Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Euroskeptični nacionalisti

Pobjeda desnice uzdrmala EU izbore: 'Ovo je šok, potres'

Udo Voigt
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
26.05.2014.
u 13:59

Njemačka neonacistička stranka (NPD) po prvi puta ulazi u Europski parlament, dok je francuska krajnje desna Nacionalna fronta Marine osvojila visokih 25 posto

Njemačka neonacistička stranka (NPD) po prvi puta ulazi u Europski parlament nakon izbora koje je obilježio polet stranaka desnice, a koje su ili skeptične ili negativno nastrojene prema Europskoj uniji.

NPD je svoju kampanju temeljio na platformi zaustavljanja useljavanja, a mnogi su stranku nazivali rasističkom i antisemitskom.

Neonacistčka stranka je uspjela dobiti svog zastupnika u Europarlamentu zahvaljujući nedavnoj reformi njemačkog izbornog zakona za EU izbore s kojom je ukinut prag od tri posto. NPD je osvojio jedan posto. - Mi tvrdimo da je Europa kontinent bijelaca i to bi tako trebalo ostati - izjavio je Udo Voigt, čelni kandidat stranke, prenosi The Huffington Post.

Inače, na njemačkim izborima za Europski parlament pobijedila je konzervativna stranka Angele Merkel CDU/CSU koja je s 35,3 posto osvojila 29 mjesta, dok su socijaldemokrati dobili 27,3 posto (27 mjesta) od ukupnih 96 s koliko ih Njemačka raspolaže.

Sličnih iznenađenja bilo je i u Francuskoj gdje je krajnje desna Nacionalna fronta Marine Le Pen dobila 25 posto glasova (na prošlim izborima su imali samo šest posto). Socijalistička stranka predsjednika Francoisa Hollandea osvojila je samo 14 posto glasova pa je danas sazvao krizni sastanak kabineta kako bi raspravili o idućim potezima, piše The Telegraph.

- Ovaj rezultat je više od novog upozorenja, to je šok, potres - rekao je francuski premijer Manuel Valls.

>> Pogledajte kako je Hrvatska glasovala: HDZ i partneri pobijedili u Splitu i Zagrebu!

Komentara 39

TA
taknekak
12:19 26.05.2014.

NPD je pun agenata njemačke službe za zaštitu ustavnog poretka i služi ustvari više kao strašilo za njemačke građane, da se stalno drži građane pod pritiskom, da navodno prijeti povratak nacizma. sa jednim mandatom u europskom parlamentu ne mogu ionako ništa. zahvaljujući novom izbornom zakonu, po kojemu je za europske izbore dovoljno oko 1% glasova, u europski parlament iz Njemačke ušlo je još nekoliko manjih strančica, Obiteljska stranka, Stranka za zaštitu životinja, a čak i stranka komičara i zajebanata koja se naziva samo "Stranka".

Avatar Ross_Komersant
Ross_Komersant
11:42 26.05.2014.

Grčka Zlatna Zora takođe u eu parlamentu..

DU
Deleted user
12:24 26.05.2014.

Neznam sta tu ima lose bolje je da ih netko javno zastupa nego da rade nerede u drzavi. Ovako se barem zna sto ih muci te mogu probleme polako rjesavati. Osim toga mi imamo najvecu kriminalnu organizaciju kao drugu politicku snagu u Hrvatskoj i nikome nista. Kukamo sto u Njemackoj nacionalisti dobiju jedno mijesto a Hrvatskom upravljaju ubice Hrvatskoga Naroda te njihova djecica pa i unuci, E pa na zdravlje Kriticariima NJemacke politike

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije