Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KLJUČNE INFORMACIJE

Otkriveno kako Ukrajinci uspijevaju ubiti toliko ruskih generala – imaju tajnog pomagača

FILE PHOTO: Germany to supply Ukraine with Gepard anti-aircraft tanks of the German armed forces Bundeswehr for first time
Foto: Christian Charisius/REUTERS
1/5
05.05.2022.
u 09:21

Washington je navodno Ukrajini dostavio pojedinosti o očekivanim kretanjima ruskih trupa i lokaciji te dao druge pojedinosti o ruskom mobilnom vojnom stožeru, a Ukrajina je tu pomoć kombinirala s vlastitim obavještajnim podacima za izvođenje topničkih napada i drugih napada u kojima su ubijeni ruski časnici

Tijekom cijele ruske invazije Ukrajinci pružaju mnogo veći otpor nego što su to vojni analitičari procjenjivali. Amerikanci su još na samom početku rata procjenjivali da bi Kijev mogao pasti u samo 96 sati. To se nije dogodilo, a ukrajinske snage uspjele su usporiti, pa i odbiti ruske prodore na više bojišta, što je kontinuirano podizalo moral Ukrajincima. Istodobno ruska je strana često djelovala kao da gubi moral, a tome u prilog išla je i očita ukrajinska misija da nanese što veće žrtve i u visokom časničkom kadru ruske napadačke vojske.

Ukrajinci se svako malo hvale kako su smaknuli još jednog ruskog generala, a nedavno je ranjen čak i vrhovni zapovjednik ruske vojske kojeg je Putin također bio poslao u Ukrajinu. A kako su Ukrajinci bili tako uspješni u lociranju i likvidiranju visokih meta? Po svemu sudeći, imali su ključnu pomoć od tajnog saveznika – Amerike. 

Sjedinjene Američke Države pružile su obavještajne podatke koji su pomogli ukrajinskim snagama da ubiju više ruskih generala, izvijestio je New York Times pozivajući se na visoke američke dužnosnike. Navode kako je pomoć u lociranju meta dio tajnih napora Bidenove administracije da Ukrajini pruži obavještajne podatke na bojištu u stvarnom vremenu.

Foto: Reuters/Pixsell

Washington je navodno Ukrajini dostavio pojedinosti o očekivanim kretanjima ruskih trupa i lokaciji te dao druge pojedinosti o ruskom mobilnom vojnom stožeru, a Ukrajina je tu pomoć kombinirala s vlastitim obavještajnim podacima za izvođenje topničkih napada i drugih napada u kojima su ubijeni ruski časnici. Ukrajinski dužnosnici rekli su da su ubili oko 12 ruskih generala. To je brojka koja je zaprepastila vojne analitičare. 

Bidenova administracija pokušava maksimalno pomoći Ukrajincima, a istodobno moraju se brinuti da ne izazovu još veći sukob. 

Amerikanci ni neslužbeno ne žele otkriti kako su došli do informacija o kretanju ruskih generala niti do lokacija njihovih isturenih položaja. No, poznato je da američke službe imaju pristup cijelom nizu izvora i tehnoloških rješenja, uključujući i tajne i komercijalne satelite koji mogu pratiti kretanja ruskih trupa. 

Američkom ministru obrane Lloydu J. Austrinu III. proteklog je mjeseca čak izletjela jedna rečenica koja mnogo toga otkriva. Naime, rekao je: "Želimo oslabiti Rusiju do te mjere da ne može više raditi takve stvari kao što je invazija na Ukrajinu." 

Upitan da odgovori na koji način američke tajne službe pomažu Ukrajincima, glasnogovornik Pentagona John F. Kirby samo je rekao: "Ne možemo govoriti o detaljima takvih informacija. Recimo samo da pomažemo Ukrajini s informacijama koje im mogu pomoći da se brane", piše New York Times. 

Naknadno je New York Times izvijestio da su američki dužnosnici opovrgnuli podatak da izravno pomažu Ukrajincima s ciljem targetiranja visokih ruskih časnika: "Informacije koje dijelimo s Ukrajincima ne dijele se s namjerom da se ubijaju ruski generali", izjavila je Adrienne Watson, glasnogovornica američkog Vijeća nacionalne sigurnosti. 

VIDEO Žestoki ruski napad na Azovstal

Ključne riječi

Komentara 15

Avatar Payback
Payback
10:38 05.05.2022.

Ruske nuklearne rakete su u Königsberg u. Pa zašto ne i bile i nato rakete nešto bliže Rusije?

IS
istina00
10:23 05.05.2022.

pali su za putinovu "slavu". njihove obitelji sigurno su "oduševljene"

Avatar Idler
Idler
10:00 05.05.2022.

A morti im Putler prek dvostrukog agenta dojavi....kojeg se misli rješit 😊

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije