Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mađari oslobodili Hernadija

Odvjetnik:
 Ovo sada gotova je stvar. Krećemo u pravnu bitku da RH odbaci progon

15.10.2013. Tiszaujvaros, Madjarska - Madjarski premijer Viktor Orban i predsjednik Uprave MOL-a Zsoltan Hernadi, za kojim je raspisana Interpolova tjeralica, otvorili su novi pogon butadiena u tvornici Tiszai Vegyi Kombinat.  Photo: Boris Scitar/Vecernji
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
03.12.2014.
u 20:49

Hernadijev odvjetnik: Pa što ako i jest manevar? Je li zakonito? Jest!

– Ovo sada gotova je stvar. Presuđena. Res iudicata. Šef MOL-a Zsolt Hernádi je slobodan, a sad krećemo u pravnu bitku da Hrvatska odbaci kazneni progon. Na našoj su strani temeljni ugovori o osnivanju Europske unije koji kažu da se istoj osobi za presuđenu stvar u jednoj državi ne može ponovno suditi u drugoj. Sve je čisto, sud u Mađarskoj koristio je apsolutno iste dokaze koje ima sud u Hrvatskoj. Odbije li Hrvatska odbaciti progon, ruši postulate Unije. U krajnjem slučaju, Hrvatsku možemo tužiti Europskom sudu, no o tome još ne želimo razmišljati – govori nam mađarski odvjetnik predsjednika uprave MOL-a Péter Zamecsnik. Netom prije, Prizivni sud u Budimpešti donio je odluku koja je za mnoge, pa i za hrvatskog ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, bila očekivana. Potvrdili su presudu tamošnjeg Općinskog suda kojom se Hernadi oslobađa optužbe za prijevaru i pronevjeru koju je protiv njega podigla jedna od dioničarki, Ilona Banhegyi. Ona je u prosincu 2013. tužila Hernádija da dioničare nije obavijestio o istrazi u Hrvatskoj zbog korupcije i kako je taj slučaj utjecao na pad dionica MOL-a te da je zbog njega izgubila profit.

– Baš me čudi da je oslobođen – komentirao je ironično Vrdoljak

Mađarska logika

Hrvatsko pravosuđe Hernádija tereti da je podmitio bivšeg premijera Ivu Sanadera s deset milijuna eura kako bi osigurao da MOL preuzme upravljačka prava u Ini te je za njim raspisana međunarodna tjeralica i europski uhidbeni nalog. Pripremno ročište krajem prošlog mjeseca odgođeno je do 8. prosinca, a Hernádiju bi se trebalo suditi u odsutnosti. U međuvremenu, mađarski odvjetnik ima plan.

– Čekamo pisano rješenje Suda, potom ga prevodimo na hrvatski i u suradnji s hrvatskim kolegama pokrećemo postupak u Hrvatskoj da protiv Hernadija prekinu postupak – najavljuje Zamecsnik.

Logika mađarske obrane je sljedeća: nakon što je USKOK poslao mađarskim kolegama opsežnu dokumentaciju u slučaju Hernádi, tamošnji je tužitelj proveo istragu i zaključio kako nema dokaza da se pokrene postupak, ali i da se Hernádija izruči Hrvatskoj. Nakon toga, protiv šefa MOL-a privatnu tužbu podnosi dioničarka, nezadovoljna nalazima mađarskog tužiteljstva.

– I Općinski i Prizivni sud koristili su iste dokaze koje koristi hrvatska strana u slučaju Hernadi i koje je USKOK poslao mađarskim kolegama – poentira odvjetnik. Na pitanje o špekulacijama da je suđenje u Mađarskoj pravni manevar kako bi se izbjeglo suđenje u Hrvatskoj, odmahuje glavom.

– Pa dobro, što i da jest... Je li sve zakonito? Je li tužiteljica bila nezadovoljna odlukom tužiteljstva? Bila je. Je li po zakonu imala pravo podnijeti privatnu tužbu? Imala je. Je li mađarski sud donio neovisnu odluku? Donio je – ipak popušta. Inzistira na neovisnosti mađarskog pravosuđa, za razliku od hrvatskog.

– Pokretanje pripremnog ročišta, a da okrivljeniku nije uručen poziv nečuven je postupak. Isto kao i to da je hrvatska strana zanemarila tisuće stranica dokaza koje im je poslao mađarski tužitelj. Moj je dojam da politika u Hrvatskoj utječe na pravosuđe. Pa političari govore da se presudom Sanaderu vraćaju upravljačka prava nad Inom – inzistira Zamecsnik.

Spasili smo Inu

Što je krivo ako se pravomoćna presuda Sanaderu koristi kao dokaz da su upravljačka prava otišla MOL-u kao produkt korupcije?, pitamo.

– Hrvatska javnost ne zna da je Ina 2007. i 2008. bila pred bankrotom. MOL je uložio novac i spasio Inu u zamjenu za upravljačka prava. I to je to. Argumentacija suca Turudića u Sanaderovu slučaju smiješna je. Osuđen je bez dokaza – nastavlja.

S druge strane, mađarska je država proglasila Hernádija osobom od nacionalnog interesa. Zar to nije politika?, pitamo Zamecsnika. 

– Dobro, hajde, možda ste u pravu – ipak priznaje mađarski odvjetnik: – Možda možemo reći da obje države u ovim slučajevima imaju političkog interesa i utjecaja.

>> Mađarski sud oslobodio Zsolta Hernadija optužbi za pronevjeru i korupciju

Komentara 57

TC
Tchongee
21:13 03.12.2014.

Mozda je u pravnom smislu pobedili madjari ali lako mozete uzeti INU nazad. Samo trebate pratiti logiku diktatora Orbana. On u madjarskoj uzima sve privatizirane tvorke nazad. Prvo sa extra porezima im odizima profit, ako jos ne pristaju za prodaju (za bagatel cenu) izmislja jos neki porez (telekom sektor u madjarskoj vec placa 5 novih poreza, vodafon i ostali su u gubitku). Samo je pitanje vremena kad ponude Orbanu da otkupi tvrtke. Tako je vec otkupljen 50-70% banaka, elektroprivreda, Eon, vodovodi, itd. Samo trebate nametnuti godisnje 2-4 mrd kuna poreza pa ce vam madjari nuditi da kupite INU.

Avatar airbizz
airbizz
21:05 03.12.2014.

možda mađarski zakon ne prikazuje 10 milijuna eura datih sanaderu za prodaju dionica molu kao korupciju.možda je u njihovom zakonu to lobiranje.prema tome,ovaj slučaj nije isti pred mađarskim i hrvatskim zakonom. kako se uopće moglo suditi u mađarskoj,kad je kaznenoo dijelo korupcije i protuzakonitog sklapanja ugovora počinjeno na teritoriju hrvatske?

SV
svitilnik
21:01 03.12.2014.

Vođa republikanaca u američkom Senatu , senator McCain, uputio je ovih dana puno ružnih riječi u vezi načina upravljanja mađarske vlade. Amerikanci su šestoricu njihovih dužnosnika koji su osumnjičeni za korupciju proglasili nepoželjnim u SAD-u

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije