Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezolucija Zemlja u Zagrebu i Splitu

U dvije akcije skupljeno - 60 vreća smeća i pola tone glomaznog otpada!

29.01.2022.
u 16:43

Iz oba grada su u konačnici stigle poruke da je puno posla pred volonterima, a iduća se akcija organizira već sutra u Novoj Kapeli gdje će se čistiti divlji deponij.

Više od 60 vreća smeća i još oko pola tone glomaznog otpada! Rezime je to današnje dvije velike akcije čišćenja u organizaciji građanske inicijative Čisteći medvjedići, a koje su održane u Zagrebu i Splitu i to u sklopu Rezolucije Zemlja, najveće ekološke akcije u Hrvatskoj koju je pokrenuo Večernji list, a čiji je cilj organizirano provoditi i podržavati upravo više ovakvih akcija.

U Zagrebu su se volonteri odlučili za čišćenje Spomen-parka Dotrščina koje je često okupljalište zaljubljenika u prirodu, trkača te ostalih rekreativaca. Čistilo se puna tri sata, a o rezultatima govori voditeljica današnje zagrebačke akcije Ankica Penava.

– Okupilo nas se 30-ak pa smo se podijelili u dvije grupe. Jedna je prošla većinu glavnih šumskih staza, a druga je od Dotrščine krenula južno prema bolnici Dubrava. Po samim šumskim stazama smeća nije bilo toliko puno, tako da su trkači i šetači tamo ostali kraćih rukava, ali kad su se spustili iz šume prema cesti - tamo ih je čekalo iznenađenje. Televizori, dječja kolica, madraci, tepisi, kante, boce, dijelovi automobila i još štošta nedefiniranog… – govori Ankica Penava te dodaje kako je u konačnici na šumskim staza skupljeno 20-ak vreća smeća i razni glomazni otpad. 

– Druga ekipa je krenula južno prema bolnici te im je prvi zadatak očistiti gustiš uz cestu koji je bio pun otpadaka - maski, vrećica, torbi, ambalaže, pa opet televizora, madraca… I ovdje smo skupili oko 20 vreća smeća i još glomazni otpad – nabraja Ankica Penava. Objašnjava i kako je današnja akcija, naime, bila organizirana u obliku plogginga, što znači da su volonteri u isto vrijeme rekreativno trčali i čistili. 

– Danas je bio cilj uz zabavu i rekreaciju napraviti jedan koristan posao za zajednicu - i jedno i drugo smo uspjeli! – poručila je. A dobre vijesti stigle su i iz Splita gdje su tamošnji Čisteći medvjedići organizirali akciju u suradnji sa sedmašima  iz OŠ Kamen-Šine.

– Cilj nam je bio čistiti šetnicu uz brodsku luku Zenta gdje smo u konačnici skupili 22 vreće smeća i nešto krupnog otpada poput fotelje, dio wc školjke, daski od ormara… – rekla je pak Lada Deković iz Splita. Iz oba grada su u konačnici stigle poruke da je puno posla pred volonterima, a iduća se akcija organizira već sutra u Novoj Kapeli gdje će se čistiti divlji deponij. 


Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije