Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Partner u projektu Rezolucija Zemlja

Udruga Zelene i plave Sesvete: Klonirat ćemo šest stoljeća stare lipe i murvu Dragutina Domjanića

storyeditor/2022-03-23/P1220234.JPG
Foto: Zelene i plave Sesvete
28.03.2022.
u 22:00

Ova vrlo aktivna udruga profilirala se radom u lokalnoj zajednici te je s godinama postala najveća "zelena organizacija" na istoku Zagreba.

Da sesvetske šume i jezera ostanu čisti, kvartovski parkovi netaknuti, a tamošnje stanovništvo živi u urbanom, ali zelenom prostoru. Misija je to udruge Zelene i plave Sesvete, koja djeluje od 2015. godine. Osnovali su je Radoslav Dumančić i Anto Damjanović s još desetak prijatelja, a ime potječe iz njihove polazišne ideje, stvaranja koridora od Medvednice do Save kroz središte Sesveta.

Čišćenje uz Večernjak

Vrlo aktivna udruga koja se profilirala i radom u lokalnoj zajednici s godinama je postala najveća "zelena organizacija" na istoku Zagreba, a partner je Večernjem listu u projektu Rezolucija Zemlja, najvećoj ekološkoj akciji u Hrvatskoj posvećenoj zaštiti okoliša te očuvanju planeta.

A sve je počelo od namjere udruge da se uključi u urbanističko planiranje Sesveta pa su uspostavili suradnju s Arhitektonskim i Prometnim fakultetom, s kojima su snimili postojeće stanje četvrti i počeli s osmišljavanjem projekata kojima bi Sesvete obogatili zelenilom i kvalitetnijim sadržajima.

Rezultat toga su drugi projekti, poput europskog ProGIreg Sljeme, a iz njega je proizišla gradnja terapijskog vrta koji je otvoren lani – kaže Dumančić. Suradnju su proširili na još nekoliko zagrebačkih fakulteta te su nastavili s idejama za urbanističko unapređenje četvrti u kojoj žive, a i s kvartovskim aktivnostima. Osim niza radionica i panela, organizirali su i događaje za djecu, poput radionice gradnje hotela za kukce, ali i tri akcije sadnje stabala.

– U krugu prostora udruge 2019. posadili smo 160 stabala i 40 grmova, a sljedeće godine kod Arboretuma svetog Franje u Sesvetskoj Sopnici u suradnji s Hrvatskim vodama i tamošnjom osnovnom školom te Hrvatskim šumama, koje su bile najveći donator, čak 270 stabala na području od 60 tisuća kvadrata. To je bila izuzetno uspješna akcija. Lani smo pak u Sesvetskom Kraljevcu posadili 35 stabala – kaže Mario Spajić, krajobrazni arhitekt i tajnik udruge. Tu su i akcije čišćenja pa su, primjerice, na medonosnoj livadi u blizini Novog Jelkovca prikupili 500 kubika građevinskog otpada.

– Na toj livadi žive pčele samotarke, koje su izuzetno važni oprašivači. A djeca su za njih izradila hotele za kukce – govori Spajić.

Udruga i za 2022. godinu ima velike planove, a sudjelovat će i u dvije akcije čišćenja. Obje su u sklopu Rezolucije Zemlja, a prva se održava 2. travnja, kada će članovi udruge sa svima koji su zainteresirani čistiti bajere oko jezera Soblinec. Druga velika akcija bit će čišćenje oko Sesvetskog Kraljevca. Dio je to najveće akcije čišćenja u Hrvatskoj u sklopu Večernjakova projekta, a održat će se 23. travnja. Istovremeno će se čistiti okoliš na 20 lokacija u cijeloj zemlji, a u njoj će sudjelovati lokalne zelene udruge.

– Akcija u Kraljevcu bit će doista velika stvar. Riječ je o gigantskoj količini otpada, ima materijala za desetke kamiona. Doći će i bageri, strojevi, pozvat ćemo sve da se uključe. Kasnije ćemo pokušati osigurati to područje kamerama kako se više ne bi dovozio otpad – kaže Dumančić.

Vezani za našu povijest

Do ljeta će organizirati i seriju tribina o obnovljivim izvorima energije, a posebno se, ističe Spajić, ponose projektima kloniranja stoljetnih stabala koja su snažno vezana za povijest Sesveta.

– Klonirat ćemo dvije lipe iz Planine Donje, koje su prema povijesnim zapisima stare 600 godina. Napravit ćemo sto klonova tih stabala i distribuirati ih po Sesvetama. Riječ je o certificiranim klonovima. Isto ćemo napraviti i s Domjanićevom murvom, koja je ime dobila po našem "zemljaku", pjesniku Dragutinu Domjaniću, koji je o njoj pisao. Stablo je staro oko 150 godina, napravit ćemo 30 klonova i također distribuirati po četvrti – kaže Spajić. •

Komentara 3

ZZ
Zvir Zvirek
20:26 12.04.2022.

Bo nekaj. Išče da kloniramo Sesvetski kajkavski govor, ki je zginul...

BE
bezvrijedanyugodinar
09:49 29.03.2022.

Imate kod mene lipu staru više od 7 stoljeća

JM
juretic.milan
09:19 04.04.2022.

U Samoboru, pa murva!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije