Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pozivamo vjernike da odbace i osude nasilje

'Komisija oštro osuđuje svaki oblik govora mržnje i nasilnog ponašanja jer je to u potpunoj suprotnosti s općeljudskom uljudbenošću i poštovanjem dostojanstva svake ljudske osobe'
14. veljače 2019. u 10:13 5 komentara 540 prikaza
Predstavljena Izjava Komisije Iustitia et pax
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Tajništvo Komisije Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ zaprimilo je, javlja Tiskovni ured HBK, ovih dana više upita o stavu Komisije u vezi s učestalim pojavama nasilja, poput govora mržnje na društvenim mrežama, demoliranja bolesničkih odjela, obiteljskog nasilja, premlaćivanja djevojke, vršnjačkog nasilja na nacionalnoj osnovi, incidenata u čakovečkoj i medulinskoj školi, zadarskog slučaja žigosanja vrućim predmetom pa sve do napada na vaterpoliste Crvene zvezde prije nekoliko dana u Splitu, pa se Komisija "Pravda i mir" oglasila posebnom izjavom koju prenosimo u cijelosti:

Iustitia et pax HBK Komisija Iustitia et Pax dobila nove članove

"Komisija oštro osuđuje svaki oblik govora mržnje i nasilnog ponašanja jer je to ne samo u potpunoj suprotnosti s općeljudskom uljudbenošću i poštivanjem dostojanstva svake ljudske osobe nego i nespojivo s kršćanskom vjerom te evanđeoskom porukom mira. Istodobno, iskazivanje nasilja prema drugima ili drugačijima od nas pokazuje da se u našem društvu snižava prag tolerancije te spremnost na dijalog i prihvaćanje drugačijega. Pozivamo sve ljude dobre volje, a osobito vjernike, da osude i odbacuju svaki oblik nasilja, ali i zagovaranje totalitarnih ideologija, te da u duhu istinskog poštivanja dostojanstva svake ljudske osobe stvorene na sliku Božju pridonose promicanju mira i pravednosti u našem hrvatskom društvu.

Posebnu odgovornost imaju i svi oni koji obnašaju javnu, pravnu ili političku dužnost kako ne bi nepravednim odlukama, nerješavanjem istinskih društveno-socijalnih problema koji tište građane ili pak iskrivljavanjem istine i povijesnih događaja dodatno poticali nezadovoljstvo u ljudima, što nerijetko dovodi do gnjeva i neprihvatljivog nasilnog ponašanja. Apeliramo i na sve djelatnike u sredstvima društvenih komunikacija da se suzdrže od objavljivanja onog sadržaja koji samo pridonosi jačanju negativnog raspoloženja u ljudima. Svi smo, naime, pozvani promicati istinske vrijednosti i pozitivne primjere te na taj način pridonositi općem dobru, mirnom suživotu i pravednosti u hrvatskom društvu. U tom smislu zabrinjavajuća je izjava g. Antonija Tajanija, predsjednika Europskoga parlamenta, o talijanskoj Dalmaciji i Istri, koja u određenom kontekstu može imati i naznake teritorijalnih pretenzija.

\'Zagreb...Kaptol...03.06.2009....press biskup Vlado Kosic Iustitia et pax o krizi.....Neven Simac.... snimio: Matija Habljak/Vecernji list\' UPOZORavaju VLADu Iustitia et pax: Prestanite donositi važne zakone po hitnom postupku!

Iako dolazi od umjerenog i realnog političara centra, za koju možemo vjerovati da je bila tek nesmotrena, ipak želimo upozoriti da takve izjave pridonose porastu netrpeljivosti i izazivaju nepovjerenje u dobrosusjedskim odnosima. Pozvani smo djelovati u europskom duhu koji, između ostalog, počiva na poštivanju nedodirljivosti granica, a u duhu općeljudskih vrijednosti i kršćanske vjere pozvani smo osuđivati svaki zločin i iskazivati pijetet prema svakoj nevinoj žrtvi na bilo kojoj strani, jer samo na taj način možemo graditi budućnost utemeljenu na pravednosti i miru", piše u izjavi koju potpisuje mons. dr. sc. Vladimir Dugalić, tajnik Komisije HBK-a „Iustitia et pax“.

>>Požeški biskup Antun Škvorčević predvodio misno slavlje u svetištu Gospe Voćinske


 

 

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Tvrtka Solvis
Tvrtka Solvis
Uspješna priča o najvećem domaćem proizvođaču solarnih panela
 • Avatar boros
  boros:

  ...super,napokon nesto pametno i od NJIH,ali...dali se to odnosi na sva nasilja...? EXS itd...amen

 • marejelusic:

  E moj Biskupe pogledaj prvo svoj dom neke majke tvojih svecenika iskoristavaju svoju djecu Svecenike da bi vlastitim braci i sestrama nanosila dusevne boli.

 • svakogdana:

  e moja crkvo kuda ideš, kao protiv nasilja a ljudi koji vrše nasilje nad zdravim razumom,škegrini i šeksovi satrapi uredno sjede u prvom redu u crkvama i biskupi idu po domjencima s istima. jeste li vi glupi pa ne znate ... prikaži još!e na koji način je stvorena ova vlada, kako se održava na vlasti i kako si je kao cilj zadala protjerivanje stanovniak iz hrvatske kako bi onda naši ekonomski apostoli preuzeli privatnu imovinu za kunu i preprodali je strancima.