Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
COVID-19

Novih 46 zaraženih koronavirusom, ukupno 361 potvrđen slučaj, 6 na respiratoru

Konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite
Foto: POOL/PIXSELL
1/3
24.03.2020.
u 09:08

Prosječna dob zaraženih je 49,05 godina, 56 posto oboljelih su muškarci, a 44 žene

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je nove podatke o broju zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj.

– Jutros imamo ukupno 361 bolesnika s potvrdom Covid-19, što je 46 bolesnika više u odnosu na jučer u 16 sati. Iako je ta brojka na prvi pogled visoka, zadovoljni smo jer je nešto manja od onoga što smo očekivali. Ukupno je testirano 3013 bolesnika, došlo je do pogoršanja kliničkog stanja kod jednog bolesnika pa ih sada imamo šest na mehaničkoj ventilaciji, s tim da je njihovo stanje i dalje stabilno – rekao je ministar Vili Beroš.

– Kada govorimo o prosječnoj dobi bolesnika, ona je 49,05 godina, 56 posto oboljelih su muškarci, a 44 žene. U dobnoj skupini od 60 do 70 godina imamo 12,7 oboljelih, odnosno od 70 do 80 godina 6,1 oboljelih. To su dobri rezultati, možemo i moramo bolje – dodao je.

Dr. Alemka Markotić potvrdila je kako je šest bolesnika na respiratoru, no nada se da će svih šest biti izliječeni.

– Ukupno je hospitalizirano u bolnici 39 bolesnika. Molim sve još jednom da se pridržavaju svih mjera, to je za sve dobro, i njih i nas – kazala je Markotić.

VIDEO Zašto je važno ostati kod kuće?

Krunoslav Capak ponovio je kojih se mjera treba pridržavati.

– Vremenske prilike, hladnoća i snijeg ponovno su nas vratili u zatvorene prostore. Moram naglasiti nekoliko stvari koje se tiču sprečavanja širenja virusa u zatvorenim prostorima. Od iznimne je važnosti da se držimo higijenskih preporuka o kojima govorimo već mjesec dana, a to je redovito i često higijensko pranje ruku, redovito čišćenje i dezinfekcija svih površina koje se često dodiruju – rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

– U Gradu Zagrebu oboljele su 163 osobe, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 2, u Brodsko-posavskoj 2, u Dubrovačko-neretvanskoj 19, Istarskoj 34, Karlovačkoj 16, Koprivničko-križevačkoj 1, Krapinsko-zagorskoj 28, Ličko-senjskoj 1, Međimurskoj 1, Osječko-baranjskoj 13, Primorsko-goranskoj 28, Sisačko-moslavačkoj 5, Splitsko-dalmatinskoj 17, Šibensko-kninskoj 14, Varaždinskoj 11, Zadarskoj 3, Zagrebačkoj 3 – rekao je Capak.

Odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta provodi se, kazao je na konferenciji ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

– Hrvatska policija zabranjuje odlazak izvan mjesta prebivališta osim onih osoba čija su zanimanja i situacije takve da se za njih izdaju posebne dozvole. Dozvole se trebaju zatražiti online, putem e-maila – rekao je Božinović. Još je jednom apelirao na poslodavce da organiziraju minimalan broj ljudi na poslovima.

GALERIJA Na parkiralištu KB Dubrava Hrvatska vojska montira mobilnu bolnicu za oboljele od koronavirusa

Konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite
1/28

 

Poseban apel uputio je i velikim trgovinama.

– Molim veće supermarkete da se prestane s reklamiranjem nekakvih akcija koje nemaju veze s osnovnim potrebama kad je u pitanju prehrana, higijenske potrepštine, ovo nije vrijeme kad se treba reklamirati kupnja jeftinijeg televizora – rekao je Božinović.

– Što se tiče teretnog prometa, on funkcionira vrlo dobro, onako kako smo to postavili, u Europi vjerojatno nema boljeg načina i organizacije od one koju smo mi napravili. Naša policija u suradnji s policijama iz susjednih zemalja radi sjajan posao – dodao je.

Komentara 86

Avatar Edgedancer
Edgedancer
10:34 24.03.2020.

Ne shvaćam ovu ludilouglavi ekipu koja viče "Dajte testove!" Pa koji će vam k. ?!? Tko nema nikakve simptome nema potrebu za testovima, jer makar i zaražen, ako se pridržava uvedenih pravila o čistoći, razmaku, ne kretanju, preboljet će ii uglavnom neće zaraziti druge. Oni sa blažim simptomima, i ako ne naprave testove, bit će duplo pažljiviji prema svojim ukućanima i drugima, iako će vjerojatno napraviti test. Bitna je brojka onih sa simptomima, a još bitnija onih koju su završili na infektologiji.

LL
lijepa_li si
09:49 24.03.2020.

toliko "picajzli" koji će uvijek svemu i svakom naći sto mana, istodobno sami ne čineći ništa...konstruktivno

DU
Deleted user
09:50 24.03.2020.

Glavu gore, budite pozitivni!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije