Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Moramo znati da je cijeli Novi Zagreb izgrađen na otetom crkvenom zemljištu

Znate li koliko košta kvadrat građevinskog zemljišta u Zagrebu? Pa zamislite cijeli Novi Zagreb koji je Katoličkoj crkvi naprosto otet. Ne možemo se praviti kao da ne znamo za neke stvari i kao da one nisu postojale - kazao je Reiner u TNT-u N1 televizije
29. travnja 2018. u 11:18 152 komentara 6089 prikaza
Željko Reiner
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Goran Beus Richembergh, saborski zastupnik GLAS-a i Željko Reiner, saborski zastupnik HDZ-a, gostovali su danas u TNT-u N1 televizije te govorili o prijedlogu GLAS-a za revizijom Vatikanskih ugovora. Beus Richembergh smatra da do revizije mora doći jer se promijenio cvijeli niz okolnosti.

Andrej Plenković HDZ protiv Plenković: Ne vidimo razloga za reviziju Vatikanskih ugovora

- Hrvatska je, nažalost, slaba i siromašna zemlja suočena s mnogim socijalnim problemima. U vrijeme kada su sporazumi potpisivani udio javnog duga u BDP-u je bio oko 26-27 posto, a danas je više od 80 posto. S druge strane, kada govorimo o ugovoru u kojem je definirano dušobrižništvo u vojnim snagama i pozicioniranje Vojnog ordinarijata, u tom je trenutku pod unifomom bilo više od 300 tisuća ljudi, a sada je to skoro osam puta manje - kazao je Beus Richembergh i podsjetio kako su i u samoj crkvi 90-ih godina govorili da nije dobro ići s konceptom vjeronauka u školama, jer će vjernici izgubiti privrženost crkvi, a to se sada i vidi.

Reiner smatra kako to nije točno, te da se danas bolje živi. Kazao je kako nema razloga da se itko boji Katoličke crkve. Podsjetio je i da je nakon Drugog svjetskog rata enormna količina zemljišta oteta katoličkoj crkvi, a samo je mali dio vraćen.

- Moramo znati da je cijeli Novi Zagreb izgrađen na otetom crkvenom zemljištu. Znate li koliko košta kvadrat građevinskog zemljišta u Zagrebu? Pa zamislite cijeli Novi Zagreb koji je Katoličkoj crkvi naprosto otet. Ne možemo se praviti kao da ne znamo za neke stvari i kao da one nisu postojale. S druge strane, u sferu civilnog društva koje se često glorificira i tvrdi da je jako razvidno za što se financira... Slažem se da neki dijelovi civilnog društva su vrlo transprarentni, jasni i obacvljaju vrlo korisne funkcije. No, u sferu civilnog društva ulaze od privatnih medija do kulturno-umjetničkih društava i manjina. Hoćemo li to onda ukinuti? Nisu stvari baš jasne i jednoznačne kako ih se pokušava objasniti samo zato da bi se prokazala Katolička crkva. Zato što nije jednostavno vratiti enormnu količinu zgrada, zemljišta i drugog, su na kraju Vatikanski ugovori dijelom sklopljeni - kazao je Reiner.

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritas i potrpredsjednik Goran Beus Richembergh Novi udar na Crkvu GLAS traži pokretanje postupka revizije Vatikanskih ugovora Dok SDP čeka pravi trenutak, GLAS započinje svoj novi politički projekt Vrh SDP-a podijeljen: 'Revizijom Vatikanskih ugovora vratili bismo Crkvu HDZ-u' Davor Bernardić PETRA MARETIĆ ŽONJA Kome koristi priča o reviziji vatikanskih ugovora?
popularna emisija
RTL Direkt idućih se tjedana neće emitirati: Mojmira Pastorčić u odjavi posljednje emisije otkrila razlog
Auro Domus
KRIPTO-BUDUĆNOST
5 predikcija koje se očekuju na tržištu kriptovaluta u 2021. godini
 • Avatar Linz
  Linz:

  Jel' to znači da nije bilo Maršala Tite ....ne bi bilo ni Novog Zagreba ???

 • SNV:

  Od koga je crkva otela

 • dopizdilomi:

  Hoćete li i meni vratiti 10 jutara zemlje koju su mađari oteli mom pradjedu?