Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kritizirali ministricu

Obuljen: Napadaju me neprofitni mediji iako radim bolje od Hasanbegovića

Nina Koržinek Obuljen
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/5
22.11.2017.
u 22:09

"Kad sam preuzela resor, nijedan natječaj iz Europskog socijalnog fonda nije bio ni u nacrtu pripremljen, a mi smo ove godine proveli dva"

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek našla se pod kritikom dijela neprofitnih medija zbog kašnjenja u podjeli novca iz Europskog socijalnog fonda za razvoj tzv. medija zajednice, no u odgovoru tim kritičarima, koji su je na portalu lupiga.com prozvali “Hasanbegovićem u janjećoj koži”, jučer je iz Bruxellesa na upit Večernjeg lista objasnila kako je “šokirana takvim tvrdnjama” te kako ništa ne opstruira, već da, naprotiv, Ministarstvo kulture provodi natječaje za dodjelu novca iz fondova EU brže nego za vrijeme njezinih prethodnika.

HND inzistirao na pravilniku

Predstavnicima neprofitnih medija sporno je to što natječaj za dodjelu 30,6 milijuna kuna za razvoj medija zajednice nije još ni blizu raspisivanja iako je bilo planirano da će se raspisati u prosincu ove godine. A unutar radne skupine, koja je trebala definirati kriterije natječaja, rad je zastao nakon što je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković, kao član te radne skupine, predložio da se novac dodjeljuje novim projektima i postojećim neprofitnim medijima koji ispunjavaju funkciju medija zajednice, odnosno da se ne dodjeljuje komercijalnim medijima, lokalnim radijskim i televizijskim postajama koje neprofitni mediji smatraju bliskima HDZ-u.

Nina Koržinek Obuljen
1/11

Leković kaže da ga je, nakon što je inzistirao na sastavljanju pravilnika o radu radne skupine koji bi išao tim smjernicama u korist neprofitnih medija, ministrica telefonski obavijestila da će Ministarstvo nastaviti interno raditi na kriterijima te na kraju sazvati radnu grupu. Vjerojatno da blagoslovi to što je interno odlučeno. Neprofitni mediji u tome vide nastavak politike bivšeg ministra Zlatka Hasanbegovića koji im je prvo ukinuo institucionalne potpore iz Ministarstva kulture, uputivši ih da financiranje potraže kroz fondove EU, a potom odgađao raspisivanje natječaja za novac za medije zajednice. I ministrica Obuljen sada odgađa taj natječaj želeći da se novac dijeli slično kao i iz Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija, iz kojega više od 90 posto novca dobivaju komercijalne lokalne TV i radijske postaje, a manje od 10 posto neprofitni mediji.

Ministricu kulture upitali smo za komentar nakon jučerašnjeg sastanka Vijeća EU za kulturu u Bruxellesu.

Prekinut bez obrazloženja

– Kad sam preuzela resor, od četiri sažetka operacije iz Europskog socijalnog fonda nijedan natječaj nije bio ni u nacrtu pripremljen. A mi smo ove godine uspjeli provesti dva natječaja, za “Umjetnost i kulturu za mlade” te za “Kultura 54+”. Pitanje je dana kada će se raspisati natječaj “Kultura u centru”. A četvrti na redu je natječaj vezan uz financiranje medija zajednice. Uopće ne razumijem čemu takav pritisak i iznošenje neistinitih informacija u javnost. Možda se radi o 2-3 mjeseca kašnjenja, u odnosu na tri godine nečinjenja koje su prethodile našem mandatu – kaže ministrica Obuljen Koržinek.

Predsjednik HND-a kaže da je radna skupina stvarana netransparentno i da nije bilo kriterija za njezin rad. – Kad sam na to upozorio i tražio uspostavu kriterija, rad radne skupine je prekinut bez obrazloženja – dodaje Leković. 

Cilj je socijalno uključivanje ranjivih skupina

Specifični cilj podjele 30,6 milijuna kuna za razvoj medija zajednice je “socijalno uključivanje ranjivih skupina kroz povećanje njihove vidljivosti i aktivno sudjelovanje u stvaranju medijskog sadržaja”. Najniža vrijednost potpore koju prijavitelj može dobiti je 450 tisuća, a najviša 1,5 milijun kuna.

Kako je u razgovoru za HND objasnila Judith Purkarthofer iz Foruma medija zajednice Europe, mediji zajednice su “po svojoj prirodi neprofitni i opredijeljeni su za praksu uključenosti i interkulturalnosti”. – O njima se govori kao o “trećem medijskom sektoru” jer je jasna razlika između njih i nacionalnih javnih te privatnih komercijalnih medija – kaže.     

    

Komentara 9

RO
ronyday
22:49 22.11.2017.

Najvažnije u medijima jeste privatizirati HRT, koji nije ni javni ni hrvatski. To je medij orjunaškog politikantstva sa raznim stankovićima, trbovičkama, šimičkama, munižabama, ugojenicamam... na žalost ima ih previše, koji ima ogromni utjecaj na varanje i obmanjivanje naroda

ST
stefj
23:10 22.11.2017.

Koliko ono ide za razne udruge i slične gluposti? Skoro 2 milijarde?.. A koliko te udruge doprinose društvu? Osim što šire mržnju, niti malo... A proračun? Tipičan primjer dogovora sindikata državnih i javnih službi s političarima koliko, kako i kome uzeti novac. Rastu im primanja više od rasta gospodarstva... Ukratko, put u bezdan...

TT
tTony
04:33 23.11.2017.

Koliko dugo ce drzava ili bolje receno Hrvatski narod uzdrzavat te parazite .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije