Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Manje traume

Primjereniji namještaj i igračke omogućuju opušteniji razgovor

\'01.01.2011., Bjelovar - U Policijskoj upravi bjelovarsko-bilogorskoj odrzana tiskovna konferencija povodom prezentacije prostorija i opreme za ispitivanje djece zrtava kaznenih djela za koje je MUP
Damir Špehar/PIXSELL
02.03.2011.
u 12:35

Kako bi pratili europske trendove u MUP-u su u 15 policijskih uprava uredili i opremili posebne prostorije za ispitivanje djece žrtava kaznenih djela

Djeci – žrtvama kaznenih djela omogućiti što je moguće manje traume pri razgovoru s policijskim službenicima – osnovni je smisao jučer u Bjelovaru predstavljenog programa koji na području suzbijanja kriminaliteta na štetu djece i maloljetnih osoba MUP provodi već određeno vrijeme. U želji da u što većoj mjeri ostvare taj cilj odgovorni u MUP-u izdvojili su sredstva i u 15 policijskih uprava uredili i opremili posebne prostorije za ispitivanje djece – žrtava kaznenih djela.

Među prvima takva prostorija uređena je i opremljena u Policijskoj upravi bjelovarsko-bilogorskoj čijem su jučerašnjem predstavljanju među ostalim nazočili i dječja pravobraniteljica Mila Jelavić te pomoćnik glavnog ravnatelja policije Vitomir Bijelić.

Nužni stručnjaci

– Drago mi je da je policija prepoznala posebne potrebe djece pri njihovu davanju iskaza, te da je omogućila primjerenije uvjete u kojima će djeci, bilo da su žrtve ili da su samo svjedoci nekog kaznenog djela, biti manje stresno i traumatično razgovarati s policijskim službenicima – rekla je dječja pravobraniteljica, dodajući da je osim primjerenog prostora za djecu jako važno da s njima razgovor obavljaju za to posebno educirane osobe.

– Mnoga djeca kad idu svjedočiti ne znaju što ih tamo čeka i zato je jako važno da ih stručnjaci koji će s njima razgovarati pripreme na to, te njih, ali i njihove roditelje, upute u njihova prava jer često ni sami roditelji ne znaju kako zaštititi svoju djecu – rekla je Jelavić.

Obuhvatiti sve PU

– Želja nam je da u svakoj od policijskih uprava uredimo i opremimo ovakve prostorije, jer surova je činjenica da nam se djeca često pojavljuju kao žrtve ili svjedoci kaznenih djela, čak i onih najtežih nasilnih delikata – rekao je Bijelić, dodajući da je odgovornost države da kvalitetnim instrumentima odgovori na izazove što manje dodatne traumatizacije djece. Naglasio je da je za razgovor i ispitivanje djece u MUP-u educirano i osposobljeno čak 235 osoba.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije