Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KIM ANN ŠKORO

Miroslava Škoru upoznala je krajem 80-ih na zabavi Hrvatske bratske zajednice u Pittsburghu

Kim Ann Škoro
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/3
23.12.2019.
u 13:46

Sve odluke koje se tiču njihove obitelji i poslova nisu donosile bez nje. Ima snažan utjecaj na Škorinu karijeru

Kim Ann Škoro, diplomirana pravnica, rođena u SAD-u emigrantskoj obitelji podrijetlom iz Hrvatske, nakon 30 godina braka s Miroslavom Škorom prvi put je ove godine istupila u medijima, uvjerena da će njezin suprug postati predsjednik, a ona prva dama. Iz njezinih odmjerenih, pažljivo sročenih izjava, može se zaključiti da je riječ o čvrstoj i racionalnoj ženi koja je svoju odvjetničku karijeru, započetu u SAD-u, ostavila po strani i život nakon povratka u Hrvatsku 1992. podredila obitelji.

Ona je inicirala upoznavanje

No to nikako ne znači da je Kim Ann Škoro samo Škorina supruga, majka njihovih dvoje djece i kućanica koja se godinama brine samo o kući i obitelji. Uključena je itekako u poslove sa suprugovom izdavačkom kućom, s vinima..., a prema onome što je rekla o sebi i prema svemu što je Škoro o njihovu odnosu napisao u svojoj autobiografiji 2010., očito je da je ona sve samo ne ‘slaba’ žena koja je podredila svoj život i karijeru mužu.

Iako je se klonila medija sve ove godine, ima snažan utjecaj na Škorinu karijeru, odluke i poslove, dojam je iz svega što su oboje ispričali o sebi, i zasigurno se sve odluke koje se tiču njihove obitelji i poslova nisu donosile bez nje. Pa ni odluka da se Škoro kandidira za predsjednika. U intervjuu Večernjem listu, s pravom pogođena zbog primitivnog i šovinističkog seciranja njezinih obiteljskih korijena i činjenice da joj je djed po ocu pravoslavac, imala je potrebu naglasiti da se smatra Hrvaticom i katolikinjom i da voli ovu zemlju u kojoj je sve što ima; obitelj, posao, imovina.

Kim Ann Škoro žena je koja njeguje tradicionalne vrijednosti i obitelj joj je na prvom mjestu. Danas uživa u obiteljskoj kući u Gračanima, u druženju, večerama i roštilju s prijateljima, šetnjama s mužem u kvartu na obroncima Medvednice. Prije nego što je upoznala Škoru krajem 80-ih na zabavi Hrvatske bratske zajednice u Pittsburghu, nije znala ni riječi hrvatskog jezika jer su se njezini preci doselili iz Hrvatske krajem 19., odnosno početkom 20. stoljeća. Ona i sestra odgajane su kao Amerikanke, a tako se i deklarirala. I njezini roditelji, majka Arlene i otac Emil, rođeni su u SAD-u. U razgovoru za Jutarnji list nije skrivala da joj je razvod roditelja kad je imala šest godina bio trauma i da je sve do fakulteta bila samozatajna, sramežljiva i povučena.

No nakon upisa na privatni pravni fakultet na katoličkom sveučilištu, koji joj je financirao otac poduzetnik i na kojem je nizala odlične ocjene, nekoć povučena i samozatajna djevojčica otišla je u povijest. I te večeri krajem 80-tih kad je kao studentica upoznala Škoru i zaljubila se, ona je bila ta koja je inicirala upoznavanje. A Škoro je, prema opisu tog prvog susreta s njom u svojoj autobiografiji, “djevojci velikih očiju, duge kovrčave kose, aristokratski profinjenog blijedog lica, koja je izgledala božanstveno” ponudio zdjelicu napola pojedenih jagoda.

Prisjelo joj je stalno seljenje

Ne sjeća se, ali napisao je da ih vjerojatno nije ni uzela kao pedantna horoskopska djevica. Kim Ann Luzaich, koju je čekala karijera u poznatom američkom odvjetničkom uredu, bila je ta koja je ubrzo nakon njihova upoznavanja u SAD-u i dopisivanja s njim došla s majkom Škori u posjet i zaprosila ga, kako je Škoro poslije izjavio. Vjenčali su se u Osijeku, u ožujku 1989. najprije kod matičara, a šest mjeseci poslije i u osječkoj katedrali. U jesen te godine spakirali su kofere i otišli u Ameriku, misleći da će ondje ostati zauvijek. U Pittsburghu joj je otac priredio treću proslavu vjenčanja.

Kćer Ivanu Emily dobili su krajem 1991. u SAD-u, a u Hrvatsku, u kojoj su nekoliko godina poslije dobili sina Matiju, vratili su se ratne 1992. Prije nego što su sagradili dom u Zagrebu, kako je napisao Škoro u autobiografiji, selili su se 13, 14 puta; od Amerike, Osijeka, Zagreba i Mađarske. Kim Ann su te selidbe dozlogrdile 1997. kada je, kako je naveo njezin suprug, prvi put “pukla” i rekla mu da se okrene obitelji te da bi voljela da se negdje skrase. Izabrali su Zagreb u kojem žive životom više srednje klase.

>> Pogledajte video: Miroslav Škoro predsjedničku utrku završio treći ali i najavio izlazak na parlamentarne izbore

Komentara 77

Avatar Semper_fidelis
Semper_fidelis
14:28 23.12.2019.

Gospodinu Škori kao i njegovoj obitelji svako dobro. Nema predaje Ima nas Vrijedilo je .....

BB
bruna_bruna
14:09 23.12.2019.

Opaaaa ...sad smo počeli drugu priču o Škoro.Džaba krečite ..ne izlazim u drugom krugu

BE
benediktus
15:10 23.12.2019.

Kaj je ? HDZ platio članak da se opere? Prekasno. Previše ste se zasrali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije