Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIVREMENO PAUZIRALI

Tko je sve prestao cijepiti AstraZenecom? Švedska se pridružila listi 20-tak zemalja

Syringes are filled with the AstraZeneca COVID-19 vaccine at the Skane University Hospital vaccination centre in Malmo
Foto: TT NEWS AGENCY/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
16.03.2021.
u 11:31

Njemačka, Francuska i Italija rekle su u ponedjeljak da će prestati primjenjivati AstraZenecino cjepivo protiv COVID-19

Švedska i Latvija objavile su u utorak da privremeno zaustavljaju cijepljenje protiv COVID-19 AstraZenecinim cjepivom, dok stručnjak upozorava da bi ta odluka mogla biti "katastrofalna".

Dvadesetak zemalja donijelo je odluku o privremenoj obustavi cijepljenja AstraZenecom.

Švedska i Latvija posljednje su nizu zemalja koje su zaustavile cijepljenje. Prije su to učinile Njemačka, Francuska, Španjolska, Danska, Norveška, Nizozemska, Cipar, Rumunjska, Bugarska, Portugal, Slovenija, Irska i Island. Austrija je suspendirala seriju cjepiva koja je izazvala pojavu ugrušaka. Istom serijom ne cijepe niti u Litvi i Estoniji.

Izvan Europe cijepljenje su prekinule Indonezija i Venezuela, te Kongo i Tajland.

Čeka se istraga EMA-e

"Švedska javna zdravstvena agencija odlučila je obustaviti AstraZenecino cjepivo dok ne bude gotova istraga Europske agencije za lijekove (EMA) o nuspojavama na koje se sumnja", navodi u izjavi zdravstvene agencije.

Danska i Norveška objavile su izolirane slučajeve krvarenja, krvnih ugrušaka te niskog broja trombocita nakon cijepljenja  AstraZenecinim cjepivom.

Švedska agencija za medicinske proizvode rekla je u ponedjeljak da je među osobama cijepljenim AstraZenecinim cjepivom u 10 slučajeva zabilježeno da osobe imaju krvne ugruške, a u jednom slučaju da osoba ima niski broja trombocita, ali ne u kombinaciji.

Latvijske vladine zdravstvene agencije u utorak su objavile "privremenu obustavu" u trajanju do dva tjedna uporabe AstraZenecina cjepiva u zemlji. 

Mjera je "dodatni oprez" dok se cjepivo provjerava i nije povezana ni s kakvim problemima nakon njegove primjene u Latviji, ističu agencije u izjavi.

"Odluka se temelji na izvješćima pojedinih država Europske unije o tromboemboliji i sličnim slučajevima uočenima u različito vrijeme nakon primanja cjepiva", rekli su.

"Do danas nema podataka o uzročnoj vezi između cijepljenja i ozbiljnih zdravstvenih problema", navode latvijske zdravstvene agencije.

Švedska i Latvija pridružile su se nizu zemalja koje su obustavile cijepljenje cjepivom AstraZenece. Ranije, u utorak, takvu je odluku donio Cipar, a kasno u ponedjeljak Luksemburg. Venezuela je objavila da neće odobriti to cjepivo. 

Njemačka, Francuska i Italija rekle su u ponedjeljak da će prestati primjenjivati AstraZenecino cjepivo protiv COVID-19 nakon što je nekoliko zemalja prijavilo ozbiljne nuspojave, a Svjetska zdravstvena organizacija rekla je da nema dokaza o povezanosti.

Profesor eksperimentalne medicine londonskog Imperial Collega rekao je da bi odluka o privremenoj obustavi cijepljenja AstraZenecinim cjepivom mogla biti "katastrofa".

"Mislim da je to katastrofa za cijepljenja u Europi koja su u nekim zemljama na pomalo nesigurnom terenu", kazao je.

On je rekao da se ne trebaju brinuti oni koji namjeravaju primiti to cjepivo i dodao je kako je jasno da koristi cijepljenja premašuju moguću zabrinutost zbog prilično rijetke pojave krvnog ugruška.

 

Komentara 42

Avatar KORONAŠ
KORONAŠ
11:36 16.03.2021.

Jedino mi ustrajemo jer u suprotnom nebi imali čime cjepiti ovce, pošto smo kupili hektolitre ove splačine.

DU
Deleted user
11:43 16.03.2021.

Bit će zabavno slušati Beroša kako je to sve struka, struka, struka... Kujundžić je bio svemirski za ovog...

Avatar Primarius
Primarius
11:37 16.03.2021.

Kardelj će zaustaviti cijepljenje kad komitet, pardon komisija o tome odluči.....jugoslavenska škola

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije