Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRISTIŽU REAKCIJE

Europski dužnosnici i čelnici osudili ruske napade: 'Dodatna vojna potpora iz EU je na putu'

Rat u Ukrajini
Foto: ABACA/REUTERS/PIXSELL
1/7
Autori: Vecernji.hr, Hina
10.10.2022.
u 13:30

Francuski predsjednik Emmanuel Macron održao je hitan razgovor sa svojim ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim. Macron je potvrdio svoju potporu Ukrajini i izrazio "ekstremnu zabrinutost" zbog izvješća o civilnim žrtvama.

Europska komisija u ponedjeljak je snažno osudila ruske napade na ukrajinske gradova u kojima stradaju civili i civilna infrastruktura, ističući da će za ratne zločine odgovorni morati položiti račune.

“Napadi koje je Rusija u ponedjeljak izvela na civile u Ukrajini predstavljaju ratne zločine za koje će odgovorni morati položiti račune", rekao je glasnogovornik Komisije Peter Stano na redovitoj konferenciji za novinare..

"To su barbarski i kukavički napadi, protivni međunarodnom humanitarnom pravu", dodao je Stano.

Stano je također rekao da je neprihvatljivo korištenje moldavskog zračnog prostora za napade na Ukrajini.

VIDEO Rusi napali nekoliko gradova diljem Ukrajine: U Kijevu odjeknule eksplozije, ima mrtvih i ranjenih!

Moldavski ministar vanjskih poslova Nicu Popescu rekao je ponedjeljak da su ruske krstareće rakete usmjerene na Ukrajinu prešle kroz moldavski zračni prostor i zbog toga su pozvali ruskog veleposlanika u Moldaviji na konzultacije i zatražili objašnjenje.

Nešto ranije, na Twitteru se oglasio visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

“Ovakvim postupcima nije mjesto u 21. stoljeću. Osuđujem ih najoštrije. Stojimo uz Ukrajinu. Dodatna vojna potpora iz EU je na putu”, poručio je Borrell.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron održao je hitan razgovor sa svojim ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim. Macron je potvrdio svoju potporu Ukrajini i izrazio "ekstremnu zabrinutost" zbog izvješća o civilnim žrtvama, prenosi BBC.

Njemački kancelar Olaf Scholz također je razgovarao sa Zelenskim, uvjeravajući ga u podršku iz Berlina i drugih država G7, potvrdio je glasnogovornik njemačke vlade.

VIDEO Na Ukrajinu jutros ispaljeno 75 projektila, Zelenski: Pokušavaju nas uništiti i izbrisati s lica zemlje

Poljski ministar vanjskih poslova Zbigniew Rau nazvao je raketne napade "činom barbarstva i ratnim zločinom".

- Rusija ne može dobiti ovaj rat. Stojimo iza tebe, Ukrajino! - dodao je.

Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly istaknuo je da su ruski napadi na civilne čelnike "neprihvatljivi" i "demonstracija Putinove slabosti, a ne snage".

Ukrajinska vojska objavila je da je Rusija u ponedjeljak ujutro ispalila 75 projektila na Ukrajinu, a predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je glavna meta ruskih napada bila energetska infrastruktura u zemlji.

Druga meta bili su ljudi, što je očita osveta ruskog predsjednika Vladimira Putina na eksploziju na Kerčkom mostu koji povezuje Krim i Rusiju, što je Putin proglasio terorističkim napadom.

VIDEO Veliki požar na mostu koji spaja Krim i Rusiju: Gore vagoni, dio mosta se urušio

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE

Komentara 40

MU
muto
14:43 10.10.2022.

što ak i Crveni trg jednog dana opravda svoje ime?

Avatar Kajman
Kajman
15:00 10.10.2022.

Nije terorizam nego bespravna gradnja.

Avatar Marko_Kraljevic
Marko_Kraljevic
14:27 10.10.2022.

ma bravo za sve koji osudjuju, samo se pitam gde su ti " moralisti" bili kad je nato bombardovao Beograd? Pogodili su RT, zgradu kineske ambasade, bolnice, unistavali infra strukturu, energetiku. Gde su bili ti sadasnji moralisti? hrvatska je cak ustupila svoju teritoriju za agresiju. Gde su ti moralisi da oside svakodnevne zlocine izraela nad Palestincima? Gde su ti moralisit bili kad je nato napao Siriju, Libiju, Avganistan, kad je rusio rezim u ukrajini tzv majdan? Gde su bili kad je amerika rusila sve u tzv " arapskom prolecu". Da li vi moralisti imate casti? Mislim da nemate, jer da imate culi bi se u osudi agresije i od strane nato-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije