Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezolucija Zemlja

Osvoji izlet na Plitvice za cijeli razred! Pokaži da je tvoja škola eko-škola

Zagreb: Akcija Čistećih medvjedića u Maksimiru
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/5
01.04.2022.
u 16:36

Mališani iz cijele Hrvatske već su sudjelovali u nekim od akcija u sklopu Večernjakovog projekta "Rezolucija Zemlja", a sada je samo za njih pokrenut i veliki "Mali zeleni natječaj"

Koja je najzelenija osnovna ili pak srednja škola u Hrvatskoj, teško je reći budući da stotine njih imaju u svoje odgojno obrazovne programe implementirane razne hvalevrijedne ekološke segmente, od sakupljanja plastičnih čepova i starih baterija do odvajanja otpada. U koji god dio Hrvatske da zavirimo, pozitivnih primjera je mnogo, a kao jednog od pionira  uvođenja zelenih akcija u nastavne može se izdvojiti zagrebačka Osnovna škola Vjenceslava Novaka koja se još od 1999. godine bavi ekološkim aktivnostima. U školi, naime, djeluje šest ekopatrola koje se na različite načine brinu o okolišu. Tim nazvan "Kapljica", primjerice, istražuje na koje načine učenici mogu uštedjeti vodu i prezentiraju to svojim razrednim prijateljima.

– Skupina "Zrno" prezentira pak pravilne načine prehrane, a "Ekokozmetika" izrađuje sapune i balzame s biljkama iz školskog vrta. Skupina "Meteorologija" proučava klimatske promjene, "Održivi razvoj" obnovljive izvore energije, "Zeleni" pravilno odlaganje otpada, a "Pčelice" u školskom vrtu sade cvijeće i ljekovite te aromatične biljke – ističu iz OŠ Vjenceslava Novaka. Škola obilježava usto sve važne datume vezane uz ekologiju, među kojima je Svjetski dan voda i Dan planeta Zemlje, a lani su dobili platinasti status ekoškole.

– Zbog izuzetnog truda i uspjeha u programu Ekoškola, dobili smo priznanje za 20 godina statusa međunarodne ekoškole. Za izvanredna postignuća u edukaciji i menadžmentu o održivom razvoju, stalnom unapređenju uređenja okoliša škole i šire zajednice te promicanju ekološke svijesti, naša škola kao 1. generacija ekoškola u Hrvatskoj stječe platinasti status – navode iz OŠ Vjenceslava Novaka.

Osnovna škola Kajzerica, također u metropoli, stavlja pak naglasak na štednju energije. Unatrag nekoliko godina su uz to prikupili preko 400 kilograma starih baterija koje su predali na reciklažu.

– U učionici Sunčane Mumelaš, učiteljice biologije i kemije, učenici o navedenim temama promišljaju snimajući kratke filmske uratke i izrađujući makete od različitih materijala. Učiteljica savjetnica svakodnevno vodi brigu o promicanju zelenog življenja čineći tako zelenom i našu školu – ističu iz OŠ Kajzerica.

Osim toga, valja spomenuti i škole iz drugih krajeva Hrvatske koje na razne načine povode ekološke akcije. Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir na Krku, primjerice, više od desetljeća čisti tamošnji kraj, posebice udaljenije plaže koje su po ljeti vrlo važne za nautičare i kupače. Prirodoslovna škola Split sudjelovala je u akciji "Boranka", odnosno pošumljavanju opožarenih područja Mosora u organizaciji Saveza izviđača Hrvatske, Hrvatskih šuma i HGSS-a. Osnovna škola dr. Jure Turića iz Gospića je, osim što svake godine uređuje svoje dvorište, u školskom su vrtu učenici 8.d razreda u listopadu zasadili stablo kestena u sklopu nacionalne kampanje "Zasadi stablo, ne budi panj". Također, učenici škola iz cijele Hrvatske već su sudjelovali u nekim od akcija u sklopu Večernjakovog projekta "Rezolucija Zemlja" pa su se tako sedmaši iz OŠ Kamen-Šine pridružili Čistećim medvjedićima u akciji čišćenja u Splitu. 

VEČERNJAKOV NATJEČAJ

Zeleni natječaj na koji se mogu prijaviti učenici i učenici iz svih škola u Hrvatskoj u sklopu velikog ekološkog projekta Rezolucija Zemlja pokrenuo je i Večernji list kako bi još više promicao ideju ekološke osviještenosti među najmlađima. Oni se na “Mali zeleni natječaj” mogu prijaviti do 25. svibnja te osvojiti vrijedne nagrade - izlet na Plitvička jezera, pretplatu na Večernji list Premium i e-novine Večernjeg lista te 10 ekskluzivnih fotografija prirode foto i video agencije Pixsell. Cilj je u konačnici angažirati učenike osnovnih i srednjih škola da na maštovit i zabavan način promisle o svim EKO temama te se izraze na kreativan način. Sve što učenici trebaju napraviti jest poslati kreativni video u trajanju do dvije minute u kojem će najbolje predstaviti temu natječaja za jednu od tri kategorije:

  1. EKO superjunak - Uzrast: od 1. do 4. Razreda - Ovo je zadatak za naše najmlađe! Nikad niste premladi da spasite Zemlju. Ali kako? Uz pomoć vašeg razrednog superjunaka. Snimite kratak video u trajanju do 2 minute na temu “EKO SUPERJUNAK”. Opišite i vizualno prikažite svog hrabrog Eko heroja koji će spasiti Zemlju. Osmislite njegovo ime, osobine, moći, cilj, misiju, glavnog neprijatelja… 
  2. EKO razred ili EKO škola - Uzrast: od 5. do 8. razreda osnovne škole - Kako tvoj razred ili škola mogu biti više 'zeleni'? Želimo čuti tvoje ideje! Pusti mašti na volju i ispričaj nam svoje zamisli u kreativnom videu u trajanju do 2 minute. Bilo to od sađenja razrednog vrta, odvajanja otpada, korištenja recikliranih bilježnica.
  3. EKO video reportaža - Uzrast: za učenike srednjih škola - Tvoj san je da budeš istraživački novinar? Ovo je tvoja prilika! Primijetio/la si ekološki problem u svome kvartu ili gradu? Želiš nam ispričati kako bi ti spasio/la naša mora, šume i planine ili kako bi pomogao/la da tvoj grad postane zeleniji? Izvijesti o tome kroz zabavni i poučni video do 2 minute.

 

VAŽNE NAPOMENE:

Organizator natječaja je Večernji list d.o.o., a sva pravila mogu se pronaći na linku. Pobjednike natječaja bira stručni žiri sastavljen od predstavnika Večernjeg lista, Pixsella, časopisa Radost i partnera projekta Rezolucije Zemlja. Važno je napomenuti kako nagradu dobiva – cijeli razred pobjednika kategorije. 

Pravo sudjelovanja u ovom nagradnom natječaju imaju svi učenici osnovnih škola i srednjih škola s prebivalištem u Republici Hrvatskoj koji su se prijavili na nagradni natječaj, a to mogu učiniti putem Wufoo obrasca na kraju teksta.  

Kreativna rješenja je pak potrebno učitati putem službenog Dropboxa natječaja putem linka: https://bit.ly/3KEGqVc.

Također, važno je napomenuti da se uz prijavu treba dostaviti i privola roditelja koja se može preuzeti na ovom linku: Privola za roditelje

Fill out my online form.

Komentara 1

AN
AndjaPepe
13:05 04.04.2022.

Ovo je vrlo inspirativno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije