Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uređeniji sustav

Prijedlog zakona: Najveće promjene odnose se na područje sukoba interesa

Foto: Davor Puklavec/pixsell
1/3
16.11.2017.
u 14:36

U javnu raspravu upućen novi zakon o audiovizualnim djelatnostima: budućnost HAVC-a ovisit će o njemu. Zanimljivo je da predstavnici stručnih društava nisu bili dio radne skupine za izmjenu zakona, nego će svoje ideje zagovarati u javnoj raspravi

Ministarstvo kulture u javnu je raspravu uputilo nacrt prijedloga zakona o audiovizualnim djelatnostima kojim se regulira rad HAVC-a te definiraju strateški interesi RH vezani uz audiovizualnu industriju.

S obzirom na to da su se oko HAVC-a prošle i ove godine lomila mnoga ideološka koplja, može se očekivati da će ovaj prijedlog zakona izazvati veliku pažnju javnosti. Detaljnim proučavanjem predloženog teksta, međutim, utvrdili smo da nema dramatičnih promjena u odnosu na njegovu prvu verziju izglasanu prije ravno deset godina: najveće promjene odnose se na područje potencijalnog sukoba interesa, koje je sada jasnije definirano.

– Netko će reći da se radi o kozmetičkim promjenama, ali tek nam predstoji ravna rasprava u kojoj će zainteresirane stranke predlagati svoje izmjene. Iako sam sjedio u radnoj skupini za izradu novog prijedloga, i sam imam dodatne ideje koje ću gurati u fazi javne rasprave: zalažem se za još strože definiranje sukoba interesa te uvođenje pet savjetnika koji odlučuju o dodjeli novca u pojedinim kategorijama, a ne da to kao dosad radi jedna osoba – otkrio nam je ravnatelj HAVC-a Danijel Rafaelić dodajući da i u Ministarstvu računaju na mijenjanje dijelova ovog teksta.

U kontekstu sprečavanja sukoba interesa može se, primjerice, čitati izbacivanje predstavnika Hrvatskog filmskog saveza (koji je jedan od najvećih korisnika HAVC-a) iz Audiovizualnog vijeća, u koje po novom ulaze po jedan predstavnik Ministarstva kulture te strukovnih društava scenarista i filmskih kritičara. Redefiniran je i opis članova Upravnog odbora HAVC-a, u kojem će sada sjediti i jedan ekonomski ili pravni stručnjak. Zanimljivo je, međutim, da među članovima radne skupine za izradu novog nacrta zakona nije bilo predstavnika strukovnih društava, nego će oni svoje mišljenje reći tek u fazi javne rasprave.

– Ne znam zašto izabrani predstavnici struke od početka nisu sudjelovali u izradi zakona koji ih se izravno tiče. Članovi Hrvatske udruge producenata naći će se u utorak i analizirati ovaj prijedlog, nakon čega ćemo se očitovati o njegovu sadržaju i iskreno se nadam da će nas zakonodavac čuti – rekao nam je uime Društva producent Boris T. Matić.

Velika novost i unapređenje u odnosu na postojeći zakonski okvir uvođenje je poticaja za strane filmaše u prijedlog zakona. Time se Ministarstvo kulture obvezuje namaknuti sredstva za povrat 20% novca utrošenog u našoj zemlji stranim produkcijama: u tu će kvotu ulaziti veliki projekti poput Igre prijestolja i Ratova zvijezda, ali i manji europski filmovi koji se iz godine u godinu snimaju na našim lokacijama.

Nedavnim rebalansom proračuna za 2017., koji je usvojila Vlada, budžet HAVC-a povećan je s planiranih 52 milijuna kuna na nešto više od 80 milijuna. Prema Vladinim dokumentima, novih 7,6 milijuna kuna namijenjeno je za programe HAVC-a, a 21,5 milijuna ide stranim filmašima.

– Program mjera poticaja stupio je na snagu 2012., no tada je učinjen propust jer nisu osigurana sredstva za poticaje u državnom proračunu te se od tada poticaji isplaćuju u tekućoj za prethodnu godinu. Ministarstvo kulture i Ministarstvo financija povećanjem sredstava za 2017. godinu omogućavaju stabilizaciju sustava poticaja te zadržavanje interesa i ugleda RH u svijetu kao relevantne produkcijske lokacije. Treba istaknuti da ostvarena lokalna potrošnja u razdoblju od uvođenja mjera poticaja iznosi gotovo 600 milijuna kuna čime mjere poticaja ostvaruju utjecaj ne samo na audiovizualnu industriju već i profitabilnost svih povezanih gospodarskih grana – ističu u Ministarstvu kulture.

U novom zakonu kao djela od državnog interesa prvi su put definirane i igre te transmedijski projekti, što znači da bismo u budućnosti uz javne pozive za predlaganje novih filmova ili TV serija mogli vidjeti i natječaje kojima će država financirati proizvodnju kompjutorskih ili videoigara.

To je pozitivna vijest s obzirom da se radi o jednoj od najpropulzivnijih industrija ovoga doba, koja u Hrvatskoj i bez državne podrške nezaustavljivo raste, a uz ovakav vjetar u leđa mogla bi postati još konkurentnija.

Komentara 2

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
21:41 16.11.2017.

Napadi na Havc su počeli nakon prikazivanja filma Gazda koji je Havc financirao.

AU
autoritet
22:58 19.11.2017.

Opet će sav novac završiti u rukama Matanića, Grlića, Pavičića, Jurića i sličnih jugo-boraca? Dakako, to što su Matanić i njemu slični ujedno i čanovi umj. vijeća u HAVC-u koje dodjeljuje novac ni u kom slučaju nije sukob interesa. A onaj tko misli da jest, klerofašist je.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije