Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nema krivca

Na mačkama nije bilo vidljivih tragova mučenja, zbrinuo ih je higijenski servis

Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/2
29.12.2018.
u 16:20

Veterinarska inspekcija na jednom od tri leša mačaka pronađenih u kontejneru u Zagrebu očitala je čip, ali on nije iz Hrvatske niti iz zemalja EU. Nije bilo vidljivih ozljeda, a protiv nepoznatog počinitelja podnijeli su kaznenu prijavu

Ako je suditi po dosadašnjim saznanjima policije i veterinarske inspekcije, misterij mrtvih mačaka pronađenih u zagrebačkom naselju Siget, u kontejneru u Sortinoj ulici, mogao bi ostati neriješen. Osim ako se ne pojavi neki svjedok koji će sve otkriti.

Čije su mačke bile, kako su skončale i kako su završile u kontejneru za sada nije poznato. Veterinarska inspekcija je, očigledno, obavila sve što je mislila da treba. Istog dana kad su mace pronađene izdan je i nalog za neškodljivo uklanjanje njihovih tijela (spaljivanje), jer preuzeli su ih djelatnici Veterinarsko-higijenskog servisa, kažu u Policijskoj upravi zagrebačkoj.

– Provjerom u VI. policijskoj postaji Novi Zagreb utvrđeno je da su policijski službenici 3. prosinca 2018. intervenirali u Sortinoj ulici kod kućnog broja 48. Utvrđeno je da su u kontejneru pronađene lešine četiri mačke. O navedenom je obaviještena veterinarska inspekcija, a djelatnik veterinarske inspekcije pregledao je tijela mačaka i utvrdio da na njima nema vidljivih tragova ozljeđivanja, zlostavljanja ni tragova mučenja. Shodno tome, brigu oko tijela mačaka preuzeli su djelatnici Veterinarsko-higijenskog servisa – stoji u odgovoru PU zagrebačke. Policijski službenici nastavljaju daljnje kriminalističko istraživanje u cilju utvrđivanja identiteta osobe koja je odložila tijela mačaka u kontejner.

Iz Ministarstva poljoprivrede odgovorili su nam tek na ponovljeni upit. Pitali smo ih što je utvrđeno na mjestu događaja, je li riječ o kaznenom djelu i je li zatražena razudba životinja, odnosno hoće li veterinarska inspekcija podnijeti kaznenu prijavu ako je riječ o ubojstvu?

– Veterinarska inspekcija izvršila je nadzor temeljem poziva policijskih djelatnika o pronalasku tri lešine mačke u kontejneru za miješani otpad. Na lešinama nisu uočeni znakovi pothranjenosti i dehidracije niti vidljive ozljede, a na području glave i vrata uočeni su znakovi uprljanosti dlake osušenom krvi. Dvije lešine mačke nisu bile označene mikročipom, dok je na trećoj lešini mačke očitan mikročip. Utvrđeno je da navedeni mikročip nije zadužen u Hrvatskoj niti u nekoj od zemalja EU. Stoga nije bilo moguće utvrditi vlasnika mačaka pa je podnesena je kaznena prijava protiv nepoznatog počinitelja temeljem čl. 205 st. 1 Kaznenog zakona – kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Veterinarska inspekcija tako podnosi prijavu za kazneno djelo mučenja ili ubijanja životinja, iako policija kaže da nisu utvrđeni vidljivi znakovi ozljeđivanja, zlostavljanja ili mučenja. One nevidljive, ako ih je bilo, nisu mogli ni pronaći bez razudbe. A ona, sudeći po odgovorima koje smo dobili, nije zatražena.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Kljusar
Kljusar
11:38 16.01.2019.

spalionica za životinje se zove krepatorij

Avatar Asterix
Asterix
17:57 29.12.2018.

Naša država se brine samo o uhljebima. O ostalim ljudima slabo. O životinjama nikako.

Avatar niwrad
niwrad
16:38 29.12.2018.

Ja sam mislio da porez plaćaju ljudi - kako bi imali zaštitu od strane institucija, a ne mačke i druga živina. Izgleda da sam se prevario jer naše javne institucije sve više brinu za zaštitu ljudskih i građanskih prava mačaka, pasa i pajceka. Tko je uopće ovlastio institucije da novac građana,a koji su uzele poreznom prisilom, troše za nešto takvo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije