Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Bašir prijeti novim protjerivanjem humanitarnih udruga i diplomata iz Sudana

08.03.2009.
u 16:12

Sudanski predsjednik Omar Hasan al-Bašir u nedjelju je zaprijetio protjerivanjem ne samo preostalih međunarodnih nevladinih humanitarnih udruga već i stranih diplomata, mašući mačem na skupu u El Fasheru, glavnom gradu sjevernog Darfura.

Sudan je već zatvorio 13 stranih humanitarnih udruga, među kojima su "Oxfam" i "Save the Children", tvrdeći da su radile za Međunarodni kazneni sud (ICC) koji je protiv Bašira izdao uhidbeni nalog zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti počinjenih u Darfuru.

- Protjerali smo ih jer su bili prijetnja sudanskoj sigurnosti...ICC i svi koji rade za taj sud su pod mojim nogama - kazao je Bašir, koristeći frazu koja u arapskom svijetu znači veliku uvredu.

Također je poručio da će protjerati sve koji rade protivno sudanskim zakonima, uključujući i diplomatske misije te snage sigurnosti.

Bašir je na skupu naveo cijelu listi zločina Zapada, od istrebljenja američkih Indijanaca do bombardiranja Hirošime i ratova u Vijetnamu i Iraku, ustvrdivši da za te zločine nikome nije suđeno.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije