Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODGOVORNOST

Mnogima nejasna odluka o skraćivanju samoizolacije, na terenu nema odgovora

Sisak: Građani u montažnom kontejneru obavljaju testiranje na COVID-10
Nikola Cutuk/PIXSELL
27.10.2020.
u 14:50

Nitko mi je znao reći znači li ovo skraćivanje samoizolacije za 4 dana i za osobe koje su ranije završile u samoizolaciji ili se to samo odnosi na one koji su u samoizolaciji od danas, rekla nam je ova Vukovarka.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove kriterije za testiranje na SARS-CoV-2, prekid izolacije i karantenu.

- Prema odluci Ekspertne skupine Kriznog stožera MZ-a, samoizolacija osobe koja je bliski kontakt oboljele osobe od COVID-19 skraćuje se s 14 na 10 dana. Iznimka su osobe koje rade u ustanovama za smještaj i boravak starijih i teško bolesnih odraslih osoba i osoba s invaliditetom, u kojih karantena traje 14 dana, stoji u odluci.

Međutim, skraćivanje izolacije s 14 na 10 dana izazvalo je brojne komentare građana koji na terenu ne mogu dobiti pravu i točnu informaciju.

- Zvala sam broj 113, epidemiologe, liječnike i ne znam koga sve, ali nitko ne zna ništa konkretnije reći. Nitko mi je znao reći znači li ovo skraćivanje samoizolacije za 4 dana i za osobe koje su ranije završile u samoizolaciji ili se to samo odnosi na one koji su u samoizolaciji od danas, rekla nam je ova Vukovarka.

Dodaje i kako je tih 4 dan puno ne samo radi same samoizolacije nego i radi bolovanja. Pita se i je li moguće da danas, u 21 stoljeću, ne postoji informatičar koji taj problem može riješiti jednim klikom miša nego se sve mora raditi ručno, a da pri tome nitko im ne može dati punu informaciju.     

- Na 113 su mi rekli da to može potrajati. To znači da su kažnjeni svi oni koji su do jučer uneseni kao kontakti I koji su u samoizolaciji odgovorno. Virus je isti, a ovo je diskriminacija. Kako biti odgovoran kada oni sami nisu odgovorni i ne drže do svojih odluka, istaknula je ova Vukovarka.  

VIDEO: U Zagrebu je 211 novozaraženih od koronavirusa. Šostar: "Ni meni to nije jasno."

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Salam_Parizer
Salam_Parizer
15:16 27.10.2020.

Meni je NEJASNO što je ZAPRAVO NJIHOVA definicija "KORONA SLUČAJ" (covid case) , s ozbirom na u najmanju ruku, PONOVNO! KRAJNJE DUBIOZNO I DVOJBENO kategoriziranje, prema ovom WHO dokumentu smjernica PO KOJIMA SE OČITO RADI! case definition 20200326-sitrep-66-covid-19

BR
Branitelj2020
15:23 27.10.2020.

Pa zna se kako nesposobna Beroševa administracija funkcionira: oni koji od danas idu u samo izolaciju moraju biti 10 dana a oni kojima je samo izolacija određena prije moraju ostati u samo izolaciji 14 dana. Razlog tome je logičan za HDZ uhljebe: do danas inkubacija korone bila je 14 dana a danas su uhljebi odlučili da je inkubacija korone 10 dana jer nema novaca za plaćanje samoizolacije. Vjerodostojno zna se.

ZA
zagi101
15:10 27.10.2020.

čisti šlamperaj naše birokracije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije