Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrh SDP-a podijeljen:

'Revizijom Vatikanskih ugovora vratili bismo Crkvu HDZ-u'

Dok SDP čeka pravi trenutak, GLAS započinje svoj novi politički projekt
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
20.04.2018.
u 06:41

Modeli financiranja koji mogu biti uzor, smatraju u GLAS-u i HSU, u području odgoja i kulture njemački su, talijanski ili španjolski

Revizija Vatikanskih ugovora tema je koja bi u budućnosti mogla ujediniti dobar dio oporbe. Klub zastupnika GLAS-a i HSU-a danas šalju šefu Sabora prijedlog Zaključka o pokretanju pregovora o izmjenama Ugovora između Svete Stolice i RH. Predlažu Saboru četiri zaključka. Prvi je da se zaduži Vlada da pokrene pregovore o izmjenama ugovora između Svete Stolice i RH o suradnji na području odgoja i kulture.

Plaće vjeroučitelja

Drugi je da se pokrene postupak izmjene Ugovora o gospodarskim pitanjima. Potom traže i pregovore o izmjenama ugovora o pravnim pitanjima kao i o izmjenama Ugovora o dušobrižništvu katoličkih vjernika pripadnika Oružanih snaga i redarstvenih službi RH. Prema podacima koje je GLAS dobio od Vlade, temeljem Ugovora između Svete Stolice i RH o gospodarskim pitanjima ode 355 milijuna kuna godišnje, najmanje 300 milijuna kuna godišnje ide za plaće vjeroučitelja, a pritom nisu dostupni podaci o troškovima izvođenja nastave katoličkog vjeronauka u predškolskim ustanovama, 58 milijuna na katoličke osnovne i srednje škole, 60 milijuna kuna godišnje za katoličke visoke škole, učilišta i fakultete, 48 milijuna za zaštitu sakralnih objekata, a oko 10 milijuna za potrebe Vojnog ordinarijata te dušobrižništvo katoličkih vjernika, pripadnika OS-a i redarstvenih službi...

Račan je SDP doveo na vlast, no njegov rezultat nije bio ni blizu Milanovićevom:

Dok SDP čeka pravi trenutak, GLAS započinje svoj novi politički projekt
1/10

U GLAS-u kažu kako Hrvatska ne bi bila prva koja se upušta u takav proces te kao dobar primjer navode Italiju, koja je u pregovorima sa Svetom Stolicom postigla promjenu ugovora, uključujući ukidanje obveze održavanja nastave vjeronauka u javnim školama.

Modeli su financiranja koji nam mogu biti uzor, drže u GLAS-u i HSU-u njemački (crkveni porez za one koji se deklariraju kao vjernici) te talijanski ili španjolski (0,8, odnosno 0,52 posto poreza na dohodak građani izdvajaju ili za Crkvu ili za humanitarne organizacije).

– Usporedbe radi, ukupni godišnji porezni prihodi (od PDV-a, poreza na dohodak, poreza na dobit itd.) u RH iznose oko 72 milijarde kuna. Kad bismo talijanski model (koji se odnosi samo na porez na dohodak) primijenili na ukupne porezne prihode u Hrvatskoj, izdvajanje za Katoličku crkvu bilo bi i dalje manje nego što je u ovom trenutku, po raznim osnovama, i iznosilo bi oko 576 milijuna kuna – obrazlažu u GLAS-u.

Vrijeme je zdravo i zrelo

I dok su u GLAS-u svoj prijedlog kojim traže reviziju Vatikanskih ugovora već konkretizirali, u SDP-u, u kojem također vlada klima da treba tražiti reviziju Vatikanskih ugovora, a o čemu je i sam predsjednik Davor Bernardić otvoreno govorio, još traže način i vrijeme za provođenje te inicijative. Naime, u vodstvu se ne mogu složiti kada bi se s tim išlo. I dok dio ljudi iz vrha drži kako je to tema s kojom SDP ne treba odugovlačiti i kako bi što prije trebali tražiti od Vlade izmjene postojećih Vatikanskih ugovora, a ako im to ne prođe, onda i organizirati savjetodavni referendum, znatan dio vodstva misli upravo suprotno.

– Tu smo temu otvorili i na zadnjem Predsjedništvu i mišljenje koje je prevladalo bilo je da reviziju ne treba tražiti sad jer će ta akcija samo ojačati HDZ i ponovno ga zbližiti s Crkvom – kaže naš izvor iz vodstva s čime se slaže još nekoliko članova Predsjedništva s kojima smo razgovarali.

Dio vodstva koji želi što prije s inicijativom kaže kako se tu nema što čekati jer će se HDZ i Crkva ionako pomiriti.

– Vrijeme za to je i zdravo i zrelo. I u stranci je dogovoreno da se s tim ide uskoro. Nitko u stranci nije protiv toga – kaže naš izvor.

Ključne riječi

Komentara 120

FR
franciskofranko4
07:57 20.04.2018.

Sotonistima oduvjek smeta Crkva.I tako do njihove totalne propasti.

Avatar x-y
x-y
08:01 20.04.2018.

nasljednici komunistickih fasista bi opet diktirali i diktaturu vrsili.... Hvala Bogu, Polako ali sigurno nestajete, i idete u povijesnu ropotarnicu....

MV
Mijat vrdoljak
07:59 20.04.2018.

Dio Vatikanskih ugovora, neodvojiv od glavnine, je i crkvena imovina koju bi u tom slučaju država odma morala vratiti crkvi ili je adekvatno po tržišnoj cjeni platiti, ako imamo ta sredstva ja sam odmah za reviziju. Ponovno otimanje nebi više prošlo ni na domaćim a pogotovo na međunarodnim sudovima. Još jedno pitanje šta je u tom slučaju sa drugim vjerskim zajednicama i crkvama koje nemaju srrdstava za život osim državnog proračuna. Trebaju li nam udruge, društva pa i stranke neka se svatko snalazi i posluje na ekonomskoj osnovi. Ja sam tu skeptičan ne za katoličku crkvu nego za sve druge. Drugovi razmislite.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije