Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPOZORavaju VLADu

Iustitia et pax: Prestanite donositi važne zakone po hitnom postupku!

\'Zagreb...Kaptol...03.06.2009....press biskup Vlado Kosic  Iustitia et pax o krizi.....Neven Simac.... snimio: Matija Habljak/Vecernji list\'
Arhiva VL-a
13.04.2012.
u 16:42

Ne postoje nikakvi razlozi da se zakoni poput Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji, o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, o HRT-u... predlažu po hitnom postupku

Komisija Iustitia et pax Hrvatske biskupske konferencije usprotivila se svoj sili zakona, koji se donose i usvajaju po hitnom, a ne redovitom postupku. Posebice se to odnosi na zakone koji su od vitalne važnosti za "pojedince, obitelj i hrvatsko društvo u cjelini".

"Upravo ti zakoni po svojoj naravi traže široku, temeljitu i argumentiranu javnu raspravu kao i traženje konsenzusa kao puta nalaženja najboljih zakonskih rješenja i izlaska iz krize. Ne postoje nikakvi razlozi da se zakoni poput Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji, o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, o HRT-u kao i prijedlozi strategija na nekim drugim područjima, kao što je kultura, nalaze u javnoj raspravi samo nekoliko dana i predlažu po hitnom postupku", piše Iustitia et pax.

U izjavi se upozorava, kako prenosi Ika, da se pri tome u javnosti na neprimjeren način stvara dojam kako su prijedlozi ovih važnih zakonskih rješenja ne samo u skladu sa zakonima Europske unije, nego da se upravo kao takva traže od Unije.

„Treba jasno reći javnosti da u većini područja koja ovi zakoni reguliraju ne postoji, osim određenih preporuka, obvezatno zakonsko rješenje Europske unije, niti se ono traži. Svaka članica EU ima pravo tražiti na tim područjima najbolja i najprimjerenija zakonska rješenja koja poštujući temeljna ljudska prava i slobode poštuju i moralnu i etičku tradiciju i kulturu određenog društva te viziju osobe i društva koja iz takvih načela proizlazi. Iznošenjem suprotnih tvrdnji hrvatska se javnost dovodi u zabludu. Neki od ovih prijedloga su isto tako veoma važni za život osobe i društva da traže i izjašnjavanje građana na referendumu, a ne hitni postupak", upozorava se u izjavi.

Komisija Iustitia et pax poziva posebice medije da budu u službi demokracije i općeprihvaćenih vrijednosti, dajući dovoljno prostora različitim promišljanjima, ne etiketirajući stavove Crkava i drugih vjerskih zajednica kao zaostale i neprimjerene modernom društvu.

„Odbijanjem potrebne javne rasprave i dijaloga s civilnim društvom i Crkvama se, između ostaloga krši stečevina Europske unije koja obvezuje institucije na dijalog s Crkvama i vjerskim zajednicama. Time se onemogućuje uvid u mnoge argumente koji pridonose poštivanju dostojanstva ljudske osobe, pravednosti, solidarnosti i suprotstavlja se diktatu određenih interesnih skupina. U ovom teškom moralnom, socijalnom i gospodarskom trenutku hrvatskoga društva koje traži mnoge bolne mjere, ali i konsenzus kao put izlaska iz krize, nije dobro dijeliti društvo na ovako važnim pitanjima stvarajući dojam nesigurnosti i zaobilazeći činjenicu da u ovom času postoje mnogo teža gospodarska i socijalna pitanja koja treba hitno rješavati. Napominjući još jednom kako u većini ovih prijedloga nema razloga za hitni postupak, ponovno pozivamo cjelokupno hrvatsko društvo, a posebice hrvatsku vladu i Sabor da otvore javni prostor i ostave dovoljno potrebnog vremena za temeljitu, smirenu i argumentiranu raspravu o svim ovim važnim pitanjima", ističe se u izjavi Komisije koju potpisuje biskup Košić.

Ključne riječi

Komentara 31

TE
tester
17:13 13.04.2012.

a gdje ste bili kada su sanader i njegova nasljednica po hitnom postupku odlučivali baš o svemu,pa čak i o kupnji vode s okusom ? zavukli se u mišju rupu i šutjeli kao zaliveni...najbolje da tako ostanete i dalje.

TO
tockica
17:17 13.04.2012.

O Zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji slušamo, čitamo i gledamo već godinama. Ne nekoliko dana, nego doslovno godinama. Red je da se Zakon donese pod hitno i već jednom skine s dnevnog reda.

AL
alapača
17:49 13.04.2012.

a neke ugovore smiju po hitnom postupku i tajno? de bolje šutite.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije