovima radne skupine.

– Mislimo da je posve neprimjereno da se promjene u mirovinskom sustavu poduzimaju na način da čak ni članovi Radne skupine nisu upoznati s bilo kakvom analitičkom podlogom predloženih promjena, a niti im je dana mogućnost da se očituju o točnosti, smislenosti i svrsishodnosti predloženoga – napisali su profesori Ivana Vukorepa i Željko Potočnjak te dodali kako je krajnje neprimjereno da se promjene koje će dugoročno odrediti socijalne i gospodarske odnose u našoj zemlji poduzimaju bez prethodne analize i procjene njihova učinka na buduće generacije. To naročito stoga što se u uvjetima depopulacije dodatno prebacuje teret brige o starijem stanovništvu na buduće generacije te što će napuštanje nekih od temeljnih odrednica prethodno poduzetih reformi samo ubrzati depopulacijske trendove.

ulaganje u znanost Pavić: Osigurano je 100 milijuna kuna za popularizaciju znanosti

Pavićeva reforma predviđa ranije produljenje radnog vijeka, jaču penalizaciju prijevremenih mirovina, otvaranje prostora za masovno zapošljavanje umirovljenika, ali i demontiranje drugog stupa, premda ministar kaže da ga želi jačati. Slično kao i Nestić, dvoje profesora s Pravnog fakulteta smatra da je ubrzano podizanje dobi na 67 godina života za starosnu i 62 godine za prijevremenu mirovinu “prikladna i potrebna” mjera. Uvjereni su da će se time smanjiti priljev novih umirovljenika i poboljšati omjer ovisnosti u mirovinskom sustavu (po kojemu na jednog zaposlenog dolazi gotovo jedan umirovljenik).

Potočnjak i Vukorepa ističu da je, bez obzira na nedavna mala poboljšanja, taj omjer već desetljećima narušen prvenstveno zbog neprikladnog zakonskog uređenja u određenim dijelovima našeg mirovinskog sustava, a tek sekundarno zbog demografskih problema.

Tuča INCIDENT Kaos na Pagu: Potukli se gosti s vlasnikom kafića, djeca vrištala


Pohvala s njihove strane dolazi i za prijedlog da se linearno smanji mirovina za 0,34 za svaki mjesec ranijeg umirovljenja te poveća s 0,14% na 0,34% za svaki mjesec kasnijeg umirovljenja jer “osobe koje kasnije odlaze u mirovinu kraće koriste mirovinu pa je opravdano razmjerno povećanje mjesečnog iznosa njihove mirovine”. Profesori također predlažu da se makne ograničenje da se pravo na povećanje mirovine može koristiti najviše 5 godina, odnosno do 70 godina života.

>>Pogledajte video - Kako će građani reagirati na poskupljenje cigareta i alkohola

Za razliku od sindikata umirovljenika i poslodavaca koji su pozdravili namjeru Vlade da se legalizira rad umirovljenika, a da im pri tome mirovina normalno isplaćuje, Ivana Vukorepa i Željko Potočnjak, bivši sudac Ustavnog suda, ističu da mogućnost rada bez umanjenja mirovine pogubno djeluje na mirovinski sustav.

– Time se privlače ljudi u mirovinu te se rashodovna strana sustava ne smanjuje. Istovremeno su te skupine osoba, zbog činjenice što ostvaruju pravo na mirovinu spremne raditi za nižu cijenu rada od mlađih radnika, onih koji trebaju osnovati obitelj, stvoriti dom, kupiti ili unajmiti stan, naveli su profesori Pravnog fakulteta.

Urušio se vijadukt u genovi NEVJEROJATNA SREĆA Hrvatski vozač: Da sam stao, sigurno bih poginuo

Želimo li uistinu rasteretiti mirovinski sustav i smanjiti rashodovnu stranu, mogućnost rada uz pravo na mirovinu mora se, ističu, ograničiti na način da se mirovina razmjerno umanji (slično kao i kod prava na invalidsku mirovinu zbog djelomičnog gubitka radne sposobnosti). U suprotnom, ova mjera privlači sve ljude u mirovinu, čime raste rashodovna strana mirovinskog sustava, što ne može biti ideja ni jedne razumne reforme.

Vukorepa i Potočnjak također upozoravaju da isplatom 27 posto dodatka na mirovine samo uz povratak u prvi stup država zapravo šalje svima jasan signal da II. stup ne valja te ga se ovom mjerom potkopava. Njih dvoje ističu da bi jedno od mogućih rješenja bilo povrat na staru formulu za izračun osnovne mirovine uz primjenu prava na dodatak na mirovinu. Danijel Nestić upozorava da s Vladinim prijedlogom mirovina praktično svih budućih umirovljenika ni na koji način neće ovisiti o sredstvima koja su ušteđena na njihovu računu u mirovinskom fondu.

Pogreb Mattea Ružića poslala poruku ministru Majka preminulog Mattea: Meni svaki život vrijedi isto, a ministru Kujundžiću?

– Ako, dakle, buduće mirovine, osim za vrlo usku skupinu onih s najvećim plaćama, neće ovisiti o drugom stupu, pitanje je čemu će onda služiti drugi mirovinski stup? On uz predloženu reformu gubi svrhu svog postojanja. Iako ga se formalno (još) ne ukida, drugi stup postaje beznačajan sa stajališta mirovina i mirovinskog sustava – kaže Nestić.

 | Autor : VL Foto: VL

 | Autor : VL Foto: VL

Sindikalne središnjice protiv rada umirovljenika

Temeljni cilj reforme je postići održivost sustava (smanjivanjem priljeva novih umirovljenika) i osigurati adekvatnost mirovina. S obzirom na ciljeve, prijedlog da se omogući masovno zapošljavanje umirovljenika smatramo kontraproduktivnim, čak i nerazumnim, navele su sve sindikalne središnjice. 

Svjesni smo problema niskih mirovina i zato smo prihvatili mogućnost rada korisnika starosnih mirovina, ali ovaj prijedlog ne smatramo korakom u pravom smjeru. tvrde radnički sindikati. Boje se da će se ovime poticati poslodavce na slanje radnika u prijevremenu mirovinu te ih uzimati u radni odnos po fleksibilnijim oblicima ugovora o radu (što je nelojalna konkurencija radnicima), te će se poticati i radnike na odlazak u prijevremenu mirovinu.

otac i brat na putu
Novi detalji potrage za Hrvaticom u Frankfurtu: 'Navodno je policiju zvao prolaznik, obitelj je zbunjena'
Argeta Junior
ZABAVNO I UKUSNO
Ovo su tri ukusna ljetna međuobroka koji će oduševiti vaše mališane
  • Deleted user:

    Ma nemoj. Jadnu ali zarađenu mirovinu ne smije nitko umanjivati. To je zarađeno narode i vaše je, nitko ne smije dirati. Treba povisiti cijenu rada pa će biti radnika. I mirovine će biti veće. Ako netko kaže da novaca nema ... prikaži još! - laže. Koliko koštaju agenti gomile agencija samo? Udruge? Stranke? Sabor? Referendum!

  • Muzakus:

    Zasto bi se umirovljenicima koji rade smanjivala mirovina??? To je njihovo pravo koje su zaradili uplacujuci u fonda 40 godina. A u cemu je problem da nakon umirovljenja rade?? Pa bolje nego da doma sjede uz turske sapunice. Radeci ce ... prikaži još! se i dalje osjecati korisni i imati ce svoje samopostovanje!! Naravno rad treba biti pristojno placen, definiranjem minimalne satnice za pojedinu struku, no to je vec druga prica.

  • četvrti:

    Ministar Pavić prije svega treba reformirati Hrvatski zavod za zapošljavanje. Probajte tamo nekoga dobiti na telefon i sve će vam biti jasno. Svojim neprofesionalizmom, uvjeren sam, otjerali su iz Hrvatske veliki broj ljudi. Oni su antireklama za zapošljavanje.