Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon fijaska

Most planira rekonstrukciju: Mijenjaju politiku, Grmoja se povlači

Most
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
12.06.2019.
u 22:43

Izborni rezultati protresli su političku scenu zbog čega i Most i Amsterdamska koalicija, koja je za dlaku osvojila mandat, idu u stranačke rekonstrukcije uoči parlamentarnih izbora

Europski izbori temeljito su protresli političku scenu, pa stranke koje nisu osvojile mandat ili one koje su uspjele uloviti mjesto u Parlamentu EU, ali nisu osvojile očekivani broj glasova, idu o opsežne stranačke rekonstrukcije. Tu su operaciju pokrenuli Most i Amsterdamska koalicija, koja je osvojila mandat, ali se nadala većem sinergijskom učinku od osvojenih 5,16 posto glasova. Posebno kada se uzme u obzir da Amsterdamsku koaliciju čini sedam stranaka. Glavni odbor Mosta prije koji dan jednoglasno je usvojio zaključak da je za loš rezultat Mosta odgovoran cijeli Glavni odbor, a posebnu odgovornost preuzeo je politički tajnik te stranke Nikola Grmoja.

Grmoja: Ja sam kriv

Most u listopadu organizira izborni Sabor na kojem će birati nove članove svih stranačkih tijela te proširiti Predsjedništvo i Glavni odbor novim ljudima, ali i uvesti nove funkcije poput glavnog i međunarodnog tajnika stranke. Nikola Grmoja, zbog odgovornosti za gubitak Mosta na euroizborima, neće se ponovno kandidirati za političkog tajnika te stranke.

– Smatram se odgovornim za rezultat Mosta jer sam ja nabijao tempo i intenzitet naše stranačke kampanje i napade na HDZ. Ostat ću predsjednik Kluba Mosta u Saboru, ali za političkog tajnika više se neću kandidirati – otkrio nam je Grmoja.

Most će, nastavio je Grmoja, na izbornom Saboru usvojiti i program te definirati javne politike, a fokus će biti na javnoj upravi, pravosuđu, zelenim temama te poljoprivredi za koje Most ima stručne ljude.

– Most se profilirao kao stranka koja je protiv HDZ-a i to ne treba više naglašavati, treba se usmjeriti na politike Mosta i ono za što se Most zalaže – poručio je Grmoja. Iako se on povlači, najvjerojatniji, gotovo sigurni, ponovni kandidat za predsjednika Mosta bit će Božo Petrov. Grmoja tumači kako je u ovom trenutku najbolje da Petrov ostane predsjednik stranke, koja će biti ojačana novim ljudima.

– Novi ljudi i nove ideje pomoći će u rekonstrukciji Mosta kako bismo stranku pripremili za parlamentarne izbore – zaključio je Grmoja.

Iako je na EU izborima prošla bolje od Mosta i “za dlaku” dobila taj jedan željeni mandat, i Amsterdamsku koaliciju čekaju velike promjene. Ta se koalicija već sada smanjila jer ju je napustio HSU, a pitanje je i što će na kraju biti s HSS-om, u kojem su veliki pritisci s jedne strane da stranka skrene “udesno” i s druge strane da se vrati pod okrilje SDP-a, s kojima otprije imaju sklopljen i sporazum o zajedničkom izlasku na buduće parlamentarne izbore.

No potpuno je iluzorno očekivati da bi Bernardić taj sporazum poštovao i dao HSS-u šest ulaznih mjesta na izbornim listama kako su se prije dogovorili. Zato naši izvori u Amsterdamskoj koaliciji vjeruju kako će HSS na kraju ostati u Amsterdamskoj koaliciji, biti na čelu lista u određenim izbornim jedinicama i pokušati samostalno izboriti svoje mandate. A upravo je takav scenarij i sam Beljak, doznajemo, iznio prošlog tjedna na sastanku Amsterdamske koalicije u Buzetu, prvom nakon izbora za EU parlament. A na kojemu je dogovoreno i kako će svi zajedno podržati lijevo-liberalnog kandidata za predsjednika države ili će pak imati svog kandidata.

Temeljita obnova

Međutim, čak i ako se Amsterdamska (osim HSU-a) i održi na okupu do predsjedničkih, a potom i do parlamentarnih izbora, u toj su koaliciji svjesni da im je svejedno potrebno temeljito rebrendiranje, o čemu će detaljnije razgovarati krajem mjeseca.

Nije isključeno, doznajemo, da će se ići čak i s promjenom imena Amsterdamske koalicije, za koje neki partneri drže da nije baš najbolje pogođeno. Međutim, koje bi novo ime koalicija uzela, tek će se raspravljati. Rebrendiranje bi također uključivalo i dogovor oko nove programske platforme na kojoj će šest stranaka izići na parlamentarne izbore. Cilj i ideja je i da se u prvi plan gurnu novi ljudi, a neki drže i lideri s obzirom na to da na proteklim EU izborima ni Krešo Beljak ni Anka Mrak Taritaš nisu doživjeli uspjeh. Nadalje, u Amsterdamskoj koaliciji ne isključuju opciju da im se u budućnosti priključe još neke manje stranke lijevo-liberalnog centra radi stvaranja platforme koja bi omogućila da se okupe sve stranke lijevog centra.

VIDEO Bulj poklonio mlijeko Vladi:

Komentara 75

FA
fake
23:38 12.06.2019.

Krešo Beljak i Anka Mrak Taritaš????!!!! hahahahahahahahahahahahaha.

WT
Wtf
23:59 12.06.2019.

Dvaputa ste bili na vlasti, mogli ste čuda napraviti, promijeniti pola države, ali ne vi ste morali biti najveća oporba i dvaput u godinu dana rušiti vlastite vlade. Da mi je znati što je tada bilo u glavama "genijalaca" Petrova i Grmoje!? A sad piši propalo.

Avatar Narod
Narod
23:20 12.06.2019.

Kog zanimaju i tko to glasa? Osim spasavanja Milovanoviceva represivnog aparata nisu napravili nista!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije