Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Usklađivanje s EU

Povećan prag za obvezu javne nabave

ivan miloloza,portal
Zarko Basic/Poslovni dnevnik/PIXSELL
28.10.2013.
u 18:30

Prag za obvezni natječaj sa 70 tisuća kuna porastao je na 200 tisuća za nabavu robe i usluga te 500 tisuća kuna za radove.

 

Usklađujući pravnu regulativu s EU, hrvatska Vlada odlučila je višestruko povećati prag za obvezni natječaj javne nabave, sa 70 tisuća kuna na 200 tisuća za nabavu robe i usluga te 500 tisuća kuna za radove. Smatraju da će to ubrzati postupke čime bi pomogli gospodarstvu u recesiji.

No, mišljenja su podijeljena oko toga hoće li to dovesti do pokretanja gospodarstva ili veće korupcije. Ivan Miloloža, predsjednik uprave Munje i jedan od čelnika Hrvatske udruge poslodavaca, potez smatra pozitivnim.

 – Dobro je što će doći do povećanja limita jer će se na taj način moći ubrzati ozbiljni poslovi i uštedjeti na troškovima administracije – kaže Miloloža.

S druge strane, antikorupcijski stručnjak Zorislav Antun Petrović ističe da hrvatska praksa pokazuje kako svako ublažavanje kriterija trošenja državnog novca, koji mogu smanjiti korupciju, loše utječe na društvo. – Ono što se može dobiti na ubrzanju postupka nabave, može se izgubiti na većoj cijeni robe i usluge. Mislim da nema nijednog poreznog obveznika u Hrvatskoj koji ne bi podržao da se proces ugovaranja poslova za bojenje tunela na našim autocestama odužio nekoliko tjedana ili mjeseci a da nismo platili bojenje Male Kapele i Svetog Roka 43 milijuna kuna – navodi Petrović.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, lani je u Hrvatskoj bilo javnih narudžbi u vrijednosti 40-ak milijardi kuna. Od toga se na tzv. bagatelne nabave, vrijednosti manje od 70 tisuća kuna, odnosi 6,07 milijardi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije