Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obilje zanimljivosti u neposrednoj blizini grada

Nadaleko poznata drvena arhitektura

Zeleni prsten Zagreba
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/2
09.11.2018.
u 12:00

Sveti Ivan Zelina svoju bogatu vitešku povijest oživljava svake godine međunarodnim viteškim turnirom

U okolici Zagreba iznimno su zanimljive tradicionalne drvene kuće. Turopolje je nadaleko znano po drvenoj arhitekturi, a tamošnje drvene crkve i kapele predstavljaju najviši domet narodnog graditeljstva barokne arhitekture na području sjeverne Hrvatske. Drvena kapela sv. Barbare u Velikoj Mlaki najatraktivniji je i najreprezentativniji primjer drvene sakralne arhitekture u nas.

U kapeli se nalazi rijedak ikonografski prikaz sv. Kümmernisse, raspete bradate svetice. Uz jedinstvene drvene kapelice, u graditeljstvu se posebno ističu i drvene kurije. Kurija Modić-Bedeković u Donjoj Lomnici ističe se kao primjer autohtone stambene gradnje turopoljskog kraja, a cijelo imanje ubraja se među najvrednije primjere graditeljske kulturne baštine središnje Hrvatske te je zaštićeno kao spomenik kulture 1972. godine.

Sveti Ivan Zelina svoju bogatu vitešku povijest oživljava svake godine međunarodnim viteškim turnirom. Održava se u lipnju, kada posjetitelje očekuju viteške borbe i turniri, festival srednjovjekovnih pića i srednjovjekovni gastroshow. U programu sudjeluju viteške i artističke skupine iz desetak zemalja.

Foto: Marko Prpić/Pixsell

Ostaci starorimskog naselja, Arheološkog parka u Ščitarjevu, istražuju se od 1969. Turisti danas imaju što vidjeti na površini od čak 2500 četvornih metara na kojima informativne ploče obavještavaju o najvažnijim podacima. Inače, uz dio glavne ulice opločene kamenim pločama, otkrivene u dužini od 27 metra, protežu se trijemovi s očuvanim temeljima za stupove kolonade, a otkopan je i veći dio zgrade gradskog kupališta. Istraživanja su pokazala da se ovaj dio grada više puta obnavljao u razdoblju od 2. do 4. st. Nalazi zidnih slikarija, kockica mozaika, pragova i uređaja za grijanje upućuju na luksuzno uređenje zgrada.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije