Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Ankica Mamić: Statistika pokazuje da bi se mogla dogoditi promjena na Pantovčaku

Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL, Slavko Midžor/PIXSELL
1/4
24.12.2019.
u 11:41

- Ništa ne potiče uspjeh kao uspjeh sam. SDP je ponovno dobio krila kao i na europskim izborima. Sada su na krilima pobjede u prvom krugu dobili dodatan zamah. U psihološkom smislu prednost je sigurno na strani Zorana Milanovića - kaže Mamić

U psihološkom smislu prednost u drugom krugu sigurno je na strani Zorana Milanovića, rekla je politička analitičarka Ankica Mamić u studiju Večernjeg lista komentirajući predsjedničke izbore.

- Ništa ne potiče uspjeh kao uspjeh sam. SDP  je ponovno dobio krila kao i na europskim izborima. Sada su na krilima pobjede u prvom krugu dobili dodatan zamah. U psihološkom smislu prednost je sigurno na strani Zorana Milanovića - kaže Mamić.

S druge strane, dodaje, niz statistika ukazuje na to da bi se mogla dogoditi promjena na Pantovčaku. Prva je da Hrvati ne vole imati sva jaja u istoj košari - ako je HDZ na Markovom trgu, komfornije je imati na Pantovčaku drugu političku opciju. 

- Druga stvar je da je ovo prvi put da aktualni predsjednik nije ušao u drugi krug kao relativni pobjednik prvog kruga - kaže Mamić.

Mamić smatra da Kolindi Grabar-Kitarović nedostaje žara i energije kojom je na prošlim izborima pobijedila Ivu Josipovića.

Rekla je da je Milanović u izbornoj noći izgledao dobro, kao da je nadišao značajke i izjave koje su ga u prošlosti znale koštati.

Uoči drugog kruga, ističe Mamić, svaka će riječ biti važna.

- Jako će biti važno kako motivirati birače koji nisu vaši jer sad i Grabar-Kitarović i Milanović moraju motivirati birače koji nisu primarno njihovi - rekla je Mamić.

Tko ima više šanse nadomjestiti razliku?

- Po meni Zoran Milanović. Predsjednica je dosta, komunikacijski gledano, u lošijoj izvedbi. Imala je sučeljavanje koje je bilo korektno odrađeno i dobro s obzirom na to da je glavna stvar na tom sučeljavanju bio Škorin debakl - kaže Mamić.

Na izjave da glasovi Miroslava Škore ne mogu ići SDP-u kaže da ima i drugih glasova, uključujući i one koji nisu izašli u prvom krugu.

- U drugom krugu uvijek bude veća izlaznost - ističe Mamić, dodajući da je sada i motivacija za izlazak na izbore veća.

Mamić smatra da naginjanje hrvatskih birača desnoj opciji u ovom slučaju neće biti presudno.

Komentirajući obraćanje Kolinde Grabar-Kitarović biračima Miroslava Škore nakon drugog kruga voditeljica Iva Puljić-Šego podsjetila je da je predsjednica Škoru čak nazvala sukandidatom, na što se Mamić našalila da je to prvi put da smo imali sukandidata na izborima.

- Možda i je, ali ne Škoru. Ove zečeve koji su trčali, ne znamo čiji su, ali sigurno nisu bili ozbiljni kandidati - rekla je Mamić.

Komentirajući situaciju u HDZ-u rekla je da je ta stranka prvi put počela javno ratovati, da frakcije jedna drugoj šalju poruke preko medija.

- Jako je važno reći da kad pogledate one koji su najavili kandidaturu na unutarstranačkim izborima, ne vidim tko bi mogao ugroziti Plenkovića. A svi vole pobjednike, vrlo brzo će se stranka posložiti po onom tko je pobjednik - rekla je Mamić.

Rekla je da je konstanta hrvatske politike da se, kad god jača desnica, događa kohezija oko stožerne stranke ljevice, SDP-a.

Na pitanje o tome što Škorina najava osnivanja stranke znači za HDZ Mamić podsjeća na neuspjeh Josipovićeve stranke koju je osnovao s velikim političkim kapitalom nakon izbora.

- Škoro je trebao ići više prema desnom centru, u tom području ima puno više birača. Ali sada, ovim raspletom događaja, njega će se percipirati kao anti establishment kandidata. On je napravio ekvidistancu istu između HDZ-a i SDP-a i tu se otvara novi prostor - rekla je Mamić.

Istaknula je da su HDZ-ovi unutarstranački izbori prije parlamentarnih izbora te da će Škorina ekipa sigurno gledati što se događa u HDZ-u.

- Ja bih rekla da je Škori puno interesantnije "krasti" HDZ-u nego ići ekstremno desno. I to je veliki izazov za HDZ - rekla je Mamić.

Mamić je na kraju pozvala sve birače da izađu na drugi krug izbora, pa makar i da učine listić nevažećim.

Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović
1/18

Komentara 261

Avatar southman
southman
11:44 24.12.2019.

Koji god medij da otvoriš na njemu Mamićka, Caratan, Puhovski i sl. " objektivni " politički analitičari.

DU
Deleted user
11:54 24.12.2019.

gđo mamic pristrani ste i to je u redu...javno recite zelim milanovicevu pobjedu ....a ne po onoj narodnoj sto je babi milo to joj se i snilo...kolinda je kudikamo manje zlo kao predsjednica od milanovica...u drugom krugu ce dobit prekoo milijun glasova...a to milanovic nece ostvarit nikad za nikad...vi stalno propagirate femimizam ..e kad je kolinda u igri onda ne moze...onda mora biti muzjak milanovic...e nece bute vidila...

ED
edgar2
11:52 24.12.2019.

Milanović je u izbornoj noći preko sebe prebacio janjeću kožu. No, vuk ćud ne mijenja. (Silvana Oruč Ivoš)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije