Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ponovo 'na tapetu'

Hasanbegović od Bandića traži uklanjanje biste Ive Lole Ribara

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/19
17.11.2017.
u 16:20

Bista nikad nije bila otuđena ni uništena, već je trajno uklonjena rješenjem Gradskog zavoda za zaštitu i obnovu spomenika 1996.

Bista Ive Lole Ribara, koja je postavljena prije nešto više od mjesec dana, mogla bi se ukloniti.

Hoće li je micati, odlučit će zastupnici na sljedećoj sjednici Gradske skupštine 30. studenog. Prijedlog o uklanjanju na dnevni red stavila je stranka Neovisni za Hrvatsku, koju predvode Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih. Smatraju da je bista postavljena protupravno, a pozivaju se na Statut Grada Zagreba, u kojem je određeno da se spomenik povijesnim događajima i osobama od posebna značenja za Grad Zagreb može na javnu površinu postaviti uz većinu glasova gradskih zastupnika. Iznose kako bista nikad nije bila otuđena ni uništena, već je trajno uklonjena rješenjem Gradskog zavoda za zaštitu i obnovu spomenika 1996. godine i pohranjena u Hrvatski povijesni muzej, gdje se i danas nalazi.

1/19

– Budući da gradonačelnik nije vratio tobože otuđenu bistu, nego postavio novi spomenik, koji ni u materijalnome niti u umjetničkom smislu nije isti niti je jednakovrijedan izvornom, zakonito uklonjenom 1996. godine, bilo je nužno provesti propisani postupak koji u konkretnom slučaju nije proveden – navode u zaključku prijedloga. Otkako je postavljena, bista je već dva puta pošarana.

Komentara 60

DU
Deleted user
16:57 17.11.2017.

...žive li još Zagrepčani u Zagrebu?

DO
doktorica
14:00 18.11.2017.

zašto treba uklanjati spomenike,pa oni su umjetnička djela i svjedoci jednog vremena.Po toj logici treba ukloniti i bistu Napoleona koji je odgovoran za smrt tisuća ljudi primjerice.

DU
Deleted user
21:24 18.11.2017.

Tom dvojcu je to jedino što rade. Jedno veliko ništa osim besmislenog laprdanja. Neka konačno pokušaju napraviti nešto konkretno, upotrebljivo i korisno za građane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije