Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravko Marić:

'Mirovine nisu upitne, sredstva za plaće su osigurana, no vidjet ćemo koje će biti daljnje mjere'

Zdravko Marić
Foto: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL
1/7
24.03.2020.
u 11:41

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović kazao je kako je 7400 poslodavaca podnijelo zahtjev za isplatu minimalne plaće za ukupno 40.000 radnika

Premijer Andrej Plenković s ministrima je predstavio gospodarske mjere koje je Vlada donijela zbog krize izazvane koronavirusom.

Pandemija koronavirusa mijenja svijet, globalizacija kakvu poznajemo, integracija kakvu poznajemo, multilateralna trgovina, funkcioniranje država mijenjaju se. Hrvatska predsjeda vijećem EU i to nam daje posebnu odgovornost. U samo tri mjeseca kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa zahvatila je 195 država, postala je prijetnja zdravlju čovječanstva i svjetskom gospodarstvu. Danas će broj zaraženih Covidom premašiti 400.000. Stručnjaci predviđaju da će ova pandemija, nažalost, odnijeti mnoge živote – kazao je u uvodnom obraćanju premijer Andrej Plenković.

 

– U brojnim državama diljem svijeta život i proizvodnja su stali, turizam je stao, avionske linije masovno su ukinute. Ovo je sve do prije nekoliko tjedana bilo nezamislivo, danas je to naša stvarnost. Razmjeri ove pandemije imat će nesagledive ekonomske posljedice za globalno gospodarstvo. Vjerovali smo da su najteže krize iza nas, prije tri godine imali smo krizu s koncernom Agrokor. Dug te kompanije dosezao je jednu sedminu našeg godišnjeg BDP-a. Zahvaljujući mjerama Vlade spriječili smo to – rekao je .

– Moramo se pripremiti za tešku i dugotrajnu bitku za očuvanje radnih mjesta. Zbog toga je vlada izašla s prvim paketom od 63 mjere vrijednim 30 milijardi kuna. Riječ je o prvoj fazi naših mjera. Dobro je da ovu krizu dočekujemo sa stabilnijim gospodarstvom nego prije. Sada je važnije nego ikada da sačuvamo gospodarsku aktivnost – rekao je.

– Sada je pred nama bitka za održavanje proizvodnje, zaposlenosti i očuvanja radnih mjesta. Svjesni smo situacije – dodao je.

VIDEO Znanstvenik Ivan Đikić o pandemiji i situaciji s koronavirusom

– Ova kriza svjetskih razmjera vrlo vjerojatno će potrajati i dulje od nekoliko mjeseci te će se odraziti na sav naš aktivizam. Prilagođavat ćemo naše odluke sukladno razvoju situacije. Svjedoci smo takozvanog simetričnog šoka, istodobnog pada ponude i potražnje, tako nešto nije zabilježeno u modernoj povijesti – kazao je premijer.

Osvrnuo se na mjere koje je Vlada donijela kao pomoć gospodarstvu.

– Spomenut ću tri mjere. Beskamatna odgoda javnih davanja poreznim obveznicima s poteškoćama, to je mjera za prva tri mjeseca s mogućnošću za druga tri mjeseca. Druga je mjera koja će sačuvati radna mjesta i financirati sto posto troška neto minimalne plaće zaposlenima. Treća važna mjera usmjerena je prema mikro, malim i srednjim poduzetnicima i odnosi se na kredite za likvidnost i radni kapital. Mi ćemo osiguravati mjere za financiranje gospodarstva. Već smo kazali da ćemo na rashodovnoj strani proračuna ići na rezanje svih troškova koji nisu nužni. Hrvatskoj će biti na raspolaganju 1,8 milijardi kuna iz Europske unije.

Rekao je i kako su održali telefonsku sjednicu Vlade pa otvorili dva računa, jedan za potres za Zagreb, a drugi za Hrvatsku u borbi protiv koronavirusa.

– Svi koji žele donirati sredstva to mogu i učiniti. Mi ćemo kao Vlada našu plaću za ožujak donirati na ovaj račun na rješavanje posljedica potresa u Zagrebu – rekao je premijer.

Ministar financija Zdravko Marić kazao je kako poduzetnici od danas mogu podnositi svoje zahtjeve za odgodom poreznih davanja i to preko stranice Porezne uprave te putem usluge e-porezna.

– Kriteriji su vrlo jednostavni. Ako ste uredni porezni platiša i ako imate pad prihoda od 20 posto, dobit ćete obavijest da je vaš zahtjev prihvaćen te da ste u mogućnosti odgode javnih poreznih davanja – rekao je Marić.

– Morali smo uvesti nekakve kriterije i vremenski rok i horizont. Kamo sreće da će ovo biti dovoljno, no svi smo duboko svjesni da će razdoblje efekta samog virusa prijeći razdoblje o kojem u ovom trenutku govorimo. Istodobno s ovim radimo i na nekakvim drugim mjerama. Poreznim obveznicima koji se koriste ovim mogućnostima neće doći na naplatu sve odjednom, nego se omogućuje beskamatna otplata do 24 mjeseca – kazao je Zdravko Marić.

Posebno je pohvalio ulogu HBOR-a. Otkrio je kako je institucija zbog koronavirusa značajno "desetkovana", jer dobar dio ljudi, pa tako i sami čelnici, već su nekoliko dana u samoizolaciji, dok su neki čak i pozitivni na koronavirus

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović govorio je o mjeri isplate minimalne plaće za radnike svih poduzetnika i obrtnika čije je poslovanje ugroženo koronavirusom.

– Imamo oko 7400 prijava poslodavaca, a one se odnose na 40.000 radnih mjesta. Cilj mjere jest očuvanje radnih mjesta, trajanje  mjere od 1. ožujka do 31. svibnja, a iznos potpore iznosi 3250 kuna po zaposleniku – kaže Aladrović.

– Poslodavci kojima je onemogućen rad na određeni period praktički su automatski uključeni u ovu mjeru kao i svi drugi koji mogu dokazati poseban utjecaj koronavirusa na njihovo poslovanje. Posebno smo htjeli naglasiti da je to osiguranje djelatnosti mikropoduzeća, posebno smo stimulirali sve one koji imaju do deset zaposlenika. U kriterije smo uvrstili da bi pad prihoda za prvi kvartal trebao biti 20 posto i veći, prihvaćamo i procjene pada prihoda – rekao je.

Više od 80 posto zahtjeva je podneseno online, a 300 djelatnika Hrvatskog zavoda za zapošljavanje radi na tome.

– Prve isplate trebale bi biti do kraja ovoga tjedna. Do 15. 4. sve koji se prijave obuhvatit ćemo i isplatiti im doznačena sredstva – kaže Aladrović. Za te mjere bit će im potrebno, dodaje, oko 5 milijardi kuna te su ta sredstva osigurana.

Ministar Zdravko Marić odgovorio je na pitanje postoji li mogućnost da se poduzetnicima otpišu porezna davanja.

– Mjera odgode nešto je što pridonosi likvidnosti, kako će se dalje stvari razvijati, tako ćemo i mi dalje što se tiče naših mjera i izazova izlaziti s njima. U ovom trenutku govorimo isključivo o odgodi. Važno je zadržati i financijsku stabilnost RH. Danas imamo vrlo visoke potrebe za financiranjem sustava zdravstva, financirat ćemo samo ono najnužnije – rekao je Marić.

Marić je naglasio kako mirovine nisu upitne te se one sigurno neće rezati.

– Sve što je podneseno u sustavu, a nije nužno, mi ćemo stopirati – rekao je. Upitan je i što će biti s plaćama u javnom sektoru.

– Što se tiče plaća, osigurana su sredstva, a koje će biti naše daljnje mjere, to ćemo vidjeti – kazao je.

– Vlada RH svjesna je u kojim se okolnostima nalazimo. Transparentno komuniciramo od prvoga dana. Jednako tako pravovremeno poduzimamo sve potrebne mjere koje se odnose na gospodarstvo. Vodili smo računa o svakom našem radniku, privatnom sektoru, javnom, poljoprivredniku, ribaru, svakom. Želim apelirati na sve da pokažemo odgovornost, razumijevanje i solidarnost. Riječ je o novcu koji netko zahvaljujući ovim mjerama sada ne treba plaćati. Ne treba platiti dobit, porez na dohodak, mirovinsko, zdravstveno, to su mjere koje Vlada poduzima. Ovih inicijalnih 30 milijardi kuna prva je faza mjera – ponovio je na kraju premijer Plenković.

Komentirao je i da zaštitne maske nose jer su u zatvorenom prostoru bez prozora.

VIDEO Zašto je važno ostati kod kuće?

Komentara 112

Avatar stars
stars
11:13 24.03.2020.

Sto dulje se mi ponasamo neodgovorno toliko ce dulje mali poduzetnisi i gospodarstvo patiti.Zato pomognimo i mi u tome i ostanimo kod kuce.

JS
Jurica_Spindl
11:23 24.03.2020.

Moramo biti svjesni situacije i sto nas je sve zahvatilo. Corona virus pa i taj nesretni potres.Isto tako moramo biti svjesni da sve to kosta i da novac ne pada sa neba, svi trebamo biti strpljivi i imati razumjevanja. Siguran sam da ce svi poduzetnici i poduzeca dobiti potporu i da ce ljudi kojima su stradali domovi dobiti odstetu.

MA
manipulacija
10:59 24.03.2020.

Dogodila se izvanredna situacija na koju nitko nije računao i kod nas će, kao i u ostalim zemljama zavladati neizbježna ekonomska kriza. Smatram da je Vlada do sada pokazala da se uz organizaciju virus može držati pod kontrolom i da mjere nisu uopće loše kako ih mediji prikazuju.. svaka je pomoć dobrodošla!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije