Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UMJETNA INTELIGENCIJA

Odgovor na ChatGPT: Googleov Bard upravo postao dostupan u Hrvatskoj i na hrvatskom jeziku

FILE PHOTO: The logo for Google LLC is seen at the Google Store Chelsea in Manhattan, New York City
Foto: Andrew Kelly/REUTERS
1/3
13.07.2023.
u 09:00

Bard vam može pisati i mailove, odgovarati na pitanja (iako možete dobiti i netočan odgovor), a za razliku od ChatGPT-ja koji je treniran na ranije snimljenim podacima i tekstovima, Bard je u realnom vremenu povezan s internetom

Googleov model umjetne inteligencije Bard od danas je dostupan i u Hrvatskoj, kao i u većini Europe i svijeta. Najkraće rečeno Bard je Googleov odgovor na megapopularni chatbot ChatGPT koji je osvojio svijet ove godine, ali je i drugačiji i potencijalno sveobuhvatniji. Google gleda na Bard kao na veliko proširenje svoje slavne tražilice.

S Bardom možete razgovarati, planirati događaje poput rođendanskih poslova i vikend avantura, ali i razvijati poslovne ideje, kodirati. Bard vam može pisati i mailove, odgovarati na pitanja (iako možete dobiti i netočan odgovor), a za razliku od ChatGPT-ja koji je treniran na ranije snimljenim podacima i tekstovima, Bard je u realnom vremenu povezan s internetom. 

"Razvili smo Bard jer želimo korisnicima pomoći da istražuju svoju znatiželju i prošire svoju maštu. Želimo da Bard pokrene vaše ideje, ne samo da vam odgovara na pitanja, nego da vam iz pomogne izgraditi", poručuju iz Googlea. 
 
Google je lansirao Bard još u ožujku, ali lansiranje je bilo odgođeno za Europu, sve do danas kada je Bard proširen na većinu svijetu i sada daje odgovore na preko 40 jezika (arapski, kineski, njemački, španjolski, hindi...), uključujući i na hrvatskom jeziku. Bard možete pronaći na adresi bard.google.com.

Bardove odgovore sada možete i slušati pa može biti i koristan alat za učenje pravilnog izgovor riječi na različitim jezicima. Novosti su i da se sada može birati kakvu vrstu tona i stila u odgovori želite od Googleovog AI chatbota: jednostavan, dugačak, kratak, profesionalni ili ležeran (ova mogućnost je zasad dostupna samo na engleskom jeziku, ali Google je planira proširiti i druge jezike). 

VEZANI ČLANCI:

Iz Googlea priznaju da postoji mogućnost da Bard daje korisnicima i netočne odgovore, ali ističu da je će sustav ućiti i od korisnika i njihovih prijava. 

"Pripremali smo odgovorno lansiranje Barda u Europi, i pritom smo surađivali sa stručnjacima, zakonodavcima i regulatorima. Učinili smo sve da odgovorno koristimo informacije koje nam korisnici pruže. Kada komunicirate s Bardom, Google skuplja podatke iz vašeg razgovora, vašu lokaciju i reakcije, kako bismo poboljšali i dalje razvili uslugu, proizvode i našu tehnologiju strojnog učenja. Bard je eksperimentalna tehnologija koja ponekad može davati netočne tvrdnje na pitanja korisnika. Ako korisnici dobiju netočan odgovor ili odgovor za koji im se čini da nije siguran ili doživite neki problem, imat će jednostavan način da nam to prijave. Također, korisnici mogu birati koliko dugo žele da Bard sačuva podatke iz njihove konverzacije. Po defaultu ih Google spreman na 18 mjeseci, ali možete to promijeniti i na 3 mjeseca ili 36 mjeseci. A možete izabrati i da se ništa ne snima i u potpunosti izbrisati svoju aktivnost s Bardom. Koristimo odgovore čovjeka i procjene korisnika kako bismo poboljšali naše sustave", kažu iz Googlea za Večernji list. 

Novost je da od danas Bard radi i sa fotografijama. Naime, Google je s Bardom intergrirao svoju tehnologiju Lens kojom preko mobitela možete dobivati informacije što vidite na fotografije poput identificiranja povijesnih zgrada i atrakcija, biljaka i slično. Tako, sada ćete moći ubaciti fotografiju u Bard, recimo fotografiju nekog poklona, a Bard vam može pomoći sastaviti popratnu poruku koju želite staviti uz vaš poklon (ova usluga je zasad dostupna samo na engleskom jeziku). 

Kao i u ChatGPT4 i u Bardu možete kodirati i to je dostupno u više od 40 jezika. To uključuje i prevođenje kodova, pronalaženje grešaka u kodu, kao i pojašnjavanje koda (red po red). Također, možete i s drugim korisnicima dijeliti svoje razgovore s Bardom. 

VIDEO Iznenadne uplate s Googlea: Greškom im sjeo novac na račun, nekima je i ostao

Komentara 4

DU
Deleted user
09:07 13.07.2023.

Tja, kaj se more. Još jedna igračka od koje mi tzv. obični mali ljudi nećemo imati koristi ni koliko je crno pod noktom, pa to ti je bolan ne bio.

PV
prcko.vita
10:20 13.07.2023.

Nemojte da pitate tu umjetnu inteligenciju kako se zove čovjek koji kupuje plin po skupljoj a onda prodaje po jeftinoj cijeni, jer nije još uvijek toliko inteligentna da to razumije. Samo će vam se računalo bezveze pregrijati i osigurač će vam iskočiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije