Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tri desetljeća vladavine

Pod pritiskom vojske odstupio sudanski predsjednik Omar al-Bašir

Omar al-Bašir
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
11.04.2019.
u 14:14

Deseci tisuća Sudanaca zauzeli su ulice Kartuma pjevajući i uzvikujući poruke protiv Bašira

Sudanskog predsjednika Omara al-Bašira vojska je u četvrtak primorala na ostavku, nakon tri desetljeća njegove autokratske vladavine, a trenutno se u očekivanju važne objave vojske radi na formiranju prijelaznog vojnog vijeća koje bi vodilo zemlju, objavili su sudanski izvori. 

Predsjednik, koji je je prebrodio brojne vojne pobune, ekonomske krize i pokušaje Zapada da ga svrgne s vlasti, a došao je na vlast u krvavom vojnom udaru 1989., nalazi se u kućnom pritvoru zajedno s "drugim brojnim vođama terorističkog Muslimanskog bratstva", objavila je televizijska mreža Al Hadat sa sjedištem u Dubaiju.

Ta je mreža citirala i ministra proizvodnje i gospodarskih resursa u Sjevernom Darfuru Adela Madžuba Huseina da se vode "konzultacije o osnivanju vojnog vijeća koje će preuzeti vlast nakon što je predsjednik Bašir odstupio s dužnosti", navodi se.

Ranije je objavljeno da će vojska uskoro izdati priopćenje, ali satima nakon toga ništa se nije dogodilo.

Deseci tisuća Sudanaca zauzeli su ulice Kartuma pjevajući i uzvikujući poruke protiv Bašira.  

Prosvjednici su skandirali: "Pao je, pobijedili smo".

Sudanska nacionalna obavještajna i sigurnosna služba objavila je da će biti pušteni svi politički zatvorenici u zemlji, a nedugo nakon toga korisnici Twittera objavili su fotografije koje prikazuju bivše zatvorenike kako se pozdravljaju s prosvjednicime.

Vojska i sigurnosne snage rasporedile su vojnike oko ministarstva obrane i važnih prometnica i mostova u glavnom gradu. Državna televizija i radijske postaje emitiraju patriotske pjesme koje starije Sudance podsjećaju na vojna preuzimanja vlasti u prijašnjim epizodama.

Tijekom tridesetogodišnje vladavine, al-Bašir je bio majstor u okretanju frakcija sigurnosnih snaga, vojske, islamista i naoružanih plemena jedne protiv drugih. Međutim, ovaj puta je, kako ocjenjuje Reuters, podcijenio bijes mladih Sudanaca koji traže da se okonča jadno ekonomsko stanje u zemlji.

Na kraju se suočio sa svakodnevnim prkosom u gradovima širom Sudana, a protiv prosvjednika često je korišten suzavac, nekad i streljivo, pri čemu su poginuli deseci ljudi.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
19:19 11.04.2019.

A Trump bas poceo s njim pregovarati. Trump obozava diktatore.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije