Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zeleno-bijela čarolija

Mjesto gdje stres i umor nestaju kao rukom odneseni

NP Risnjak
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/4
09.03.2018.
u 12:00

U jedinom kvarnerskom Nacionalnom parku Risnjaku mogu se, otkako se vratio ris, vidjeti sve tri zvijeri Europe: ris, medvjed i vuk

Nakon, primjerice, subotnje jutarnje kave i doručka, obitelj iz Zagreba željna skijanja nakon svega dva sata vožnje može uživati na skijama ili sanjkama, a da ne prelazi državnu granicu. Svega toliko im, naime, treba da dođu na jedno od najuređenijih i najvećih hrvatskih skijališta na Platku. Zaljubljenicima u zimske radosti iz obližnje Rijeke za odmor i uživanje potrebno je voziti tek jedan sat. Uz to, s vrha planine, ugodno se vozeći u žičari, posjetitelji mogu uživati u prekrasnom pogledu na Jadransko more.

– Imamo mi planine i svoja skijališta, ali skijanje s pogledom na more stvarno je poseban doživljaj. Zimi redovito dolazimo na nekoliko dana na Kvarner, a ako nam se posreći da ima snijega, jedan dan obavezno i skijamo na Platku – otkrio je gost iz Slovenije.

Inače, upravo je zimski turizam jedan od najvažnijih turističkih aduta Gorskog kotara, uz, naravno, netaknutu prirodu i šumsko bogatstvo koje posjetitelje u svako godišnje doba opija čistim zrakom. Inače, i Regionalni sportsko-rekreacijsko-turistički centar Platak, smješten u planinskom društvu Snježnika i Risnjaka, nudi niz sadržaja cijele godine koje su turisti, među kojima su uz domaće sve češći i strani gosti, svakako prepoznali. Zimi se, recimo, vikendom na sedam skijaških staza, ukupne duljine gotovo 7000 metara, spušta i po pet tisuća posjetitelja.

Na dva kotača 400 km

Cijela obitelj na Platku će naći sve što joj treba za ugodan predah; kafić, restoran, vučnice, a može se unajmiti i skijaška oprema. Osim uživanja u svježem planinskom zraku i skijanju, Platak ima i niz sadržaja koji će vas privući na ljetni izlet u Gorski kotar. Koliko su namjernici zadovoljni, govori podatak da se broj gostiju u svega godini dana utrostručio. Kako i ne bi kada osim uživanja u čistom šumskom zraku gosti mogu uživati i u nizu sportskih sadržaja; na terenu za disk-golf, boćalištu, trampolinu, igrajući nogomet i košarku, koristeći teren za odbojku na pijesku i badminton, mogu voziti bicikl ili unajmiti jedan od deset roštilja za iznajmljivanje i imati obiteljski ili piknik s prijateljima.

Foto: Ilustracija - Nel Pavletic/PIXSELL

Osim uživanja u skijanju na Platku, u Gorskom je kotaru još nekoliko manjih skijališta: jedno je od njih u Čelimbašima u Mrkoplju. Tamo je i sanjkalište dugo 300 metara i nordijska staza za skijaško trčanje ili biatlon od nekoliko kilometara. Sanjkati se može i u sanjkaškom centru „Jezero“ u Lokvama, na sanjkalištu Gina u Kupjaku te u Ravnoj Gori, a klizati i igrati hokej u Ledenoj dvorani u Delnicama. Inače, već je sam boravak u tom kraju blagotvoran. Zbog izrazite reljefnosti krajolika i neprestane cirkulacije zraka stvara se posebna energija koja pozitivno utječe na umor posjetitelja, tu je i niz privatnih inicijativa koje se razvijaju. Recimo, velik je adut turističke ponude cikloturizam.

Goranska biciklistička transverzala nova je trasa koja povezuje sve općine i gradove Gorskog kotara, njihove prirode, kulturne i povijesne atrakcije. Na dva kotača može se prijeći više od 400 kilometara, a biciklističke rute gotovo u pravilu dovedu i do nekog od restorana s lokalnim delicijama. Kvarner se može pohvaliti i adrenalinskim parkovima u Ravnoj Gori, Fužinama i Čabru, a posjetitelji koji su više skloni uživati u prirodi mogu posjetiti Nacionalni park Risnjak, srce Gorskog kotara na površini od 63,5 četvornih kilometara.

Promatranje vuka i medvjeda

U Nacionalnom parku Risnjak znatiželjnici se mogu uključiti u program promatranja divljih zvijeri.

Točnije vuka, risa i medvjeda, tri velike zvijeri Europe. U sklopu cjelodnevnog izleta, uz pratnju nadzornika parka, gosti mogu i prenoćiti u brvnarama ili u svojim šatorima i tako doživjeti puni susret s prirodom. Jezero Bajer u Fužinama iznimno je zanimljivo posjetiteljima, po njemu se može voziti brodićem, uokolo šetati, a u Fužinama je osmišljena i proslava Nove godine u podne na Staru godinu.

Ta manifestacija iz godine u godinu okuplja sve više turista i zbog nje je na taj dan praktički nemoguće naći mjesto u tamošnjim restoranima, ali i u smještajnim kapacitetima toga kraja, iako ih je svake godine sve više. Gorski kotar, osim klasičnih hotela u Fužinama i Risnjaku, nudi i sve više lijepih kuća za odmor tipičnog uređenja. Goste prima i sve više domaćinstava s oznakom kvalitete Kvarner Family i Pet Friendly, a u ponudi su i hosteli te planinarski lovački domovi. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije