Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbor građana

Petrolkoks prijeti zdravlju naše djece i zagađuje okoliš

'07.01.2013., Cerje Tuzno, Gradjani Cerja Tuznog i okolnih mjesta organizirali su zbor gradjana zbog zagadjenja koja prouzrokuje obliznja ciglana koja spaljuje petrolkoks Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
'Marko Jurinec/PIXSELL'
08.01.2013.
u 16:57

Građani: Nemamo ništa protiv vlasnika ciglane i ne želimo ga otjerati. želimo proizvodnju i radna mjesta, ali mora znati da sve treba biti po zakonu i propisima

Nećemo dopustiti da nas se truje i da se uništava naša zemlja. Mi želimo raditi i živjeti u čistom okolišu, jesti čistu salatu i pitu zdravu vodu. Nemamo ništa protiv vlasnika ciglane i ne želimo ga otjerati. Želimo radna mjesta, ali neka se sve radi po zakonu i propisima. Takvu poruku uputilo je tristotinjak mještana iz naselja Cerje Tužno, Tužno, Greda, Selnik, Maruševec, Lukavec i Gačice s prosvjednog zbora održanog u povodu najave vlasnika Ciglane Cerje Tužno da će kao energent u proizvodnji ubuduće koristi i petrol-koks.

Karolina Fijačko, predstavnica mještana, rekla je da ciglana za prelazak na petrol-koks nije dobila potrebne dozvole i nije postavila uređaje koji bi spriječili onečišćenje okoliša i ugrožavanja zdravlja ljudi. Mještani su povicima i negodovanjem dočekali vijesti koje upućuju na sumnju u zakonit rad inspekcijskih službi koje su više navrata zvali u pomoć.

Stjepan Kundija, jedan od organizatora skupa, rekao je kako je najteže mještanima koji žive neposredno uz ciglanu čiji su balkoni i dvorišta puna crne prašine.

- Jedina prednost petrol-koksa je to što je visokoenergetski vrijedan, ali sve ostalo je loše. Vlasnici ciglane su, unatoč obećanju da će u proizvodnji cigle korisit samo plin, nastavili dovoziti petrlo-koks. To su radili u više navrata tijekom prosinca. Ciglana nije ishodila ni jednu potrebnu dozvolu za rad na petrol-koks pa ni za dograđene objekte. Kako je to moguće? - pita se Kundija.

Zabrinutim mještanima obratila se i Ivanka Medven, predstavnica Ciglane, koja je odbacila sve optužbe mještana da ciglana onečišćuje okoliš i truje mještane. Rekla je da imaju sve potrebne dozvole za rad i korištenje petrol-koksa u proizvodnji.

- Trenuto smo u testnoj fazi i vršimo sva potrebna mjerenja o utjecaju na okoliš. Vlasnik je odlučio da će u proizvodnji koristiti samo 30 posto petrol-koks, a ostatak će se pokrivati plinom. Odustat ćemo od petrol-koksa ako ne dobijemo okolišnu dozvolu. Mjerenja smo radili i sve je u granicama normale. Nije točno da se petro-koks ne koristi u zemljama Europske unije i njegova upotreba u Hrvatskoj je legalna - rekla je Ivanka Medven često prekidana povicima ogorčenih mještana koji su na skup došli s cijelim obiteljima pa čak i malom djecom.

Mještani na mnoga pitanja, kao što su otkazi i šikaniranje radnika koji rade u ciglani, te zašto obolijevaju od najtežih bolesti ako je sve čisto, nisu dobili odgovore.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije