Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

U kontejneru u zagrebačkom naselju Siget pronašli tri ubijene mačke

Nova ubojstva mačaka izazvala su ogorčenje građanja, ali i udruga za zaštitu životinja koje traže osnivanje policije za životinje i oštro kažnjavanje zlostavljača
05. prosinca 2018. u 15:00 11 komentara 1720 prikaza
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/2

Stravične slike preplavile su društvene mreže nakon što su Sortinoj ulici u Sigetu u kontejneru pronađene tri ubijene mačke.

– Ovo je horor. Cijeli se život brinem o napuštenim mačkama i svega sam se nagledala, ali nakon ovog prizora još ne mogu doći k sebi – jučerašnje scene opisuje Vlasta Petr koja je pronašla lešine te pozvala policiju. Dodaje kako su ubijene životinje imale više od deset kilograma te kako nije riječ o običnim, uličnim mačkama.

– Zašto, zaboga, pa kakvi ljudi to žive oko nas? Ovo je prestrašno – reakcije su ogorčenih građana na fotografije mačaka koje su se jučer proširile Facebookom. Na teren su izišli policija i veterinarska služba, a nakon očevida lešine su poslane na obdukciju. Prije nekoliko dana još je jedna mačka ubijena na području Sigeta, a sad je i ona pronađena u poklopljenoj kutiji.

 | Autor : Privatni album/MailOnline Foto: Privatni album/MailOnline

– Maca u kutiji je u Aleji pomoraca. Prije par dana je nestala i jedna me gospođa obavijestila da je vidjela tijelo. Tražila sam tijelo taj dan i nisam ga našla. Sada na putu prema Sortinoj osvanula je zatvorena ljubičasta kutija. Nema krvi, nisam vidjela nesto sto bi upucivalo na nesto slicno ovima iz Sortine. Nije mi samo jasno kako tijela nije bilo, pa se pojavilo nasred travnjaka – kaže nam jedna od volonterki koja se brine za slobodnoživuće mačke. 

Nasilje nad životinjama Obitelj maloljetnika koji je mačku teško ozlijedio kamenom pod nadzorom Centra za socijalnu skrb

Alemka Bačić iz Udruge SOS za mace, koja je članica Mreže za zaštitu životinja, prisjeća se da je proljetos u istom kvartu pronađena pitoma mačka s 13 metaka od zračne puške u tijelu. Zahvaljuje na brzoj reakciji policije koja je napravila očevid i nada se da će se pronaći počinitelji ubojstava kako bi odgovarali za kazneno djelo mučenja i ubijanja životinje maksimalnom zatvorskom kaznom od godinu dana. No, smatra da je za pomoć mačkama, koje nisu krive što su ih dotadašnji skrbnici odbacili, potrebna suradnja svih i prijavljivanje svakog slučaja zanemarivanja, napuštanja, zlostavljanja i ubijanja.

Udruge iz Mreže ističu nužnost osnivanja inspekcije za zaštitu životinja, za što se bore već godinama.

UŽASNE SCENE Protiv zlostavljača podignuta kaznena prijava, psi oduzeti i smješteni u sklonište

– Takva inspekcija djelovala bi po uzoru na organiziran sustav zaštite životinja kakav je već poznat u svijetu kao policija za životinje. Ona bi se bavila pomaganjem zanemarivanim, napuštenim i zlostavljanim životinjama. Surađivala bi sa skloništima, policijom, veterinarskim stanicama i udrugama te bi bila ovlaštena tražiti počinitelja, naplatiti kaznu na licu mjesta i, ako je potrebno, oduzeti životinju. Rad takve inspekcije imao bi i preventivni utjecaj jer bi ovakvi slučajevi ubijanja bili sankcionirani – ističe Ivana Lunka, mag. iur., koordinatorica Mreže, te dodaje:

– Smatramo da je situacija alarmantna i da je jedino učinkovito rješenje da općine i gradovi, koji to još nisu učinili, što prije propišu obaveznu trajnu sterilizaciju kao način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka. Napuštene mačke koje se razmnožavaju na ulici ne padaju s neba, nego potječu od neodgovornih skrbnika.

Mreža upozorava i da u hrvatskim gradovima nisu dobro riješena hranilišta za mačke pa se na registraciju često čeka godinama. Važno je da općine i gradovi svojim odlukama o načinu i uvjetima držanja kućnih ljubimaca obavezno propišu trajnu sterilizaciju vlasničkih (skrbničkih) mačaka i tako na human način riješe stalni priljev novih mačića koje odbacuju njihovi neodgovorni skrbnici. Zakonom nije propisana ni obaveza mikročipiranja mačaka, iako svaki skrbnik može mikročipirati mačku kako bi ju lakše pronašao u slučaju da se kreće po vani i odluta. Zbog izostanka obaveznog mikročipiranja, kada se radi o skrbničkim mačkama kao u ovome slučaju, ne može se utvrditi čije su.

odluka inspektora Volonterima na Mljetu zabranjeno hvatanje i kastracija slobodnoživućih mačaka

 

 

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • talibankovic:

    Koja gamad oko nas, nevjerojatno

  • Trinity:

    Naravno da TREBA uvesti policiju za životinje i svako zlostavljanje, zanemarivanje i nebrigu za životinje NAJSTROŽE kažnjavati! Hvala Bogu da je novi zakon zaživio i da je zlostavljanje životinja KRIVIČNO (a ne prekršajno) djelo i kažnjava se zatvorom.

  • ujo41:

    po selima i gradovima preko cijele naše lijepe pronalaženi civili ubijani srpskim granatama -godinama ,a pravosuđe - ništa , pa što onda očekujete za mačke...