Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Čim su vam skinuli hlače bez naloga ušli su u crveno'

Naravno, nikakav papir o obavljenom pregledu nisam dobio. Nije potreban za tako nešto. A ovaj slučaj ne vode kao pretragu za što je pak potrebna potvrda.
03. lipnja 2020. u 15:30 29 komentara 17682 prikaza
Novinar Večernjaka kojeg su do gola skinuli na granici: Čim vam to naprave ušli su u crveno
Foto: VL/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Policija kaže da su sve radili sukladno zakonu. I da mi nisu povrijeđena temeljna ljudska prava i slobode. Samo da budemo na čisto, skinuli su me do gola na granici na Kleku neki dan.

ZADIRANJE U PRIVATNOST Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete

Razlog – imao sam uz sebe filtere i rizle. Za duhan. Što sam naglasio policajcu koji me odveo u sobičak u sklopu granice. Valja istaknuti i da niti u jednom trenutku nisam rekao da sam novinar ili urednik. Bio sam građanin kao i svaki drugi koji dođe na granicu.

Idemo redom. Počeli su pregled automobila, starog Punta. Nemam ništa protiv toga, neka rade svoj posao. Onda me je policajac odveo u onaj sobičak i tek je tamo pronašao svoj razlog za pretres, već spomenute filtere i rizle. Dakle, od tog trenutka je mogla početi njegova "sumnja" da nešto posjedujem.

Za pregled nije potreban nalog, ali ako utvrde sumnju onda moraju zatražiti nalog od nadležnog suda – pojasnio je odvjetnik Ljubo Pavasović-Visković. U mom slučaju, objašnjava odvjetnik, trebali su stati i tražiti nalog čim su im se rizle i filteri učinili sumnjivima. Nisu to napravili.

Novinar Večernjaka kojeg su do gola skinuli na granici: Čim vam to naprave ušli su u crveno
1 / 4

Skidanje do gola je definitivno pretraga, a ne pregled. Znači trebao im je nalog. Čim su vam skinuli hlače ušli su u crveno – objašnjava Pavasović-Visković. Pojasnio je i kako ide procedura. Ako policajac vizualnim pregledom nešto pronađe u autu ili na meni, sve je riješeno, uhvaćen sam s prstima u pekmezu. No, ako pronađu bilo što na mjestu koje nije automatski vidljivo, nego je skriveno, a za to nemaju nalog, onda oni, policajci, u svojim rukama imaju nešto što se zove nezakonit dokaz. A taj ne prolazi na sudu.

Dakle, da je policajac i pronašao nešto u mojim gaćama, bez naloga to mu ne bi vrijedilo. Zašto me je onda skidao, ne znam.

Užasno je fluidna ta granica između pregleda i pretrage. Tu ni pravna struka još nije na čisto. Ali u vašem slučaju, u slučaju pretrage osobe sigurno su prešli zakonsku liniju – kaže Pavasović-Visković.

Naravno, nikakav papir o obavljenom pregledu nisam dobio. Nije potreban za tako nešto. A ovaj slučaj ne vode kao pretragu za što je pak potrebna potvrda.

Aircash Uspješni Prvi hrvatski fintech širi poslovanje na tržišta EU: Našu aplikaciju koristi više od 100.000 ljudi, a integrirani smo s velikim hrvatskim kompanijama

Netko je u ovoj priči ušao u crveno. Ja znam da ja nisam. Pitanje je samo koliko ljudi je doživjelo ovako nešto na granici. Bilo kojoj granici. Tu brojku ćemo teško saznati jer, kao što vidite, ne bilježi se broj "pregleda". Izuju vas, skinu, gurnu ruku u svaki kutak odjeće i auta, kažu da pokupite svoje stvari i puste dalje. A oni malo kulturniji vam požele sretan put i ugodan odmor.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Tko želi biti Milijunaš
GRIJEH ILI SRAMOTA?
Svi govore o tome! Je li u sinoćnjem 'Milijunašu' jedno pitanje imalo dva točna odgovora?
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
SAZNAJTE ISTINU
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
 • Avatar rubinet
  rubinet:

  Puna potpora hrvatskoj graničnoj policiji.

 • Plan2:

  Čemu cenzura, demokratičari?

 • Tito sveti:

  Granicna policija ima veca prava od bilo koga u drzavi i njihovo je da te pregledaju posto izgledas kao hasoman i sitni diler droge A tko bi ti i vjerovao da si urednik vecernjeg lista u starom puntu i tako ... prikaži još!o neokupan A da si nesto prosvercao kraj njih sutra bi bilo u clanku kak ne rade svoj posao