Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ako ste sada u samoizolaciji, možete izaći 11. dan, ali samo uz nekoliko uvjeta

Klinički kriterij za prestanak izolacije simptomatskog bolesnika jest minimalno tri uzastopna dana bez povišene tjelesne temperature, bez primjene antipiretika i značajno poboljšanje ostalih simptoma.
27. listopada 2020. u 14:00 2 komentara 5693 prikaza
Samoizolacija
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove kriterije za testiranje na SARS-CoV-2, prekid izolacije i karantenu. "Prema odluci Ekspertne skupine Kriznog stožera MZ-a, samoizolacija osobe koja je bliski kontakt oboljele osobe od COVID-19 skraćuje se s 14 na 10 dana. Iznimka su osobe koje rade u ustanovama za smještaj i boravak starijih i teško bolesnih odraslih osoba i osoba s invaliditetom, u kojih karantena traje 14 dana", stoji u odluci.

Solin: Ministar Beroš posjetio je Hrvatsku gorsku službu spašavanja traži izvanredni angažman Beroš naredio mobilizaciju zdravstva: Svi moraju ozbiljno shvatiti ovu situaciju i dati maksimum!

Epidemiologinja HZJZ-a Dijana Mayer u razgovoru za N1 odgovorila je na pitanje što s građanima kojima je izrečena mjera samoizolacije od 14 dana koja još uvijek traje, a s obzirom na novo pravilo prema kojemu je samoizolacija skraćena na 10 dana, a koje vrijedi od danas.

"Bliski kontakti koji su u samoizolaciji, a nemaju simptome, nemaju temperaturu ni druge suspektne simptome te se osjećaju dobro mogu 11. dan izaći iz samoizolacije. Njihov liječnik može im zatvoriti bolovanje te od 11. dana mogu ići na posao", rekla je.

Video: U Zagrebu je 211 novozaraženih od koronavirusa. Šostar: "Ni meni to nije jasno."

Dodala je, ako osjete bilo kakve simptome, da se moraju javiti liječniku te ne smiju izaći iz samoizolacije.

"Posla ima jako puno, sigurna sam da ćemo izdržati. Pozivamo građane i apeliramo na njih – budite nam suradnici, partneri, da spriječimo širenje bolesti. Mjere kojih se treba držati samo su tri i vrlo su jednostavne – držanje razmaka od dva metra, redovito pranje ruku te pravilno nošenje maski. Molimo građane, pridržavajte se uputa, olakšajte sebi i nama da ostanemo što više zdravi", dodala je.

Koronavirus Koronavirus u Hrvatskoj Virus probio u Dom za starije Vinkovci, u bolnici odgođeni svi dogovoreni zahvati

Podsjetimo, kriteriji za prekid izolacije podijeljeni su na četiri kategorije bolesnika: oboljele s blagom ili umjerenom kliničkom slikom, oboljele s teškom kliničkom slikom, oboljele koji su imunokompromitirani, korisnici ili djelatnici kolektiva s osjetljivom populacijom te asimptomatske oboljele. 

Klinički kriterij za prestanak izolacije simptomatskog bolesnika je minimalno tri uzastopna dana bez povišene tjelesne temperature bez primjene antipiretika i značajno poboljšanje ostalih simptoma

Zagreb: Stožer civilne zaštite RH na konferenciji predstavio nove mjere COVID-19 Stožer: U Hrvatskoj 1413 novih slučajeva zaraze. 18 osoba je preminulo

Radi smanjenja širenja zaraze, svi bliski kontakti oboljelog upućuju se u zdravstveni nadzor u karanteni/samoizolaciji. Nije ih potrebno testirati ni na početku niti tijekom samoizolacije, osim ako ne razviju simptome bolesti, ako to kapaciteti dozvoljavaju ili postoji epidemiološka indikacija. Iznimno, na početku samoizolacije potrebno je testirati bliske kontakte oboljelih ako su identificirani kao bliski kontakti tri ili više dana od izlaganja bolesniku te ako su u međuvremenu ostvarivali kontakt s vulnerabilnim skupinama. 

Osoba koja je identificirana kao bliski kontakt oboljele osobe, a posljednja tri mjeseca imala je laboratorijski potvrđenu bolest COVID-19, ne podliježe zdravstvenom nadzoru u samoizolaciji.

Više o odluci HZJZ-a možete pročitati OVDJE.

Svečano otvorenje poslovnice Eurospina u Požegi
opoziv proizvoda
Zbog pesticida se s hrvatskih polica povlače popularne grickalice: Evo kako do povrata novca
Borba protiv raka
BORBA ZA ZDRAVLJE
Čak 90% dijagnosticiranih s rakom pluća u Hrvatskoj umire jer se otkriva prekasno
  • jabracham:

    A sta ako kontakti s bolesnima nemaju simptome a nositelji su virusa?