Naslovnica Vijesti Otkrijte tajne Lijepe Naše

Mjesto gdje stres i umor nestaju kao rukom odneseni

U jedinom kvarnerskom Nacionalnom parku Risnjaku mogu se, otkako se vratio ris, vidjeti sve tri zvijeri Europe: ris, medvjed i vuk
09. ožujka 2018. u 12:00 0 komentara 1576 prikaza
NP Risnjak
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Nakon, primjerice, subotnje jutarnje kave i doručka, obitelj iz Zagreba željna skijanja nakon svega dva sata vožnje može uživati na skijama ili sanjkama, a da ne prelazi državnu granicu. Svega toliko im, naime, treba da dođu na jedno od najuređenijih i najvećih hrvatskih skijališta na Platku. Zaljubljenicima u zimske radosti iz obližnje Rijeke za odmor i uživanje potrebno je voziti tek jedan sat. Uz to, s vrha planine, ugodno se vozeći u žičari, posjetitelji mogu uživati u prekrasnom pogledu na Jadransko more.

Plitvička jezera Plitvička jezera 'Nemamo ni kanalizaciju, a za pet godina možemo biti Austrija'

– Imamo mi planine i svoja skijališta, ali skijanje s pogledom na more stvarno je poseban doživljaj. Zimi redovito dolazimo na nekoliko dana na Kvarner, a ako nam se posreći da ima snijega, jedan dan obavezno i skijamo na Platku – otkrio je gost iz Slovenije.

Inače, upravo je zimski turizam jedan od najvažnijih turističkih aduta Gorskog kotara, uz, naravno, netaknutu prirodu i šumsko bogatstvo koje posjetitelje u svako godišnje doba opija čistim zrakom. Inače, i Regionalni sportsko-rekreacijsko-turistički centar Platak, smješten u planinskom društvu Snježnika i Risnjaka, nudi niz sadržaja cijele godine koje su turisti, među kojima su uz domaće sve češći i strani gosti, svakako prepoznali. Zimi se, recimo, vikendom na sedam skijaških staza, ukupne duljine gotovo 7000 metara, spušta i po pet tisuća posjetitelja.

Na dva kotača 400 km

Cijela obitelj na Platku će naći sve što joj treba za ugodan predah; kafić, restoran, vučnice, a može se unajmiti i skijaška oprema. Osim uživanja u svježem planinskom zraku i skijanju, Platak ima i niz sadržaja koji će vas privući na ljetni izlet u Gorski kotar. Koliko su namjernici zadovoljni, govori podatak da se broj gostiju u svega godini dana utrostručio. Kako i ne bi kada osim uživanja u čistom šumskom zraku gosti mogu uživati i u nizu sportskih sadržaja; na terenu za disk-golf, boćalištu, trampolinu, igrajući nogomet i košarku, koristeći teren za odbojku na pijesku i badminton, mogu voziti bicikl ili unajmiti jedan od deset roštilja za iznajmljivanje i imati obiteljski ili piknik s prijateljima.

 | Autor : Nel Pavletic/PIXSELL Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Osim uživanja u skijanju na Platku, u Gorskom je kotaru još nekoliko manjih skijališta: jedno je od njih u Čelimbašima u Mrkoplju. Tamo je i sanjkalište dugo 300 metara i nordijska staza za skijaško trčanje ili biatlon od nekoliko kilometara. Sanjkati se može i u sanjkaškom centru „Jezero“ u Lokvama, na sanjkalištu Gina u Kupjaku te u Ravnoj Gori, a klizati i igrati hokej u Ledenoj dvorani u Delnicama. Inače, već je sam boravak u tom kraju blagotvoran. Zbog izrazite reljefnosti krajolika i neprestane cirkulacije zraka stvara se posebna energija koja pozitivno utječe na umor posjetitelja, tu je i niz privatnih inicijativa koje se razvijaju. Recimo, velik je adut turističke ponude cikloturizam.

Goranska biciklistička transverzala nova je trasa koja povezuje sve općine i gradove Gorskog kotara, njihove prirode, kulturne i povijesne atrakcije. Na dva kotača može se prijeći više od 400 kilometara, a biciklističke rute gotovo u pravilu dovedu i do nekog od restorana s lokalnim delicijama. Kvarner se može pohvaliti i adrenalinskim parkovima u Ravnoj Gori, Fužinama i Čabru, a posjetitelji koji su više skloni uživati u prirodi mogu posjetiti Nacionalni park Risnjak, srce Gorskog kotara na površini od 63,5 četvornih kilometara.

Promatranje vuka i medvjeda

U Nacionalnom parku Risnjak znatiželjnici se mogu uključiti u program promatranja divljih zvijeri.

Točnije vuka, risa i medvjeda, tri velike zvijeri Europe. U sklopu cjelodnevnog izleta, uz pratnju nadzornika parka, gosti mogu i prenoćiti u brvnarama ili u svojim šatorima i tako doživjeti puni susret s prirodom. Jezero Bajer u Fužinama iznimno je zanimljivo posjetiteljima, po njemu se može voziti brodićem, uokolo šetati, a u Fužinama je osmišljena i proslava Nove godine u podne na Staru godinu.

Ta manifestacija iz godine u godinu okuplja sve više turista i zbog nje je na taj dan praktički nemoguće naći mjesto u tamošnjim restoranima, ali i u smještajnim kapacitetima toga kraja, iako ih je svake godine sve više. Gorski kotar, osim klasičnih hotela u Fužinama i Risnjaku, nudi i sve više lijepih kuća za odmor tipičnog uređenja. Goste prima i sve više domaćinstava s oznakom kvalitete Kvarner Family i Pet Friendly, a u ponudi su i hosteli te planinarski lovački domovi. 

u Krasnom Ideja za izlet: Posjetite Kuću Velebita i sami zavirite u medin brlog i Lukinu jamu Ministar Cappelli: Hrvatska je Nijemcima hit destinacija, a popularniji smo i od Francuske ITB Berlin Hrvatska ove godine očekuje još više Nijemaca
NOVA KOLEKCIJA
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.