Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SNIMIO TRENUTAK

Pogledajte kako je skiper spriječio tragediju kod Hvara: 'Idemo u sudar garant i on – ništa'

Screenshot
25.08.2021.
u 09:07

Događaj je snimljen kod rta Kabal na Hvaru

Zahvaljujući pravovremenoj reakciji jednog skipera, izbjegnut je sudar na moru kod Hvara.

– Tipično ponašanje ovakvih vrsta brodova. Ne j*** živu silu, nema micanja. Oni imaju svoja pravila i boli ih uho – počeo je prepričavati događaj skiper za morski.hr. Riječ je o čovjeku s nekoliko desetljeća iskustva plovidbe na raznim tipovima brodova.

– Vidjeli smo se s milje udaljenosti. On meni s lijeva, moja je brzina 15 čv. Idemo u sudar garant i on ništa. Na kraju ja skrećem ulijevo, kako bih izbjegao sudar. Nisam imao vremena zapisivati ime broda ni registraciju, ali mi se čini da se zove Invictus – prepričao je događaj koji se dogodio kod rta Kabal na Hvaru.

 

Ovaj događaj samo potvrđuje ispravnost nedavne odluke Uprave sigurnosti plovidbe da pojača inspekcije nad brodovima na jednodnevnim izletima, putničkim brodovima na višednevnim putovanjima i brodicama za prijevoz putnika. U sveobuhvatnoj kontroli ovih brodova prije pet dana svaki treći bio je u prekršaju. Izrečeno je pet optužnih prijedloga, četiri zabrane plovidbe i naplaćeno je čak 243.700 kuna kazni.

Ključne riječi

Komentara 23

RO
ronaldo
10:55 25.08.2021.

Ovaj što je snimao ima krivu percepciju o izbjegavanju nesreće na moru. Ako plovi 20 čvorova, a plovilo koje mu dolazi u susret nekih 4-5 čvorova to za njega treba predstavlhati nepokretni objekt I treba ga izbjeći a ne forsirat pravo prednosti. Druga mu je mogućnost bila usporit, a u tom slučaju bi ga drugo plovilo najvjerovatnije poštovalo njegovo pravo na prednost. Sve u svemu ovom skipperu u školi matematika vjerovatno nije najbolje išla...

TE
TerMInator
10:20 25.08.2021.

Nista ne znam o plovidbi, a pokušavam razumjeti opasnost koja je prijetila, a plovila udaljen milju, što znači 1852 metra. Zar nema vremena za reakciju i skretanje, čak kada je onaj drugi u krivu? Ne vidim dramu.

ST
stomiovotreba
09:51 25.08.2021.

Skiper je samo djelomicno u pravu, turisticki brod mu je dolazio sa "port side" i teoretski je trebao skiperu dati prednost (da je bila noc, turisticki brod bi vidio crveo svjetlo). S druge strane, ako je skiperovo plovilo bilo manje od 65 stopa, trebao je da razmotri mogucnost da on promjeni pravac - sto je i uradio. Slazem se da je udaljenost od obale bila vjerovatno premala za brzinu koja se vidi na snimku, ali je to subjektivna procjena. Ne vidim razlog da se ovome pise u novinama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije