Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NARUČILI SMO JOŠ PFIZERA

Plenković: Nema dokaza na temelju kojeg bismo obustavili cijepljenje AstraZenecom

Ivanić-Grad: Premijer Plenković posjetio novu farmu kokoši nesilica Lukač d.o.o.
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
16.03.2021.
u 13:31

Hrvatska je naručila dodatna cjepiva od Pfizera, kazao je Plenković

Premijer Andrej Plenković danas je u posjetu Bjelovarsko-bilogorskoj i Virovitičko-podravskoj županiji. U Daruvaru je novinarima odgovarao na pitanja o aktualnim temama. Premijer je sudjelovao na sastanku premijera pet europskih zemalja videovezom oko distribucije cjepiva.

"Završila je videokonferencija s premijerima. Dogovorili smo se da se apelira na stvaranje jednog korektivnog mehanizma u vezi s distribucijom cjepiva. Hrvatska je naručila dodatna cjepiva od Pfizera, a imat ćemo i razgovore s Komisijom u idućih 24 sata", kazao je Plenković.

Na pitanje novinara zašto nije bio na tom sastanku, Plenković je rekao: "Zato što sam bio tu."

"Sastanak je trajao 35 minuta, imam puno više iskustva nego vi u sastancima, sudjelovao sam u cjelini, nema tu problema, ja sam za razliku od njih svih bio dan i pol u Bruxellesu, čujemo se telefonom i to nije nikakav problem", kazao je premijer.

Na pitanje da javnost ima dojam da se on ne želi zamjeriti nikome u Bruxellesu, Plenković je rekao da ne zna čiji je to dojam već da je riječ o negativnom spinu, lažnom, od ljudi koji nisu uključeni u cijeli proces.

"Imali smo jutros konzultacije s HALMED-om, HZJZ-om i Ministarstvom zdravstva, i nitko od kolega koji su stručni nemaju dokaz na temelju kojeg bi Hrvatska za sada obustavila cijepljenje AstraZenecom. Stav struke u ovom konkretnom pitanju je takav da su koristi od cijepljenja veće nego bilo koji rizici koji su u ovom trenutku poznati. Nitko nam nije ukazao na rizike koji bi doveli do toga da zaustavimo cijepljenje", kazao je Plenković.

"Ja sam danas ispitivao koliko imamo slučajeva, to je stvarno mali broj. Imamo samo tri slučaja, samo dva su vezana s AstraZenecom", kazao je premijer. 

Na pitanje zašto je Koprivničko-križevačka županija obustavila cijepljenje AstraZenecom, premijer je rekao: "Koprivničko-križevačka županija upravo je demantirala prestanak cijepljenja, nastavit će s njim."

 

 

 

 

Komentara 99

TO
tow
14:47 16.03.2021.

Aman ljudi. Na svakom antibiotiku, ali baš na svakom piše (onim malim slovima koje nitko ne čita) da su moguće nuspojave - od blažih , težih pa sve do smrti. Uzmimo na primjer Sumamed (Azitromicin), jedan od najraširenijih antibiotika za široku uporabu. Ima li ikog u Hrvatskoj starijeg od 20 g. , a da barem jednom nije dobio Sumamed? Pa pročitajte lijepo što piše za nuspojave za Sumamed. Citiram "u izrazito malom broju slučajeva (1 na milijun) moguće su teške komplikacije poznatije kao tzv. Toksična epidermalna nekroliza (TEN) koja može dovesti do smrti. U RH je u 2020. zabilježena 2 smrtna slučaja od Sumameda te 4 teške komplikacije (TEN) i to sve 4 kod malodobne djece. Ako se zabrani Astrazenekino cjepivo, trebalo bi odmah inzistirati na potpunoj zabrani Sumameda , ali i više stotina drugih antibiotika koji su registrirani u RH. Jbg, cijeli život je takav. Čim se probudimo ujutro ulazimo u zonu manjeg ili većeg (prihvatljivog?) rizika po naše živote.

SE
senijor121
15:03 16.03.2021.

Svima koji ne žele primiti Astrazenecino cjepivo treba omogućiti rusko cjepivo.

ED
edgar2
15:18 16.03.2021.

Europska agencija za lijekove (EMA) još nije dobila nikakve dokaze da cjepivo AstraZeneca uzrokuje zgrušavanje krvi. Broj slučajeva koji su se dogodili nije veći nego u općoj populaciji. Šefica EMA-e Emer Cooke rekla je u utorak da je "duboko uvjerena"" u cjepivo još uvijek ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije