Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UŽIVO: RAT U EUROPI

Zaharova poslala jasnu poruku; Amerikanci šalju Ukrajini još naprednih zračnih sustava

A truck carries a damaged tank, amid Russia's attack on Ukraine, in Donetsk region
Foto: ZOHRA BENSEMRA/REUTERS
1/21
Autori: Vecernji.hr, Hina
10.10.2022.
u 23:54

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovio je u nedjelju navečer svoje stajalište da je nemoguće pregovarati s Rusijom jer njezin terorizam na državnoj razini onemogućava pregovore.

Ruski predsjednik Vladimir Putin trebao bi sazvati Vijeće za nacionalnu sigurnost nakon subotnje eksplozije koja je djelomično uništila Kerčki most, izgrađen posebno po Putinovom nalogu i koji povezuje Krim s Rusijom. Ukrajina nije izravno preuzela odgovornost za napad. Rusija je zbog napada na most krenula u ponedjeljak ujutro u omazdu. Nakon nekoliko mjeseci mira, napadnut je Kijev u kojem je ubijeno nekoliko ljudi, a raketirani su i Lavov, Žitomir, Dnjepar, Zaporožje... 

Tijek događaja

23:47 - Mrežne stranice nekoliko velikih američkih zračnih luka nakratko su bile onesposobljene u ponedjeljak pošto je skupina proruskih hakera pozvala na njihovo hakiranje.

Mrežne stranice su bile na meti napada uskraćivanjem usluge (DDoS) koji se sastoji u tome da se informatički sustav napada tako da ga se zatrpa porukama ili zahtjevima za spajanje.

Napadnuto je nekoliko zračnih luka, među kojima u Chicagu, Los Angelesu, Atlanti i New Yorku.

Napadi su se dogodili pošto je skupina proruskih hakera poznata pod imenom "Killnet" objavila popis njihovih internetskih stranica i pozvala svoje pristaše da ih napadnu.

Nije prijavljen poremećaj u radu zračnih luka, a operacija je naštetila samo web sučelju namijenjenom korisnicima, na kojemu su inače navedene informacije o letovima i o uslugama.

Čini se da većina mrežnih stranica napadnutih zračnih luka sada normalno radi.

Killnet je preuzeo odgovornost za prošlotjedne cyber napade na službene mrežne stranice američke vlade.


23:35 - Američki predsjednik Joe Biden obećao je ukrajinskom predsjedniku Volodomiru Zelenskom da će Sjedinjene Američke Države (SAD) Ukrajini osigurati napredne zračne sustave, nakon što su u ponedjeljak zabilježeni razorni raketni napadi iz Rusije. 

Biden je telefonski razgovarao sa Zelenskim kako bi ga uvjerio da SAD kontinuirano podržava Ukrajinu i kako bi osudio "besmislene napade" iz Rusije kojima su mete bili civili.

"Predsjednik Biden obećao je da će Ukrajini nastaviti pružati potporu potrebnu da se obrani, uključujući i napredne sustave protuzračne obrane", stoji u priopćenju Bijele kuće nakon telefonskog razgovora.

Biden je također rekao Zelenskom da će SAD i njihovi saveznici i partneri nastaviti nametati Rusiji troškove, "smatrati Rusiju odgovornom za njezine ratne zločine i zvjerstva te pružati Ukrajini sigurnosnu, gospodarsku i humanitarnu pomoć", priopćila je Bijela kuća.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače, SAD je osigurao sigurnosnu pomoć u vrijednosti od 16,8 milijardi američkih dolara  Ukrajini te nametnuo ekonomske sankcije Moskvi. 


22:56 -  Na hitnom sastanku Opće skupštine Ujedinjenih naroda, ukrajinski veleposlanik Sergej Kislitsija rekao je da je Rusija "teroristička država" i da je njezina aneksija ukrajinskih regija "egzistencijalna prijetnja" povelji UN-a.

“Rusija je još jednom dokazala da je teroristička država koju treba odvratiti na najjače moguće načine”, rekao je Kyslytsya.


22:50 -  Čelnik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Mohamed bin Zajed al-Nahjan otputovat će u utorak u Rusiju kako bi se sastao s predsjednikom Vladimirom Putinom, izvijestila je u ponedjeljak državna novinska agencija UAE-a, prenosi Reuters.

Ministarstvo vanjskih poslova UAE-a priopćilo je kako je cilj posjeta pomoći u postizanju "učinkovitih političkih rješenja" za ukrajinsku krizu, izvijestila je agencija WAM.

UAE nastoji "postići pozitivne rezultate za vojnu deeskalaciju, smanjiti humanitarne posljedice i postići političko rješenje za postizanje globalnog mira i sigurnosti", dodalo je ministarstvo.


22:06 -   Broj poginulih u ruskim raketnim napadima diljem Ukrajine u ponedjeljak popeo se na 14, objavila je Ukrajinska državna služba za hitne slučajeve.

REUTERS/Gleb Garanich Photo: GLEB GARANICH/REUTERS
Foto: GLEB GARANICH/REUTERS, ilustracija

Naveli su kako je 97 osoba ozlijeđeno, dok je više od 1000 zaposlenika hitne pomoći uključeno u spasilačke napore.


21:58 -  Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova kazala je da su pozivi Washingtona za mirovne pregovore u Ukrajini licemjerni. Ona se, naime, osvrnula na raniju izjavu glasnogovornika američkog Vijeća sigurnosti Johna Kirbyja u kojoj je on kazao da je izlaz iz situacije u Ukrajini trebao biti kroz diplomaciju te da Washington ne vidi ozbiljne namjere Rusije da pregovara s Kijevom.

"Iza ovih lažnih poziva na mir ne stoji ništa osim licemjerja i loše prikrivenog pokušaja kako bi se nastavila borba kako bi nam se nanio 'strateški poraz'", rekla je Zaharova i dodala: "Još jednom ponavljamo, posebno za Amerikance: ciljevi koje smo postavili u Ukrajini bit će postignuti".


21:43 -  Kako se ratu ne nazire kraj, ukrajinske vlasti već su upozoravale na ruske napade na kritičnu infrastrukturu i pripremale se za sumornu zimu. Napadi u ponedjeljak povećali su te strahove. 

Ukrajinska vojna obavještajna služba objavila je da je glavni cilj napada bio uništavanje termoelektrana te "stvaranje panike među Ukrajincima i zastrašivanje europske javnosti".

Ben Hodges, umirovljeni general i bivši zapovjednik američkih snaga u Europi, rekao je da intenzitet i obujam napada ukazuju na to da su oni bili planirani prije eksplozije ovog vikenda na mostu koji povezuje Rusiju i anektirani Krim. 

"Ispaliti onoliko projektila koliko su to danas učinili, to nije nešto što se odlučite učiniti kad se ujutro probudite", rekao je Hodges za Reuters. 

Rat je nanio veliku štetu energetskoj mreži, a nuklearna elektrana Zaporižja u južnoj Ukrajini je u "hladnom gašenju" nakon što su je okupirale ruske snage.

Ta nuklearna elektrana proizvodi otprilike petinu električne energije u Ukrajini. 


21:02 -  Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev nalazi se već više od pola godine na popisu traženih osoba koji su sastavili ukrajinski sigurnosni dužnosnici, objavila je u ponedjeljak ukrajinska sigurnosna služba SBU.

U priopćenju se navodi da je Medvedev, sada zamjenik predsjednika ruskog Vijeća nacionalne sigurnosti, tražen na temelju dijela kaznenog zakona koji se bavi pokušajima potkopavanja teritorijalnog integriteta Ukrajine i nepovredivosti njezinih granica. Na popisu je većina članova ruskog Vijeća sigurnosti.

Photo: SPUTNIK/REUTERS
Foto: SPUTNIK/REUTERS

Za sada se ne zna zašto ukrajinske vlasti nisu ranije objavile ovu informaciju ili zašto su je sada objavile.

U priopćenju se navodi da su se na tjeralici našli i drugi istaknuti Rusi, uključujući ministra obrane Sergeja Šojgua, Vjačeslava Volodina, predsjedatelja donjeg doma parlamenta, Valentinu Matvijenko, predsjedateljicu gornjeg doma, i Nikolaja Patruševa, tajnika Vijeća sigurnosti.

"Služba sigurnosti Ukrajine potvrđuje da je Dmitrij Medvedev, zamjenik čelnika Vijeća sigurnosti Rusije i bivši predsjednik države agresora, proglašen za traženu osobu", stoji u priopćenju SBU-a.


20:32 -  Poljske vlasti provjeravaju stanje skloništa pripremajući se za najgori mogući scenarij.

"Imamo 62.000 takvih objekata diljem zemlje. Vatrogasci provjeravaju u kakvom su stanju, jesu li opremljeni i jesu li sposobni za korištenje. Ako ne, poduzet ćemo korake da ih prilagodimo. Poljska nije bila ugrožena, ali se pripremala za najgori mogući scenarij", kazao je zamjenik poljskog ministra unutarnjih poslova Macieja Wąsika.


20:27 -  Ukrajinsko ministarstvo energetike priopćilo je da će od sutra morati prekinuti isporuku električne energije Europskoj uniji zbog današnjih raketnih napada koji su pogodili termoelektrane i trafostanice.

Prekid će pomoći Ukrajini da stabilizira vlastiti energetski sustav, navodi ministarstvo u izjavi na svojoj web stranici.


19:45 -  Američki predsjednik Joe Biden osudio je u ponedjeljak ruske raketne napade na ukrajinske gradove i obećao da će zajedno sa saveznicima nastaviti nametati troškove Moskvi.

"Sjedinjene Države oštro osuđuju današnje ruske raketne napade diljem Ukrajine, uključujući na Kijev. U tim su napadima ubijeni i ozlijeđeni civili i uništeni su ciljevi bez vojne svrhe", naveo je Biden u priopćenju. 

Credit: Rod Lamkey / CNP
Foto: Rod Lamkey - CNP

"Oni još jednom pokazuju potpunu brutalnost nezakonitog rata gospodina Putina protiv ukrajinskog naroda", rekao je Biden.  SAD je pomogla Ukrajini s više od 16,8 milijardi dolara od početka ruske invazije 24. veljače i nametnula niz ekonomskih sankcija Moskvi. 

"Ovi napadi dodatno jačaju našu predanost da budemo uz ukrajinski narod koliko god je potrebno", rekao je američki predsjednik. 

"Zajedno s našim saveznicima i partnerima, nastavit ćemo nametati Rusiji troškove zbog njezine agresije, pozivati ​​Putina i Rusiju na odgovornost za zvjerstva i ratne zločine te pružati potporu potrebnu ukrajinskim snagama da brane svoju zemlju i svoju slobodu", dodao je


19:07 - Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova danas je najopštrije osudilo napade na Kijev i ostale gradove diljem Ukrajine.

Više o tome, pročitajte OVDJE


18:02 -  Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su pogodili "sve mete" u raketnom napadu na ukrajinsku vojsku, komunikacijsku i energetsku infrastrukturu. Podsjećamo, prema ukrajinskim vlastima, najmanje 11 ljudi je poginulo u današnjim napadima.

"Danas su ruske oružane snage izvele masivan napad visokopreciznim oružjem dugog dometa protiv ukrajinskih vojnih, komunikacijskih i energetskih ciljeva.    Cilj napada je postignut. Svi zadani ciljevi su pogođeni", naveli su na današnjoj konferenciji za medije.

Među ciljevima koji su pogođeni u Kijevu bili su popularni pješački i biciklistički most, glavno cestovno raskrižje pored sveučilišta i dječje igralište u parku, navodi The Guardian.



17:02 -  Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko oglasio se na Telegramu vezano uz današnje napade na njegov grad. Ustvrdio je da su "ruski barbari izveli veliki teroristički napad" na glavni grad i regionalna središta Ukrajine.

"U Kijevu je ujutro i tijekom dana pogođeno nekoliko područja. Konkretno, u centru grada. Pomahnitali agresor pogodio je i nekoliko objekata kritične infrastrukture glavnog grada", naveo je i objavio kako je prema trenutnim podacima poginulo 5 ljudi dok je 51 osoba ozlijeđena.

 

Upozorio je građane na prijetnju novih raketnih napada i savjetovao da slušaju upozorenja vlasti.


16:49 - Vijeće Europe dodijelilo je u ponedjeljak pritvorenom ruskom oporbenom političaru Vladimiru Kara-Murzi nagradu za ljudska prava Vaclav Havel zbog njegove hrabrosti u suprotstavljanju ruskom režimu.

Kara-Murza, koji ima i britansko i rusko državljanstvo i nosio je lijes na pogrebu američkog senatora Johna McCaina 2018., bio je bliski suradnik oporbenog čelnika Borisa Nemcova, ubijenog u središtu Moskve 2015.  Kara-Murza je 2015. pa ponovno 2017. godine iznenada obolio i pao u komu nakon što su ga, kako tvrdi, otrovale ruske sigurnosne službe. Moskva je zanijekala umiješanost.

Sada se nalazi u istražnom zatvoru zbog sumnje da je širio lažne informacije o ruskim oružanim snagama prema novom zakonu koji je donesen osam dana nakon početka invazije na Ukrajinu 24. veljače.


16:30 -  Ukrajinsko Ministarstvo obrane podijelilo je video vojnika koji obara rusku krstareću raketu.

"Raketni teror ne može slomiti Ukrajinu", napisalo je ministarstvo, prenosi The Kyiv Independent.

 


16:28 -  Glavni tajnik UN-a António Guterres rekao je da je "duboko šokiran" najraširenijim zračnim napadima Rusije od početka rata u Ukrajini, izjavila je njegov glasnogovornik Stephane Dujarric.

"Ovo predstavlja još jednu neprihvatljivu eskalaciju rata, a najveću cijenu, kao i uvijek, plaćaju civili", ustvrdio je Dujarric.


16:18 -  Nekoliko regija u Ukrajini ostalo je bez struje nakon današnjih raketnih napada. Regije Lavov, Poltava, Sumi i Ternopil ostale su bez struje, a opskrba je djelomično prekinuta u drugim područjima, navodi ukrajinska državna hitna služba.

Struja u gradu Sumi je u međuvremenu ponovno uspostavljena, a većina oštećene infrastrukture bit će popravljena do kraja dana, rekao je ukrajinski premijer, javlja BBC.

Ukrajinske vlasti traže od ljudi diljem zemlje da smanje potrošnju električne energije između 17:00 i 22:00 sata po lokalnom vremenu kako bi pomogli u upravljanju smanjenjem struje.


15:33 -  Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel nedvosmisleno je današnje napade Rusije karakterizirao na Twitteru kao ratne zločine.

"Ruski užasni napadi na Kijev i druge gradove diljem Ukrajine pokazuju očaj Kremlja. Ovi neselektivni napadi na civile su ratni zločini. Predani smopotpori Ukrajini i pozivanju ruskog režima na odgovornost", naveo i najavio razgovore s G7 državama. 

 


15:25 - Pogledajte snimke ruskih udara na Kijev


15:20 - Komentirajući masovne ruske napade na ukrajinske gradove, sigurnosni stručnjak i vojni analitičar Gordan Akrap ocjenjuje da ti napadi neće donijeti preokret u rusku korist u ratu koji se pretvara u ruski vojni poraz.

Više o tome, pročitajte OVDJE


14:25 - U Kijevu se oglasila nova sirena za zračnu uzbunu, objavio je novinar Illia Ponomarenko. 


14:20 - Zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije Dmitrij Medvedev oglasio se nakon novih brutalnih napada na Ukrajinu te istaknuo kako je "prva epizoda završena". 

>> OPŠIRNIJE


14:06 - Ministarstvo vanjskih i europskih poslova osudilo je današnje napade na Ukrajinu. 

- Najoštrije osuđujemo današnje napade na Kijev i ostale gradove diljem Ukrajine. Nažalost ovo je još jedan slučaj u kojemu će nedužni civili najviše osjetiti posljedice neopravdane ruske agresije. Hrvatska ponovno izražava potporu i solidarnost Ukrajini i ukrajinskom narodu - navodi MVEP. 


13:40 - Rumunjski ministar vanjskih poslova Bogdan Aurescu rekao je da je ruski projektil jutros pao 850 metara od rumunjskog veleposlanstva u glavnom gradu Ukrajine.

- Snažno osuđujem napade na civilne ciljeve u središtu Kijeva i drugim ukrajinskim gradovima, u očitom kršenju međunarodnog humanitarnog prava, što je rezultiralo gubitkom ljudskih života - naveo je na Twitteru. 


13:37 - Europska komisija u ponedjeljak je snažno osudila ruske napade na ukrajinske gradova u kojima stradaju civili i civilna infrastruktura, ističući da će za ratne zločine odgovorni morati položiti račune. Oglasili su se i brojni europski čelnici i dužnosnici. 

>> OPŠIRNIJE


12:42 - U napadu na Kijev pogođena je zgrada njemačkog veleposlanstva, potvrdio je glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova. 


12:21 - Kremlj je priopćio da su eksplozije koje su u ponedjeljak potresle Kijev dio onoga što naziva "specijalnom vojnom operacijom".

"Sve se događa u okviru specijalne vojne operacije", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov na pitanje novinara o eksplozijama u Kijevu. Nije komentirao jesu li napadi odmazda za napad na most koji je predsjednik Vladimir Putin nazvao "terorističkim" činom u televizijskim komentarima u nedjelju navečer.


12:16 - Ruski predsjednik Vladimir Putin potvrdio je jutrošnje napade na niz lokacija u Ukrajini.

U video obraćanju kazao je da su projektili dugog dometa pogodili energetske, vojne i komunikacijske objekte, prenosi BBC.

Obećao je "oštar" odgovor na sve daljnje "terorističke" akcije na ruskom teritoriju.


12:00 - Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko rekao je kako će Bjelorusija i Rusija rasporediti zajedničke vojne jedinice na zapadne granice zemlje. On je, naime, podsjetio da je imao sastanak jedan na jedan s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nakon neformalnog samita CIS-a u Sankt Peterburgu.

- S obzirom na pogoršanje situacije, dogovorili smo raspoređivanje skupine snaga Ruske Federacije i Republike Bjelorusije. Ovo je sve prema našim dokumentima. Ako razina prijetnje dosegne sadašnju razinu, počinjemo koristiti državnu uniju - kazao je Lukašenko. Istaknuo je kako se Rusija ne može nositi s još jednim sukobom, prenosi Belta. 

- Zadnje što im treba je još jedan sukob. Znate da imaju dovoljno problema. Stoga ne treba očekivati ​​veliki broj Oružanih snaga Ruske Federacije. Ali to će biti više od tisuću ljudi - ističe. 

- Molim vas, pripremite se uskoro ugostiti ove ljude i smjestiti ih gdje je to potrebno, prema našem planu. Bez pretjerivanja, održavajući stvari mirnima - naložio je ministru obrane.


11:53 - Rusija je preuzela odgovornost za brojne eksplozije koje su u ponedjeljak potresle ukrajinsku prijestolnicu.

Nekoliko ukrajinskih gradova je bez opskrbe strujom i vodom nakon udara, za koje Ukrajina kaže da su bili usmjereni na infrastrukturu i ljude. Rusi kažu da su napadi dio specijalne vojne operacije u Ukrajini. 


11:00 - Jedanaest važnih infrastrukturnih objekata u osam regija Ukrajine danas je pogođeno masovnim granatiranjem, rekao je ukrajinski premijer Denis Šmihalj. Jedna od prvih meta bila je dječje igralište, kazao je. 

- Do 11 ujutro oštećeno je 11 važnih infrastrukturnih objekata u osam regija i gradu Kijevu. Sada su neka područja odsječena. Treba se pripremiti na privremene prekide rasvjete, vodoopskrbe, komunikacija. Glavni cilj ovih ratnih zločinaca je posijati paniku, prestrašiti i ostaviti Ukrajince bez svjetla i grijanja - kazao je Šmihalj. 


10:36 - Ruski predsjednik Vladimir Putin sastao se sa svojim vijećem sigurnosti. Današnji sastanak bio je usredotočen na mobilizaciju 300.000 novih vojnika, najavljenu prošlog mjeseca.


10:32 - Najmanje 75 projektila ispaljeno je jutros na gradove diljem Ukrajine, rekao je zapovjednik ukrajinske vojske general Valerij Zalužnij. Od nih 75, 41 su oborile ukrajinske oružane snage.

- Teroristička zemlja izvodi raketne i zračne napade na teritorij, koristi napadačke dronove. Ujutro je ispaljeno 75 raketa, 41 je naša protuzračna obrana neutralizirala. Oružane snage čine sve kako bi zaštitile sugrađane, ali neprijateljski napadi se nastavljaju. Pozivam sve da ostanu u skloništima! - objavio je gerenal na Twitteru. 


10:21 - Svjedoci su javili i o eksploziji u ruskom gradu Belgorodu. Belgorod se nalazi u blizini rusko-ukrajinske granice i nedaleko grada Harkiva.


10:15 - U raketiranju Kijeva u ponedjeljak ujutro najmanje pet osoba poginulo je, a 12 je ranjeno, te su pogođene zgrade uključujući neke koje su dio "ključne infrastrukture" glavnog grada Ukrajine, objavili su policija i gradonačelnik Kijeva. Među mjestima pogođenima projektilima u glavnom gradu je i dječje igralište, objavio je savjetnik ministarstva unutarnjih poslova Anton Geraščenko na svom Telegram kanalu.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da su ruski raketni napadi širom Ukrajine u ponedjeljak pokazali da je predsjednik Vladimir Putin "terorist koji razgovara s projektilima".

"Višestruki ruski raketni udari po Ukrajini. Putinova jedina taktika je teror nad mirnim ukrajinskim gradovima, ali on neće slomiti Ukrajinu. Ovo je i njegov odgovor popustljivima koji žele s njim razgovarati o miru: Putin je terorist koji razgovara s projektilima”, napisao je Kuleba na Twitteru.

Ukrajinsko ministarstvo obrane najavilo je osvetu za ruske raketne napade koji su u ponedjeljak ujutro pogodili gradove diljem Ukrajine.

"Ima žrtava i razaranja", objavilo je ministarstvo na Facebook stranici. "Neprijatelj će biti kažnjen za bol i smrt nanesenu našoj zemlji! Osvetit ćemo se!

Viši ukrajinski dužnosnik rekao je da su ruski raketni napadi na gradove diljem Ukrajine u ponedjeljak signal civiliziranom svijetu da se "pitanje Rusije" mora riješiti silom.

"Kukavice koje se bore protiv igrališta, djece i ljudi", napisao je Andrij Jermak, predstojnik predsjednikova ureda, malo prije nego što su nove eksplozije potresle glavni grad nakon raketnih napada ranije u ponedjeljak.

"To je još jedan signal civiliziranom svijetu da se rusko pitanje mora riješiti silom".


9:50 - Ovo je karta gradova koje je Rusija jutros napala. Osim Kijeva, napadnuti su i Lavov, Žitomir, Ternopil, Dnjepar i Zaporožje. 

Foto: ISW/Twitter


9:40 - Društvenim mrežama širi se potresna snimka nastala, čini se, tijekom raketnog napada u središtu Kijeva u ponedjeljak ujutro. Na snimci se vidi djevojka kako govori u kameru, a onda se čuje udar i eksplozija. Više ovdje. 


9:21 - U jutrošnjim napadima na Kijev osmero ljudi je poginulo, a još 24 ozlijeđeno, priopćio je Rostislav Smirnov, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova. 


9:11 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je kako Rusi pokušavaju uništiti Ukrajinu. 

- Uništiti ljude koji spavaju kod kuće u Zaporožju. Ubiti ljude koji idu na posao u Dnjepar ili Kijev. Zračna uzbuna ne jenjava u cijeloj Ukrajini - kazao je Zelenski te je potvrdio da u napadima ima mrtvih i ranjenih. 

- Molim vas, ne napuštajte skloništa. Čuvajte sebe i svoje najmilije. Držimo se i budimo jaki - poručio je Zelenski Ukrajincima. 

People view the scene of Russian missile strikes, as Russia's attack continues, in Kyiv, Ukraine October 10, 2022. REUTERS/Valentyn Ogirenko Photo: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS
Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS, ilustracija


9:06 - Ukrajinski ministar obrane Oleksej Reznikov rekao je da "hrabrost njegove zemlje nikada neće uništiti projektili terorista, čak ni kada pogode srce glavnog grada".

- Niti će uzdrmati odlučnost naših saveznika. Jedina stvar koju nepovratno ruše je budućnost Rusije - budućnost globalno prezrene odmetničke terorističke države - napisao je Reznikov. 


8:50 - Reporter BBC-a javljao se uživo iz Kijeva kada je odjeknula eksplozija. Više ovdje. 


8:47 - Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko savjetovao je sugrađanima da ostanu u skolištima dok se i dalje čuju sirene za uzbunu nakon nekoliko jutrošnjih eksplozija. Dodao je da se prijetnja nastavlja. 

- Glavni grad je napadnut od strane ruskih terorista! Rakete su pogodile objekte u centru grada i u okrugu Solomyan.Zračna uzbuna, a samim time i prijetnja, traje. Apeliram na sve stanovnike glavnog grada: za vrijeme uzbune ostanite u skloništima. Ako nema hitne potrebe, bolje je ne ići danas u grad. Ovo molim i stanovnike prigradskih naselja – da danas ne idu u glavni grad. Središnje ulice Kijeva blokirali su službenici za provođenje zakona, službe spašavanja rade - kazao je Kličko. 


8:41 - Glavni grad Ukrajine bio je na meti najmanje četiri projektila u ponedjeljak ujutro, što su prvi udari u nekoliko mjeseci, budući da su i drugi ukrajinski gradovi bili pod ruskim napadom nakon subotnje velike eksplozije koja je pogodila ključni ruski most na Krimu. Ukrajinci su se pripremali za oštru rusku odmazdu nakon eksplozije koja je srušila dio Kerčkog mosta koji povezuje okupirani poluotok Krim s ruskim kopnom rano u subotu.

Među metama koje su pogođene tijekom noći bili su Zaporožje koji je pogođen treću noć zaredom, ali i lučki grad Mikolajiv. Granatiran je i Lavov. 


8:30 - Rusi su jutros krenuli sa žestokim napadima na Ukrajinu. Eksplozije su zabilježene u Kijevu, Žitomiru, Dnjepru i Ternopilu. Postoje i nepotvrđena izvješća o eksplozijama u Lavovu.


8:20 - Društvenim mrežama šire se snimke napada. Na snimkama se vidi crni dim kako se uzdiže iznad grada. 


7:38 - Snažne eksplozije čule su se jutros u Kijevu. Najmanje četiri detonacije čule su se u centru glavnog ukrajinskog grada, a informaciju o udarima potvrdio je i gradonačelnik Vitalij Kličko. Raketni udari bili su na kvart Ševčenkivski.

 

 

Jedna raketa pala je na ulicu u blizini spomenika Hruševskom. 

- Gore automobili, a na kućama su razbijeni prozori. Ima mrtvih - objavio je ukrajinski zastupnik Oleksij Gončarenko. 


7:10 - Ruske snage navodno su preko noći napale ukrajinski grad Zaporižja. Regionalni guverner Oleksandr Starukh objavio je tu vijest na Telegramu oko 3 sata ujutro u ponedjeljak, rekavši da je raketni napad u središtu grada uništio višekatnu stambenu zgradu.

Administrativni šef Zaporižja Anatolij Kurtev dodao je da su ruske snage "ponovno pogodile stambenu infrastrukturu grada" u zasebnoj objavi na Telegramu.

Gradski administrativni pročelnik Anatolij Kurtev ustvrdio je da je jedan civil dosad poginuo u napadu koji je pogodio jugoistočni grad u ponedjeljak nešto prije 3 sata ujutro.

"Ove noći ruski teroristi još jednom su lišili života jednog civila. Od šest sati ujutro zna se za jednu preminulu osobu. Ozlijeđeno je još pet osoba. Među ozlijeđenima je i jedno dijete koje ima posjekotine od krhotina stakla. Operacije potrage i spašavanja su u tijeku", dodao je.

Potvrđeno je da je najmanje 14 ljudi mrtvo nakon ruskog granatiranja Zaporižja na jugoistoku Ukrajine tijekom vikenda.

Najnoviji broj mrtvih uslijedio je nakon ponovljenih napada na grad proteklih dana i dovodi ukupan broj ubijenih u proteklom tjednu do 43 osobe, prema ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom.

7:00 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovio je u nedjelju navečer svoje stajalište da je nemoguće pregovarati s Rusijom jer njezin terorizam na državnoj razini onemogućava pregovore.

"Stalni terorizam nad civilnom populacijom je očito rusko odbacivanje pravih pregovora", rekao je Zelenskij u video poruci.  "Terorizam na državnoj razini je jedan od najtežih međunarodnih zločina".

6:55 - Vladimir Putin je izravno okrivio Ukrajinu za eksploziju na vitalnom mostu koji povezuje Rusiju i Krim, opisujući napad tijekom vikenda kao "teroristički čin" koji su izvele "ukrajinske tajne službe" usred sve većeg očekivanja da Kremlj planira neizbježnu i oštru eskalaciju svog rat.

Ruski predsjednik objavio je video u nedjelju navečer na Telegram kanalu Kremlja u kojem kaže: Nema sumnje. Ovo je teroristički čin s ciljem uništavanja kritično važne civilne infrastrukture... To su osmislile, izvele i naredile ukrajinske specijalne službe.”

6:50 - Američki predsjednik Joe Biden i njemački kancelar Olaf Scholz u telefonskom razgovoru u nedjelju ponovno su osudili rusku aneksiju četiriju ukrajinskih regija, kao i nuklearne prijetnje iz Moskve.

Dvojica lidera rekli su da su nedavne nuklearne prijetnje iz Rusije "neodgovorne", rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Hebestreit.

Scholz i Biden složili su se da bi raspoređivanje nuklearnog oružja imalo "iznimno ozbiljne posljedice po Rusiju", dodao je glasnogovornik. Po Bijeloj kući, oni su naglasili da će nastaviti sa sigurnosnom i ekonomskom pomoći Ukrajini te da drže Rusiju odgovornom za "brutalne akcije" u Ukrajini.

Rusija je nedavno anektirala četiri ukrajinske regije, što je potez kojim se krši međunarodno pravo, a Putin je kazao da će Moskva smatrati svaki ukrajinski napad na ta područja napadom na samu Rusiju i iskoristiti sva sredstva da ih obrani.

Washington upozorava Moskvu da bi korištenje nuklearnog oruža imalo ozbiljne posljedice. Bijela kuća nije javno rekla što to točno znači. U telefonskom razgovoru, Scholz i Biden razgovarali su i o predstojećim sastancima skupina G7 i G20 gdje će ruska invazija biti visoko na dnevnom redu, objavila je njemačka vlada.

Tema je bila i nedavna očita sabotaža plinovoda Sjeverni tok. Ciljani prekidi rada ključne infrastrukture su neprihvatljivi i rezultirat će jedinstvenim odgovorom, kazali su.

 

Ključne riječi

Komentara 162

DA
danijelrukavina4
08:48 10.10.2022.

Dajte Ukrajini rakete dužeg dometa da mogu identično parirati agresoru.

PI
Pilatus
08:38 10.10.2022.

Odgovor koji će ruski teroristi razumjeti je dovršiti posao na Krečkom mostu i nekoliko balističkih na Crveni trg!!

Avatar Krim je Ukrajina!
Krim je Ukrajina!
08:54 10.10.2022.

potražite videozapis Matthewa Luxmoorea na netu, rusi su raketirali dječje igralište u Kijevu. "Vrlo opasan strateški vojni objekt" za ruse.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije